Portāls ielādēsies pēc 15 sekundēm
Uz Jauns.lv
Ēdiena speciāliste brīdina: "Nededzini kotletes taukos uz pannas"
Shutterstock

Ēdiena speciāliste brīdina: "Nededzini kotletes taukos uz pannas"

Esi vesels
18. janvārī 12:32 2020. gada 18. janvārī 12:32
  "100 Labi Padomi"
Iesaka Willow Med sertificēta uztura speciāliste Nelda Karpenska-Allaža.

Tas ir svarīgi – ievērot piemērotāko cepšanas temperatūru, nesadedzināt produktus, citādi tajos sāk veidoties kancerogēnās vielas.

Piemēram, gatavojot liellopu gaļu, cūkgaļu, zivis vai mājputnus ļoti augstā temperatūrā, tas ir, virs 150 grādiem (tāda ir, cepot uz pannas), veidojas heterocikliskie amīni (HCA). Šīs ķīmiskās vielas, kā pierāda pētījumi, ir mutagēnas, izraisa mūsu organisma DNS izmaiņas, kas var palielināt vēža risku.

Šīs vielas veidojas gaļas apceptajā garozā un sulās, kas izplūst no gaļas. Turklāt, jo augstāka cepšanas temperatūra un ilgums, jo vairāk rodas kaitīgo vielu. Cepšanas temperatūrai ir ļoti liela nozīme. Parasti uz pannas ir 150 –250 grādu. Pēc gaļas cepšanas HCA paliek uz pannas, tāpēc uz tās palikušo eļļu nedrīkst izmantot atkārtotai cepšanai.

Pētījumi liecina, ka kaitīgo vielu veidošanās sākas jau 125 grādos.  Cepšanas pirmajās minūtēs gaļas virsmas temperatūra ir zem 100 grādiem, bet mutagēno vielu veidošanās sākas apmēram 5 minūšu laikā. Diemžēl, kā norāda zinātnieki, nav tādas cepšanas temperatūras, kurā nemaz neveidotos šie cilvēka organismam kaitīgie savienojumi.

Kā vajadzētu pagatavot gaļu?

● Visieteicamākā metode: gaļu pagatavot mērenā temperatūrā – vārot, tvaicējot, sautējot (100 °C).

● Cepšanas laikā gaļu nepārtraukti apgrozīt (100–150 °C).

● Noņemt apdedzinātās gaļas daļas.

Saistītās ziņas

Atslēdza no dzīvību uzturošajām iekārtām, bet notika brīnums: Fīniksa nosvin gada jubileju par spīti skumjajām prognozēm
Uztura eksperte par izvēlīgiem bērniem: "Nevar pārliecināt ēst brokoli vai kotleti, ja uz vecāku šķīvjiem tādu produktu nav"
Pārstāj lietot šos četrus produktus - un diētas tev vairs nebūs vajadzīgas 8

Citi šobrīd lasa

"Šī slepenā dzīve man bijusi jau ilgu laiku" - bezkaunīga klienta nokaitināts, Dāvids laimi nu rod grandiozā dārzā
Viļānos izcēlies pamatīgs tracis domes deputātes neadekvātās uzvedības dēļ 5
Jānis Timma apprecējis savu mīļoto Annu Sedokovu 9
Pievienot komentāru

Амбициозная герцогиня: эксперт объяснила почему Кэтрин не смогла быть просто «королевской женой»

Как семья Михаила Ефремова учится жить без заработков актера