foto: unsplash.com
Iespējams, aptaukošanos ierosina sadzīves ķīmija
Esi vesels
2020. gada 27. marts, 06:23

Iespējams, aptaukošanos ierosina sadzīves ķīmija

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Zinātnieki zīdaiņu un mazu bērnu aptaukošanos saista ar dezinfekcijas līdzekļu lietošanu.

Kādā jaunā pētījumā secināts, ka šie produkti maina bērnu zarnu mikrofloru, kas palīdz regulēt svaru. Vienīgie tīrīšanas līdzekļi, kuru lietošana ir droša un kuri nerada tādas sekas, ir videi draudzīgie eko līdzekļi.

Zīdaiņiem, kuru mājās vismaz reizi nedēļā tika izmantoti standarta sadzīves dezinfekcijas līdzekļi, divreiz biežāk zarnās varēja novērot paaugstinātu Lachnospiraceae līmeni – šos mikrobus vaino svara pieauguma veicināšanā. Pētnieki konstatēja, ka bērniem, kam bija liekais svars vai aptaukošanās jau līdz trīs gadu vecumam, zarnu mikrobioms bija mainīts jau četru mēnešu vecumā.

Albertas Universitātes pētnieki Kanādā atklāja, ka pastāv tieša saistība starp mainītu zarnu mikrofloru, piemēram, Haemophilus un Clostridium baktēriju trūkumu un Lachnospiraceae daudzuma palielināšanos, un reižu skaitu, kad tikuši izmantoti dezinfekcijas līdzekļi, piemēram, universālie virsmu tīrīšanas līdzekļi.

Pētnieki 757 zīdaiņiem izpētīja zarnu mikrofloru (pētījumā iekļāva 3–4 mēnešus vecus bērnus) un fiksēja viņu svaru no viena līdz trīs gadu vecumam. Bērniem, kam zīdaiņa vecumā bija paaugstināts Lachnospiraceae līmenis, trīs gadu vecumā bija lielāks ķermeņa masas indekss. Turpretim bērniem, kas dzīvoja mājās, kurās izmantoja videi draudzīgus tīrīšanas līdzekļus, šādu problēmu nebija. Vadošā pētniece, Albertas Universitātes profesore Anita Kozirskija (Anita Kozyrskyj) domā, ka šiem zīdaiņiem bija citādas zarnu baktērijas, kas neietekmēja svara pieaugumu. Jāņem vērā arī fakts, ka cilvēki, kas izmanto videi draudzīgus tīrīšanas līdzekļus, kopumā dod priekšroku veselīgākam dzīvesveidam un uzturam, un arī šie faktori, protams, var ietekmēt bērnu svaru.