foto: Pexels.com
Kā skaistuma salonos neinficēties ar hepatītu
Nevajag kautrēties jautāt pakalpojuma sniedzējam par instrumentu dezinfekciju.
Esi vesels
2020. gada 15. janvāris, 06:31

Kā skaistuma salonos neinficēties ar hepatītu

"100 Labi Padomi"

Tagad modē savu skaistumu uzlabot ar visdažādākajām invazīvajām skaistumkopšanas procedūrām vai sevi dekorēt ar tetovējumiem, un katrā no tiem ir saskare ar adatām.

“Jebkura veida nesterilas adatas izmantošana rada draudus veselībai, jo īpaši, ja invazīvas manipulācijas veic skaistumkopšanas procedūrās, ignorējot higiēnas prasības,” brīdina Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Infektoloģijas poliklīnikas vadītāja, infektoloģe Inga Ažiņa.

“Esam novērojuši, ka pacienti lielākoties nav informēti, ka šādi viņi var inficēties ar B, C hepatītu un citām slimībām. Pakalpojuma sniedzējs jāizraugās ļoti uzmanīgi, nereti diemžēl notiek otrādi – izvēlamies lētāko, tuvāko, kādu draudzeni, paziņu bez oficiālām atļaujām, kas ne vienmēr ievēro visas obligātās higiēnas normas. Par to var nākties dārgi samaksāt. Jārunā arī par pakalpojuma saņēmēja līdzatbildību – pašam arī ir jādomā, kur taisīt manikīru vai tetovējumu.”

Inficējoties invazīvās skaistumkopšanas procedūras laikā, slimības inkubācijas (apslēptais) periods ir salīdzinoši garš – līdz pat pusgadam. Simptomu ir maz vai vispār nav. Ja slimība 10–15 gadus noris bez simptomiem, tas var beigties ar nopietniem aknu bojājumiem, aknu cirozi un paaugstinātu aknu vēža risku.  

Piemēram, ar B hepatītu visbiežāk inficējas, asinsritē iekļūstot ar hepatīta B vīrusu inficētām asinīm. Tas var gadīties, lietojot kopīgas šļirces un adatas, kopīgus higiēnas piederumus, piemēram, skuvekli, zobu birsti, veicot manikīru, pedikīru, tetovēšanu vai pīrsingu, stomatoloģiskas un citas medicīniskas manipulācijas, ja nav pareizi sterilizēti instrumenti, asins pārliešanas laikā (Latvijā asinis pirms pārliešanas tiek pārbaudītas, lai novērstu šādu iespēju), liecina Slimību Profilakses un kontroles centra informācija.

No saslimšanas ar B hepatītu var pasargāties ar vakcināciju (nodrošina aizsardzību uz visu mūžu). Jāsaņem 3 potes 6 mēnešu laikā. C hepatīts arī izplatās ar inficētu asiņu starpniecību. Slimības inkubācijas periods ilgst līdz 3 mēnešiem. Akūtā formā C hepatīts izpaužas reti (15–20 % gadījumu), tad to var veiksmīgi ārstēt ar specifiskiem medikamentiem. Parasti ārstēšana ilgst 6 mēnešus. Līdz pat 85 % gadījumu C hepatīts noris hroniskā formā, un tad ilgstoši jāārstējas ar iedarbīgiem pretvīrusu preparātiem.   

Hepatīta simptomi: dzelte (parasti vispirms dzelteni kļūst acu baltumi, vēlāk arī āda), slikta ēstgriba, nelaba dūša un vemšana, nespēks un nogurums, bezmiegs, vēdera sāpes, caureja, tumšs urīns un gaiši izkārnījumi. Taču jāatceras, ka hepatītu norise var būt arī bez jebkādiem simptomiem un tādējādi ilgstoši netikt pamanīta.

Kā sevi pasargāt?

● Skaistumkopšanas speciālistam jābūt reģistrētam un pārbaudītam, jāstrādā legāli un jāizmanto tikai dezinficēti instrumenti.

● Par pakalpojuma sniedzēja legalitāti iespējams pārliecināties Veselības inspekcijas mājaslapā esošajā skaistumkopšanas speciālistu datubāzē (bit.ly/piesakies-parbaudi). Jūnijā inspekcijas tajā bija reģistrēti 5238 skaistumkopšanas un tetovēšanas pakalpojumu sniedzēji visā Latvijā. No tiem 73 % ir privātpersonas, bet 27% – uzņēmumi. 

● Kosmētiskās injekcijas un botulīna toksīnu un filleru ievadīšanu drīkst izdarīt tikai ārsts (dermatologs, plastikas ķirurgs, neirologs, neiroķirurgs, oftalmologs vai kosmetologs). Hialuronskābes (biorevitalizācija) vai vitamīnu, aminoskābes (mezoterapija) ievadīšanu – kosmētiķis vai skaistumkopšanas speciālists kosmetoloģijā (reģistrē Ārstniecības personu reģistrā).

Avots: Slimību profilakses un kontroles centrs