foto: Shutterstock.com
Dabīgas metodes, kā atbrīvoties no mutes gļotādas iekaisuma
Dabasspēks
2020. gada 14. marts, 05:39

Dabīgas metodes, kā atbrīvoties no mutes gļotādas iekaisuma

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Netiekat vaļā no čūlām mutē? Lūk, piecas dabīgas ārstniecības metodes.

Teju divas trešdaļas pasaules iedzīvotāju regulāri nomoka mutes dobuma gļotādas iekaisums jeb čūlas. Sāpīgas čūlas var izraisīt ass, nolūzis zobs, pārlieku centīga zobu tīrīšana, celiakija un pat daži recepšu medikamenti, bet bieži vien cēlonis nav skaidri nosakāms. Par laimi, var palīdzēt dabīgas izcelsmes līdzekļi un pat vienkāršas dzīvesveida pārmaiņas. Ir vērts izmēģināt!

Nomainiet zobu pastu

Nātrija laurilsulfāts ir putojošs mazgāšanas līdzeklis, kas ir daudzu zobu pastu sastāvā, un tieši šī viela varētu būt vainojama hronisku mutes dobuma čūlu izraisīšanā. Vairākos pētījumos konstatēts, ka cilvēki, kas lieto zobu pastu bez nātrija laurilsulfāta, no mutes dobuma gļotādas iekaisuma cieš krietni retāk nekā tie, kuru zobu pastā ir šī viela.

Izmēģiniet propolisu

Propoliss ir dabīgs pretiekaisuma līdzeklis un antiseptiķis. Šos lipīgos sveķus, ko bites savāc no lapu pumpuriem un koku mizas, daudzviet tautas medicīnā izmanto kā mutes čūlu ārstēšanas līdzekli. Ir pat vairāki klīniskie pētījumi, kuru rezultāti runā par labu šai metodei. Kādā pētījumā, piemēram, apstiprinājās, ka cilvēkiem, kas lietoja propolisu lokāli, mutes dobuma čūlas sadzija ātrāk nekā tiem, kas saņēma placebo. Citā pētījumā konstatēts, ka regulāra propolisa kapsulu lietošana var padarīt retākus iekaisuma uzliesmojumus. 
Ieteicamā deva: 500 mg propolisa kapsulu dienā vai propolisa želeja/izsmidzināms aerosols 2 vai 3 reizes dienā.

Dziedējošā lakrica

Kāds neliels pētījums liecina, ka tad, ja trīs dienas pēc kārtas vairākas reizes dienā skalo muti ar līdzekli, kas pagatavots no silta ūdens un deglicerinizētas lakricas (lakricas bez glicerizīnskābes), mutes dobuma gļotādas iekaisums lielākajai daļai cilvēku pāriet. Pētnieki arī secinājuši, ka tikpat iedarbīgas ir lakricu saturošas kompreses, kuras var likt tieši mutē uz čūlām. 

Varat meklēt vajadzīgo lakricu kā košļājamās tabletes vai pagatavot mutes skalojamo līdzekli no deglicerinizētas lakricas pulvera. Ieteicamā deva: 200 mg deglicerinizētas lakricas izšķīdina 200 ml silta ūdens un skalo muti četras reizes dienā.

Vairāk B!

Viens no iemesliem, kāpēc iekaist mutes dobuma gļotāda, varētu būt B grupas vitamīnu, īpaši B12 vitamīna, trūkums, tāpēc uzņemiet papildus B12 vitamīnu vai lietojiet B grupas vitamīnu kompleksu.
Kādā pētījumā konstatēts, ka tad, ja papildus lieto B12 vitamīnu, čūlas atkārtoti vairs neveidojās pat cilvēkiem, kam šā vitamīna līmenis bija pietiekams. 
Ieteicams lietot metilkobalamīnu, ko uzskata par B12 vitamīna visaktīvāko formu. 
Ieteicamā deva: 1000 mcg B12 vitamīna divas reizes dienā; citi B grupas vitamīni: B1 vitamīns – 300 mg dienā, B2 vitamīns – 20 mg dienā un B6 vitamīns – 150 mg dienā.

Relaksējošas tehnikas

Vairākos pētījumos stress un tā ietekme uz imūnsistēmu minēts kā galvenais iemesls, kāpēc mutes dobumā atkārtoti veidojas čūlas, tāpēc varētu palīdzēt dažādi relaksācijas paņēmieni, piemēram, vizualizācija. Vēl var apsvērt iespēju apmeklēt nodarbības, kas palīdz samazināt stresu, piemēram, jogu vai tai-či.

Mutes dobuma gļotādas iekaisumu var izraisīt arī medikamenti:

  • nesteroīdie pretiekaisuma līdzekļi, piemēram, ibuprofēns;
  • nikorandils;
  • bēta blokatori;
  • ķīmijterapija;
  • staru terapija.