foto: LETA
Ērces īpaši piesaista cilvēki ar noteiktu asinsgrupu
Ērce.
Esi vesels
2020. gada 29. marts, 06:23

Ērces īpaši piesaista cilvēki ar noteiktu asinsgrupu

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Ja esat iecerējuši daudz laika pavadīt brīvā dabā, atcerieties savu asinsgrupu.

Cilvēkiem ar A grupas asinsgrupu vajadzētu ļoti kārtīgi saģērbieties, lai nodrošinātos pret ērces piesūkšanos, kas var izplatīt Laimas slimību.

Ērces īpaši saista cilvēki ar A asinsgrupu, savukārt tiem, kam ir B grupas asinis, šķiet, piemīt dabisks aizsargmehānisms, kas ērces atvaira.

Laboratorijas apstākļos veiktajos izmēģinājumos tika izmantotas ganību jeb suņu ērces (Ixodes ricinus), kas ir izplatītākās Laimas slimības pārnēsātājas Eiropā. Ērces īpaši piesaistīja A grupas asins paraugi, kam tās veltīja 36 % laika, savukārt B grupas asinīm tās veltīja tikai 15 % laika. Testā bija iekļautas visas asins grupas, un ērces uz divām minūtēm tika ievietotas tā sauktajā Petri traukā.

Zinātnieki arī atklāja, ka aptuveni 9 % ērču, kas bija savāktas piepilsētas rajonos Čehijā, bija inficētas ar Borrelia baktērijām, kas var izraisīt Laimas slimību. Turpretim Ziemeļamerikā 30 % briežu ērču, kas izplata Laimas slimību, bija inficētas vienīgi noteiktos jeb endēmiskos rajonos.

Tipiskākās Laimas slimības pazīmes ir drudzis, galvassāpes, nogurums un vispārējs vājums. Agrīna pazīme, kas norāda uz inficēšanos, ir apaļš plankums, kas atgādina buļļa aci.

Ērces kodums var izraisīt arī citas slimības kā ērlihiozi, gripai līdzīgu stāvokli, Klinšaino kalnu plankumaino drudzi, kas, nesaņemot antibiotikas, var būt letāla slimība, un tularēmiju, kas var izraisīt drudzi un čūlas.