foto: LETA
Jaunie nenomirs, maskas mūs nepasargās…  kas ir mīti un kas - patiesības par Covid-19
Telts Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas teritorijā, kur iespējams nodot analīzes uz "Covid-19".
Esi vesels
2020. gada 22. marts, 07:07

Jaunie nenomirs, maskas mūs nepasargās… kas ir mīti un kas - patiesības par Covid-19

Jauns.lv

Lai arī infektologi, epidemiologi un citi ārsti, kā arī atbildīgās amatpersonas nepagurdami skaidro visu, kas šobrīd ir zināms par jaunā koronavīrusa izraisīto saslimšanu Covid-19, sociālajos tīklos, čatu grupās un diskusiju forumos visā pasaulē aizvien cirkulē daudz mītu par šo pandēmiju. Medijs “The Guardian” apkopojis populārākos.

Apgalvojums: sejas maska nepasargā

Sejas maskas valkāšana nav simtprocentīga garantija, ka no vīrusa izdosies izvairīties, jo inficēšanās var notikt arī caur acu gļotādu, kā arī sīkām vīrusa daļiņām, no kurām maskas nepasargā, tomēr tās ir efektīvas pilienu aizturēšanā. Ja pastāv iespējamība būt tuvumā inficētajiem, maskas lietošana pavisam noteikti samazina inficēšanās risku. Tāpat tās var pasargāt citus, ja masku valkā cilvēks, kurš ir inficējies ar Covid-19. Līdz ar to, maskas ir ļoti svarīgas medicīnas personālam, kā arī sociālajiem darbiniekiem un cilvēkiem, kuri šajās grūtajās dienās steidz palīgā saslimušajiem. “The Guardian” raksta – ir labi, ka gan saslimušais, gan veselais valkā masku.

Tomēr mediķi visā pasaulē vairākkārt uzsvēruši, ka ir ļoti būtiski maskas pareizi novilkt aiz gumijām, ar kurām to fiksē uz sejas, un uzreiz izmest atkritumos.

Apgalvojums: vīruss mutē un kļūst nāvējošāks

Laika gaitā visi vīrusi piedzīvo mutācijas un koronavīruss, kas izraisa Covid-19 saslimšanu, nav izņēmums, tomēr tas obligāti nenozīmē, ka vīruss mutācijas rezultātā kļūst bīstamāks, lai arī cik biedējoši šis vārds - “mutācija” - neskanētu.

Apgalvojums: tas nav daudz bīstamāks par parasto gripu

Liela daļa cilvēku, kuri inficēsies ar Covid-19, nejutīs neko vairāk par parastajiem sezonālās gripas simptomiem, tomēr šobrīd arvien vairāk nostiprinās pārliecība, ka šis vīruss ir krietni nopietnāks. Pagaidām aplēses liecina, ka Covid-19 varētu būt pat desmit reizes nāvējošāks par sezonālo gripu, kas ik gadu laupa 290 000 – 650 000 cilvēku dzīvības.

Apgalvojums: jaunie var atslābt

Lielākā daļa gados jauno cilvēku, kā arī to, kuri necieš no hroniskām saslimšanām, ir labākā situācijā un, visticamāk, saslimstot ar Covid-19, nenonāks kritiskā stāvoklī, tomēr jāņem vērā, ka šis vīruss var novest pie nopietnākiem simptomiem nekā sezonālā gripa. Bez gados vecākiem ļaudīm ir vēl cita grupa, kas ir pakļauta riskam – tie ir medicīnas darbinieki, kuri ikdienā vairāk saskaras ar vīrusu. Tāpēc jauno un veselo cilvēku uzdevums ir sekot līdzi savai veselībai un ievērot atbildīgo iestāžu norādes. Tas var nospēlēt nopietnu lomu gan vīrusa izplatības ierobežošanā, gan riskam visvairāk pakļauto sabiedrības daļu nosargāšanā.

Apgalvojums: lai saķertu vīrusu, ar inficēto personu jābūt kontaktā vismaz 10 minūtes

Inficēties var arī ātrākā laikā, turklāt vīruss dzīvo arī uz virsmām un citiem priekšmetiem, kam pieskārušies inficēti cilvēki.

Apgalvojums: vakcīna būs gatava pēc dažiem mēnešiem

Zinātnieki visā pasaulē ir ķērušies pie darba, lai izstrādātu vakcīnu pret Covid-19, tomēr “The Guardian” raksta, ka tad, ja vakcīna būs gatava gada laikā, tas jau būs ātri. Līdz ar to, cerēt uz vakcīnu, kura būtu gatava ap vasaru, ir diezgan naivi.