foto: Shutterstock
Kā pašiem tikt galā ar muguras sāpēm
Esi vesels
2020. gada 11. februāris, 05:13

Kā pašiem tikt galā ar muguras sāpēm

Jauns.lv

Cilvēki ar hroniskām muguras sāpēm var paši novērst sāpes, izmantojot vienkāršu paņēmienu, kas ir spēcīgāks par standarta ārstniecības metodēm.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tā ir akupresūra – akupunktūra bez adatām –, kad, ar īkšķi vai citu pirkstu uzspiežot uz konkrētiem punktiem muguras lejasdaļā, var panākt sāpju samazinājumu.

Šo metodi pārbaudīja 67 cilvēki, kam bija sāpes muguras lejasdaļā. Daļa pētījuma dalībnieku veica akupresūru, otra grupa izmantoja standarta ārstēšanas metodes. Pēc sešām nedēļām, salīdzinot ar grupu, kas izmantoja standarta ārstēšanās metodi, cilvēkiem, kas katru dienu 30 minūtes veica akupresūru, bija būtiski uzlabojusies pašsajūta – samazinājušās sāpes, un uzlabojies miegs.

Pētnieki no Mičiganas Universitātes secinājuši, ka sāpju samazināšanai ir nepieciešams attīstīt vairāk nemedikamentozu metožu, un šajā ziņā akupresūra ir ļoti efektīva. Iepriekš veiktajos testos konstatēts, ka šī metode palīdz arī cilvēkiem, kam ir audzējs vai osteoartrīts.

“Vairumā gadījumu sāpju samazināšanai tiek piedāvāti medikamenti, kam ir blaknes un kas dažkārt var tikt lietotas apreibināšanās nolūkos un izraisīt atkarību,” stāsta pētniece Sjūzena Mērfija. Akupresūra ir bez maksas, un tā nerada nekādus riskus.