foto: EPA/Scanpix
Galvenie fakti par koronavīrusu
2020. gada 28. janvāris, 13:22

Galvenie fakti par koronavīrusu

Jauns.lv / LETA

Jaunākie Pasaules Veselības organizācijas (PVO) dati par 27.janvāri liecina, ka patlaban ir 2798 reģistrētie koronavīrusa gadījumi. Kopumā ir konstatēti arī 80 nāves gadījumi. Kas ir koronavīrss? “Reuters” apkopojis vairākus faktus par jauno infekcijas slimību, kas decembrī tika konstatēta Ķīnas pilsētā Uhaņā, izraisot slimības uzliesmojumu Ķīnā un ārpus tās.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Koronavīruss ir vīrusu saime, kas savu nosaukumu ieguvis pēc tā, kā izskatās zem mikroskopa – lodveida formas ar smailu virsmu līdzinoties “kronim”. 

Koronavīrusa infekcijai ir dažādi simptomi ieskaitot drudzi, klepu, elpas trūkumu un elpošanas grūtības. Smagākos gadījumos tas var izraisīt pneimoniju, nieru mazspēju un nāvi.  

Tāpat kā citi koronavīrusi, jaunākais Ķīnā identificētais koronavīrus tiek pārnests no cilvēka cilvēkam ar pilieniem, kad inficēts cilvēks elpo, klepo vai šķauda. 

Jaunatklātā vīrusa inkubācijas periods ir no vienas līdz 14 dienām. Tāpat cilvēks var būt inficējies arī pirms simptomu parādīšanās.  

Infekcijas slimību un vīrusu speciālisti norāda, ka pašreizējā uzliesmojuma mērogs norāda uz “pašuzturošu” pārnešanu no cilvēka uz cilvēku. Eksperti lēš, ka ar katru inficēto cilvēku inficējas vidēji vēl divi līdz trīs cilvēki. 

Pašreizējā kārtība Latvijā nosaka - ja pacients vēršas pie ārsta ar elpceļu infekciju un ja tiek konstatēts, ka persona ir iepriekš bijusi Uhaņas reģionā, tad tiks uzsākti infekciju kontroles pasākumi.

Konstatējot vīrusu, ārstniecības personai jāsāk ar pacienta stacionēšanu, izolēšana, ziņošanu SPKC nepārtrauktā režīmā, paraugu laboratoriskā izmeklēšana RAKUS un pacientu ārstēšana.

PVO dati par 27.janvāri liecina, ka patlaban ir 2798 reģistrētie koronavīrusa gadījumi. Kopumā ir konstatēti arī 80 nāves gadījumi.

Ķīnā slēdz koronovīrusa krīzes centrā esošo Uhaņu

Ķīna ir paziņojusi, ka no ceturtdienas apturēs aviosatiksmi un vilcienu kustību no Hubejas provinces galvaspilsētas Uhaņas, kura ir jaunā koronavīrusa ...

gallery icon
24

Vairums gadījumu ir noteikti Ķīnā, bet šodien arī Vācijā ir konstatēts pirmais saslimšanas gadījums. Kopumā 37 gadījumi ir reģistrēti ārpus Ķīnas, 11 valstīs.

Par pirmo Ķīnas jaunā nāvējošā koronavīrusa gadījumu paziņojusi arī Vācija.

PVO bija iepriekš paziņojusi, ka tai ir zināms tikai viens gadījums ārpus Ķīnas, kad vīruss nodots no cilvēka cilvēkam - Vjetnamā.

Francija bija pirmā Eiropas valsts, kuru skāra šī koronavīrusa uzliesmojums, un tur ir reģistrēti trīs zināmi infekcijas gadījumi.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Visi trīs Francijā reģistrētie nesen bija apmeklējuši Ķīnu un ir ievietoti izolācijā.