foto: PA Pictures/Scanpix
Ar divu metru distanci, lai izvairītos no Covid-19, var nepietikt
Patiesība ir daudz nepatīkamāka.
Esi vesels
2020. gada 27. aprīlis, 06:31

Ar divu metru distanci, lai izvairītos no Covid-19, var nepietikt

Jauns.lv / LETA

Divu metru distance nav pietiekami droša pret koronavīrusu, brīdina pētnieks no Eindhovenas Tehniskās universitātes Nīderlandē.

Pētījuma apskats publicēts portālā "Urban Physics". Fiziķis Berts Blokens ar datormodelēšanas palīdzību analizējis, kā izplatās vīruss SARS-COV-2 izelpas laikā skrienot, ejot un minoties ar divriteni. Atklājās, ka ūdens tvaiki un siekalas pārvar lielāku attālumu nekā divi metri.

“Kad kāds izelpo, klepo vai šķauda iešanas, skriešanas vai riteņbraukšanas laikā, liela daļa mikropilienu paliek aiz cilvēka. Tas, kurš iet, skrien vai brauc aiz viņa, nokļūst šajā gaisa straumē un kustas caur pilienu mākoni,” stāsta Blokens.
Šā iemesla dēļ drošāk ir iet blakus, nevis turēties aiz muguras.

Ja kāds iet gana ātri, jāievēro vismaz 4,5 metru distance. No skrējēja jāturas desmit metru tālu, no riteņbraucēja – 20 metru. Vēl viens veids ir paiet pāris metrus sāņus. Apdzenot kādu, jāpārliecinās, lai aizmugurē palikušais neiekļūst jūsu piesārņojuma zonā.

Somijā Alto universitātes pētnieki datorā modelēja scenāriju, kurā kāds noklepojas lielveikalā starp plauktiem, un atklāja, ka strauji izklepotās daļiņas izplatās ievērojamā attālumā. Pamatojoties uz rezultātiem, pētnieki mudina cilvēkus palikt mājās, ja viņi nejūtas labi.