foto: Shutterstock
Atmetot smēķēšanu, plaušas strauji atjaunojas
Atmetušie jau pirmajā dienā bez cigaretes samazina risku saslimt ar plaušu vēzi.
Esi vesels
2020. gada 10. februāris, 06:55

Atmetot smēķēšanu, plaušas strauji atjaunojas

Kas Jauns Avīze

Plaušām piemīt teju maģiska īpašība dziedēt smēķēšanas izraisītas kancerogēnas mutācijas, ja atmet kaitīgo ieradumu.

Līdz šim bija ierasts uzskatīt, ka pat bijušajiem pīpmaņiem plaušas neatjaunojas kādreizējā veselīgajā stāvoklī, tikai neturpinās jaunas mutācijas. Tomēr žurnālā "Nature" publicēta pētījuma rezultāti liecina, ka nedaudzās nebojātās šūnas var atjaunot plaušas. Šis efekts novērots pat pacientiem, kas pirms atmešanas izkūpināja pa paciņai dienā 40 gadu.

Tabakā esošās indes sagrauj plaušu šūnu DNS, lēnām pārvēršot tās kancerogēnās – tādās, kas var pārtapt ļaundabīgā audzējā. Apkvēpinātās šūnas satur līdz 10 000 ģenētisku izmaiņu. “Tās ir kā laika bumbas, kas gaida nākamo triecienu, lai rastos vēzis,” brīdina Londonas Universitātes koledžas profesore Keita Gauersa.

Tomēr neliela daļa šūnu nezināmā veidā izvairās no bojājumiem, pēc pētnieku vārdiem, gluži vai izdzīvojot “kodolkara patvertnē”. Kad smēķēšana atmesta, tieši šīs šūnas sāk augt un nomainīt bojātās. Bijušajiem smēķētājiem līdz 40% plaušu šūnu var izskatīties tāpat kā tiem, kas nekad nav aizkūpinājuši zārka naglu.

Atmetušie jau pirmajā dienā bez cigaretes samazina risku saslimt ar plaušu vēzi. Lielbritānijas vēža pētniecības organizācijas "Cancer Research UK" eksperte Reičela Orrita norāda, ka šis atklājums ir divkārša motivācija atteikties no tabakas – plaušas vairs necietīs un turklāt dziedēs jau nodarīto kaitējumu.

Latvijā 2017. gada beigās bija reģistrēti 2384 pacienti ar bronhu un plaušu ļaundabīga audzēja diagnozi. Šā vēža dēļ 2018. gadā nomira 931 cilvēks. No onkoloģiskajiem pacientiem to atklāj vidēji 15,17% vīriešu un 4,3% sieviešu, turklāt 39,82% gadījumu – jau ceturtajā stadijā.

Vietā arī ārsta Pētera Apiņa brīdinājums – jaunais koronovīruss no Ķīnas īpaši apdraud tieši smēķētāju dzīvību, jo viņu plaušas un elpceļi jau tā ir novājināti.