foto: Shutterstock
Dabīgi līdzekļi pret augstu asinsspiedienu
Esi vesels
2020. gada 25. februāris, 06:45

Dabīgi līdzekļi pret augstu asinsspiedienu

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Lai panāktu uzlabojumu, pietiek ar mazām pārmaiņām.

Par augstu asinsspiedienu, ko sauc arī par hipertensiju, tiek uzskatīts asinsspiediena mērījuma rezultāts, kas ir vismaz 140/90 mm Hg (ASV – 130/80 mm Hg). Šāds asinsspiediens reti izraisa pamanāmus simptomus, taču var nopietni bojāt sirdi, nieres un galvas smadzenes, turklāt palielināt infarkta un insulta risku. Augsts asinsspiediens vienreizējā mērījumā gan obligāti nenozīmē veselības problēmas.

Asinsspiediena mērījuma rezultātu var ietekmēt dažādi faktori, piemēram, dienas laiks, kurā tiek veikts mērījums, telpas gaisa temperatūra, ēšana vai dzeršana stundu pirms mērījuma veikšanas, fiziska piepūle, stress vai pat sarunāšanās. Iespējams, esat dzirdējuši arī par “baltā halāta sindromu” – asinsspiedienu var paaugstināt satraukums par to, ka tas tiek mērīts.

Lai saprastu, vai vērts uztraukties par asinsspiedienu, ārsts var noteikt ambulatoro novērošanu, kas ietver asinsspiediena mērīšanu 24 stundu ilgā laikposmā, vai novērošanu mājās, kur cilvēkam pašam jāmēra savs asinsspiediens. Pierādīts, ka, salīdzinot ar vienreizējiem asinsspiediena mērījumiem, kas veikti ārsta kabinetā vai klīnikā, šādi novērošanas veidi precīzāk parāda, vai cilvēkam ir nopietns sirds un asinsvadu slimību risks. 

Ja arī pēc rūpīgas novērošanas izrādās, ka asinsspiediens ir neveselīgi augsts, ir vairāki vienkārši paņēmieni, ko var izmēģināt, lai to pazeminātu (ja paaugstināts asinsspiediens nav nieru slimības vai hormonālu traucējumu rezultāts). Šeit minēti daži dabīgi līdzekļi un dzīvesveida pārmaiņas, kas var palīdzēt koriģēt stāvokli.

Ēdiet vairāk augļu un dārzeņu

Lietojot uzturā pietiekami daudz augļu un dārzeņu, var būtiski pazemināt asinsspiedienu. Augļi un dārzeņi ir labs šķiedrvielu un kālija avots, kas zināmi kā asinsspiedienu pazeminoši līdzekļi.

Lūk, kādi produkti var palīdzēt uzturēt normālu asinsspiediena līmeni:

Ēdiens, kas pazemina asinsspiedienu

  • Bietes

Ja katru dienu izdzersiet glāzi biešu sulas, tas var nozīmīgi pazemināt asinsspiedienu. Pētnieki uzskata, ka efekts skaidrojams ar augsto nitrātu saturu bietēs, kas palielina slāpekļa oksīda daudzumu asinīs, bet slāpekļa oksīds paplašina asinsvadus. Arī neatkarīgi no nitrātiem bietēm piemīt asinsspiedienu normalizējošas īpašības. 

  • Ogas

Iekļaujot savā ēdienkartē 100 g ogu un katru dienu papildus šai porcijai izdzerot arī ogu dzērienu, sistolisko asinsspiedienu var samazināt pat par 7 mm Hg. 6 Laba izvēle ir mellenes, krūmmellenes, brūklenes, upenes, zemenes, aronijas, avenes.

  • Tomāti

Pierādīts, ka tomātu sulas dzeršana (bez sāls) cilvēkiem ar hipertensiju un “prehipertensiju” (asinsspiedienu, kas nedaudz pārsniedz normu) pazemina gan sistolisko, gan diastolisko asinsspiedienu. 

  • Rozīnes

Ja trīs reizes dienā apēdīsiet pa saujiņai rozīņu, nepilna mēneša laikā nozīmīgi samazināsiet asinsspiedienu. 

  • Banāni

Banāni bagātīgi satur kāliju, tāpēc regulāra to iekļaušana ēdienkartē var palīdzēt samazināt asinsspiedienu. 

Apsveriet, vai nevajadzētu papildus uzņemt kādus uztura bagātinātājus

Zināms, ka vairākas vielas efektīvi pazemina asinsspiedienu. Vislabāk konsultēties ar pieredzējušu ārstu, kurš palīdzēs noteikt, kādi uztura bagātinātāji un cik lielā devā piemēroti tieši jums, taču dažus ir vērts noteikti izmēģināt. Lūk, ko un kā vajadzētu lietot, lai nebūtu augsta asinsspiediena.

Ķiploku ekstrakts

Ir daudz pētījumu, kas apliecina, ka uztura bagātinātāji ar ķiploku ekstraktu hipertensijas slimniekiem efektīvi samazina asinsspiedienu. 10 Ieteicamā deva: 600 mg ķiploku ekstrakta dienā.

Koenzīms Q10

Vienā pētījumā šis spēcīgais antioksidants pazemināja sistolisko asinsspiedienu (augšējo skaitli mērījumā) pat par 17 mm Hg un diastolisko asinsspiedienu (apakšējo skaitli mērījumā) pat par 10 mm Hg, turklāt tas notika bez nozīmīgām blaknēm. 

Ieteicamā deva: 100 mg divreiz dienā.

Omega 3 taukskābes

Klīniskajos pētījumos redzams, ka uztura bagātinātāji, kas satur šīs organismam nepieciešamās taukskābes, pastāvīgi pazemina asinsspiedienu. Paaugstinātas devas uzrāda visievērojamākos uzlabojumus, taču arī zemākas devas var būtiski samazināt asinsspiedienu. 12

Ieteicamā deva: 3–15 g Omega 3 taukskābju dienā.

Vīnogu kauliņu ekstrakts

Sešpadsmit pētījumi, kuros kopumā bija iesaistīti vairāk nekā 800 cilvēku, liecina, ka vīnogu kauliņu ekstrakts labvēlīgi ietekmē asinsspiediena līmeni. 

Ieteicamā deva: 150–300 mg dienā.

Ēdiet tumšo šokolādi

Katru dienu jāapēd tikai aptuveni 6 grami šokolādes, lai cilvēkiem ar vieglu hipertensiju pazeminātu asinsspiedienu un tas neatstātu ietekmi uz ķermeņa svaru. Taču jāēd tikai tumšā šokolāde, baltā nesakārtos asinsspiedienu. 14 Lai panāktu vislabākos rezultātus, izvēlieties šokolādi, kas satur vismaz 70 % kakao.

Sāciet kustēties

Kardioslodze, piemēram, iešana, skriešana, braukšana ar velosipēdu, dejošana un peldēšana, ir labs veids, kā dabiski samazināt paaugstinātu asinsspiedienu. 15 Ja vēl neesat fiziski aktīvi, atrodiet kādas nodarbes, kas jums sagādā prieku un kam esat gatavi pievērsties un veltīt vismaz 20 minūtes dienā.

Pamēģiniet cigun

Cigun ir sena ķīniešu kustību un elpošanas kontroles metode. Kādā pētījumā to izmantoja cilvēki ar vieglu hipertensiju, un pēc 10 nedēļām izrādījās, ka viņu asinsspiediens bija samazinājies. 16 Asinsspiedienu pazemina arī taiči, cita līdzīga kustību tehnika. 

Meditējiet

Kādā pētījumā, kurā piedalījās cilvēki ar sirds un asinsvadu slimībām, viņi piedalījās transcendentālā (pārpasaulīgā) meditācijā. Pēc četriem mēnešiem meditētāju sistoliskais asinsspiediens, salīdzinot ar kontroles grupu, bija būtiski samazinājies. 

Pārbaudiet savus medikamentus

Vairākas zāles var paaugstināt asinsspiedienu, tāpēc pārrunājiet ar ārstu, vai jūsu paaugstinātā asinsspiediena iemesls varētu būt medikamenti, ko lietojat, un meklējiet alternatīvu. Daži līdzekļi, kas var paaugstināt asinsspiedienu, ir šādi.

  • Orālā kontracepcija 
  • Tricikliskie antidepresanti 
  • Dekongestanti jeb pretiesnu līdzekļi, piemēram, pseidoefedrīns 
  • Stimulanti, piemēram, metilfenidāts (ritalīns) 

Tēmas