foto: AFP/Scanpix
Daži svarīgi un vēl neatbildēti jautājumi par pasaules jauno biedu – koronavīrusu
2020. gada 9. februāris, 09:21

Daži svarīgi un vēl neatbildēti jautājumi par pasaules jauno biedu – koronavīrusu

Jauns.lv

Koronavīrusa inficēto skaits jau pārsniedz 30 000, izsludināta pasaules mēroga ārkārtas situācija veselības jomā, slimība ir izplatījusies jau daudzviet ārpus Ķīnas, ieskaitot vairākas Eiropas valstis, ASV un Lielbritāniju. BBC apkopojis cilvēki visvairāk uzdotos jautājumus par šo vīrusu un sniedzis atbildes.

1. Vai ir droši ceļot uz un no valstīm, kuras nav apturējušas lidojumus? 

Ir vērts atcerēties, ka šobrīd vairāk nekā 99% saslimšanas gadījumu ar jauno vīrusu konstatēti tieši Ķīnā, turklāt, lielākais vairums no tiem vienā provincē – Hubei. Ārlietu un Sadraudzības birojs neiesaka lidot uz Hubei provinci, kā arī stipri apdomāt ceļošanu uz pārējo Ķīnas daļu. Kas attiecas uz citām valstīm – pašlaik nav nekādu ierobežojumu. 

2. Kā ķīniešu ārsts savos 30 gados varēja nomirt no gripai līdzīgā vīrusa? 

Lai gan lielāks risks saskarties ar dzīvībai bīstamām komplikācijām ir vecāka gada gājuma cilvēkiem un maziem bērniem, arī no gripas ik gadu mirst tūkstošiem cilvēku – gan gados jaunu, gan vecu. Turklāt, vēl nav apstiprināts, vai dakteris Lī, kurš bija pirmais, kas mēģināja brīdināt pasauli par koronavīrusa tuvojošajām šausmām, necieta no kādas blakus saslimšanas, kas viņa situāciju, iespējams, sarežģīja. 

3. Vai tiešām sejas maskas ir tik neefektīvas, kā stāsta ārsti?

Diemžēl, ir ļoti maz pierādījumu, ka sejas maska tiešām spētu aizsargāt cilvēku no iespējas inficēties ar vīrusiem. Eksperti atzīst, ka regulāra roku mazgāšana un izvairīšanās pieskarties mutei, degunam un acīm, ir daudz efektīvāka profilakse. 

4. Kāds tad galu galā ir koronavīrusa inkubācijas periods?

Pēc Pasaules Veselības organizācijas aplēsēm, inkubācijas periods ir no divām līdz 10 dienām. Šajā laikā inficētai personai jau būtu jāparādās pirmajiem simptomiem. Ir ļoti svarīgi izprast vīrusa inkubācijas periodu, jo tas, savukārt, ļaus speciālistiem ieviest efektīvākus vīrusa izplatības kontroles veidus. 

5. Vai cilvēki, kuri inficējušies ar koronavīrusu, izārstējoties kļūst pilnīgi veseli? 

Jā! Daudzi no inficētajiem piedzīvo tikai vieglus simptomus, līdzīgus kā parastas saaukstēšanās gadījumā. Lielākajai daļai cilvēku paredzama pilnīga atveseļošanās. Riska grupā gan ir vecāka gada gājuma ļaudis un cilvēki ar smagām blakus saslimšanām, kā diabēts, vēzis, astma, sirds slimības u.c.

6. Kāpēc šis bīstamais vīruss sācies tieši Ķīnā?

Šajā valstī milzīgs skaits cilvēku dzīvo savvaļas dzīvnieku tuvumā. Kā lēš eksperti, vīrusa avots ir dzīvnieki, konkrēti čūskas. Līdzīgi kā vēl viena nāvējoša vīrusa izplatības – SARS gadījumā. Arī šī vīrusa avots bija dzīvnieki, konkrēti sikspārņi, un arī šis vīruss aizsācies tieši Ķīnā. 

7. Vai ir iespējams vakcinēties pret koronavīrusu? 

Nē, pašlaik vakcīna, kas varētu aizsargāt cilvēkus pret šāda veida vīrusu, nav izstrādāta, taču pētnieki cītīgi strādā pie tā, lai izprastu jauno vīrusa celmu un, iespējams, radītu arī vakcīnu.