foto: REUTERS/SCANPIX
Latviete par situāciju Ķīnā: "Jaunā gada svinības atceltas, maizes arī nav!"
Lielveikalos pircējus ielaiž tikai tad, ja tiem tiek pārbaudīta ķermeņa temperatūra.
Esi vesels
2020. gada 29. janvāris, 14:10

Latviete par situāciju Ķīnā: "Jaunā gada svinības atceltas, maizes arī nav!"

Jauns.lv

Ķīnā saslimšana ar nāvējošo koronavīrusu pieņemas spēkā, no uzliesmojuma epicentra - Hubei provinces administratīvā centra Uhaņas pilsētas - tiek evakuēti ārvalstnieki, mirušo skaits pieaudzis līdz 132 cilvēkiem. Bet ko par situāciju Ķīnā saka tur dzīvojošie latvieši?

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Konsulārais departaments informē, ka šobrīd Ķīnu kā savu dzīvesvietu norādījuši 67 Latvijas valstspiederīgie, bet vēl astoņi cilvēki patlaban devušies uz turieni ceļojumā. Šajā valstī šobrīd uzturas arī kāda latviete, kura ciemojas pie sava vīra, kas strādā starptautiskā uzņēmumā Cjiņhuando pilsētā.

Cjiņhuandao ir pilsēta Hebei provincē Ķīnā, Bohai jūras krastā, tas ir iecienīts piejūras kūrorts un populārs tūrisma galamērķis, jo tur ir arī Lielā Ķīnas mūra austrumu gals. Inese, kura Ķīnā uzturas jau vairāk nekā nedēļu, portālam Jauns.lv stāsta, ka saistībā ar bīstamo vīrusu pilsētā panika nav novērota. „Viss ir mierīgi, cilvēki atpūšas. Pirms pāris dienām bija ļoti spēcīgs smogs, tāpēc ielas bija tukšas no cilvēkiem, taču šodien ir skaists laiks, spīd saule un pludmale pilna cilvēkiem, kuri devušies pastaigā gar jūru. Lielākajai daļai ir sejas maskas, tikai retais atļaujas staigāt bez tām. Vispār ķīnieši jau ir pieraduši pie sejas aizsargmaskām, jo smoga dēļ viņiem tās ir teju vai ikdiena,” paskaidro latviete.

Cjiņhuandao atrodas samērā tālu no Uhaņas – tie ir 1400 kilometri dienvidrietumu virzienā. „Pie mums panikas šobrīd nav un dzīve rit savu gaitu. Cilvēku gan uz ielām ir mazāk. Protams, esmu pamanījusi, ka tiek ievēroti vairāki drošības pasākumi. Piemēram, šobrīd Ķīnā saistībā ar Austrumu jauno gadu ir brīvdienas, tās ir pagarinātas līdz 3. februārim. Amatpersonas skaidro, ka tas darīts tāpēc, lai cilvēki vairāk uzturētos mājās un nepulcētos publiskos pasākumos.

Arī plašas Jaunā gada svinības tika atceltas, lai izvairītos no cilvēku pulcēšanās lielās masās.

Teica, ka svinēt jau varot, bet pabrīdināja - ja tiks rīkot lieli pasākumi, tad būšot nepatikšanas. Bet Jaunā gada uguņošana tik un tā bija iespaidīga,” stāsta latviete.

Ķīna rekordātrumā ceļ jaunu slimnīcu ar koronavīrusu sasirgušajiem

Ķīnas pilsētā Uhaņā plānots uzcelt slimnīcu, kurā vienlaikus varētu ārstēt 1000 ar jauno koronavīrusu sasirgušos. Bīstamā vīrusa straujās izplatības dēļ ...

gallery icon
16

Viņa gan pamanījusi, ka nekur nevar nopirkt maizi. „Lielveikalos nav maizes! Nezinu, vai tas saistīts ar vīrusu, vai arī tāpēc, ka Ķīnā tagad ir brīvdienas, bet, ja līdz šim veikalos maize stāvēja kaudzēm, tad tagad plaukti ir tukši. Var nopirkt tikai pie privātiem maizniekiem, bet rūpnīcās ceptās maizes nav. Nezinu, varbūt uzņēmumiem brīvdienas, tāpēc paskatīsimies, kā būs pēc nedēļas,” teic Inese, uzsverot, ka lielveikalos pircējus ielaiž tikai tad, ja tiem tiek pārbaudīta ķermeņa temperatūra. „Lielveikalos atvērta ir tikai viena ieeja. Pie tās stāv cilvēki spectērpos un ar temperatūras skeneri pārbauda pilnīgi visus, kas dodas iekšā veikalā."

"Esmu arī pamanījusi, ka mūsu viesnīcā tagad ir slēgta trenažieru zāle, un vispār nedarbojas iestādes, kurās var pulcēties cilvēki. Izņemot lielveikalus, protams. Bet tur apmeklētājiem pārbauda, vai nav paaugstināta ķermeņa temperatūra, tā nosakot, vai kāds nav inficēts ar vīrusu. Pamanīju arī, ka ikdienas apkārtējo teritoriju dezinficē – iet vīrs ar tādu kā kaitēkļu smidzinātāju uz muguras un dezinficē ietves,” par situāciju Ķīnā stāsta tur esošā latviete, piebilstot, ka prom no Ķīnas priekšlaicīgi doties pagaidām neplāno ne viņa, ne viņas vīrs, ne citi viņa kolēģi – ārvalstnieki.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās