foto: Ekrānuzņēmums no Twitter
Banāni, alkohols un sikspārņi. Izplatītākie mīti par koronavīrusu
Esi vesels
2020. gada 30. janvāris, 06:20

Banāni, alkohols un sikspārņi. Izplatītākie mīti par koronavīrusu

Jauns.lv

Koronavīruss Ķīnā izplatījies lielā ātrumā, taču vēl straujākā tempā internetā parādījušās dažādas baumas un sazvērestības teorijas par šo vīrusu. Izskanējis viedoklis, ka vīrusu var izārstēt ar sālsūdeni vai tēju un, ka tas izplatās ar pasta sūtījumiem no “Aliexpress”. CNN apkopojis populārākos mītus par koronavīrusu.

1.    Banāni

Krievijā, Kazahstānā, Baltkrievijā un Ukrainā sociālajos tīklos cirkulē ziņas par to, ka ar koronavīrusu var inficēties no banāniem un citiem augļiem. Atsevišķos tekstos teikts, ka šāda informācija nākusi no slimnīcas Ķīnas pilsētā Uhaņā. Tomēr neviens no ekspertiem vai politiķiem Ķīnā vai ārpus tās nekad nav saistījis vīrusu ar augļiem. Turklāt viltus ziņās vīrusa apzīmējums norādīts nepareizi. Koronavīruss tiek pārnests no cilvēka cilvēkam pilienu veidā, kad inficētais elpo, klepo vai šķauda. 

2.    “Aliexpress” sūtījumi

Tāpat parādījusies versija, ka vīruss no Ķīnas var atceļot sūtījumā reizē ar jaunajām austiņām vai putekļsūcēju. Kompānija “Aliexpress” drīz vien bijusi spiesta paziņot, ka katrs sūtījums iziet sanitāro kontroli. Krievu masu medijos izskanējusi informācija, ka iedzīvotāji atteikušies iepirkties “Aliexpress”, taču kompānijā šādas ziņas neapstiprina. Eksperti norāda, ka inficēties ar vīrusu pēc sūtījuma saņemšanas nav iespējams. Mediķiem esot grūti iedomāties, ka vīruss varētu izdzīvot sūtījumā, kas ceļo pietiekami ilgu laiku. Ukrainā izskanējusi ziņa, ka pasts atteicies pieņemt sūtījumus no Ķīnas, taču tie izrādījušies meli. 

Ķīnā slēdz koronovīrusa krīzes centrā esošo Uhaņu

Ķīna ir paziņojusi, ka no ceturtdienas apturēs aviosatiksmi un vilcienu kustību no Hubejas provinces galvaspilsētas Uhaņas, kura ir jaunā koronavīrusa ...

gallery icon
24

3.    Alkohols

“Tēvs strādā veselības nozarē. Šodien izsaukts uz ārkārtas sapulci. Atgriezās un teica mātei, ka īpašais valdības rīkojums cīņā arī ķīniešu vīrusu paredz, ka visiem vīriešiem katru vakaru jāiedzer ne mazāk kā 250 grami degvīna, viskija vai konjaka.” Skaidrs, ka tas ir joks, kas turpina klejot interneta dzīlēs, taču Uhaņā daudzi tiešām uzskatot, ka izārstēties no koronavīrusa iespējams lietojot alkoholu. Vietējie iedzīvotāji CNN korespondentam atklājuši, ka tiešām cenšas pasargāties no vīrusa ar alkoholu. Eksperti atgādina, ka alkohols tieši pretēji - vājina imūnsistēmu un novārdzina organismu, sarežģījot cīņu ar vīrusu. Alkoholu drīzāk varot izmantot roku vai produktu dezinfekcijai, norādījuši eksperti. Vienīgais veids, kā pasargāt sevi no vīrusa – ievērot personīgo higiēnu.

4.    Sālsūdens

Sociālajos tīklos Ķīnā izplatījies mīts, ka no koronavīrusa var izārstēties, ja paskalo kaklu ar sālsūdeni. Šādu teoriju līdz šim gan neviens eksperts nav apstiprinājis. Pasaules Veselības organizācijas pārstāvis medijiem apliecinājis, kā šī informācija neatbilst patiesībai. Patiesībā vīruss var nonākt organismā ne tikai caur elpošanas ceļiem, bet arī caur acs gļotādu. Tāpēc mediķi iesaka pēc iespējas retāk ar rokām berzēt acis. 

5.    Sikspārņi

Rietumu sociālajos tīklos pirms dažām dienām izskatīta versija, ka koronavīrusa izplatība sākusies pēc tam, kad kāda jauna ķīniete restorānā apēdusi sikspārņu zupu. Sociālajos tīklos parādījies video, kurā meitene ēd kaut ko līdzīgu sikspārnim. Versijas par to, ka vīrusa izplatība sākusies dīvainu ķīniešu ēdienu dēļ ātri viena guva popularitāti sociālajos tīklos Krievijā. Tomēr ne viss ir tā, kā izskatās. Video ar meiteni un sikspārni parādījies sociālajos tīklos vairākus gadus pirms vīrusa uzliesmojuma. Tomēr saistība vīrusam ar savvaļas dzīvniekiem esot. Kā norādījušas Ķīnas varasiestādes, koronavīruss tik tiešām cēlies jūras produktu tirgū, kur pārdod dažādus savvaļas dzīvniekus, kurus iespējams pagatavot un apēst. Tomēr publicētajam video nav nekādas saistības ar koronavīrusu.