foto: unsplash.com
A vitamīns sargā no ādas vēža
Esi vesels
2020. gada 24. aprīlis, 06:39

A vitamīns sargā no ādas vēža

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Ēdot produktus, kas satur daudz A vitamīna, vai lietojot to papildus ar uztura bagātinātājiem, pasargāsiet sevi no āda vēža.

Cilvēkiem, kas ēd daudz augļu un dārzeņu vai lieto uztura bagātinātājus, ir par 17% mazāks risks saslimt ar plakanšūnu karcinomu, kas ir otrs izplatītākais ādas vēža veids.

Pētnieki no Brauna Universitātes analizēja 123 000 cilvēku veselības un mirstības rādītājus. Četriem tūkstošiem cilvēku bija attīstījies ādas vēzis. Tiem, kam bija visaugstākais A vitamīna līmenis, bija par 17% mazāks risks saslimt ar vēzi, salīdzinot ar cilvēkiem, kam bija zemākie vitamīna rādītāji.

Visefektīvākais veids, kā uzņemt A vitamīnu, ir ēst vairāk dārzeņu, piemēram, saldos kartupeļus, burkānus, zaļos lapu dārzeņus un augļus, piemēram, aprikozes un Kantalupes melones.

Dzīvnieku izcelsmes produkti, kuros ir daudz A vitamīna, ir aknas un dažas zivju sugas, taču pētnieki brīdina, ka, ēdot pārāk daudz orgānu gaļas, var būt lielāki draudi pieredzēt osteoporozi, gūžas locītavas lūzumu un kaitēt aknām.

Tēmas