foto: Pexels
Melnā šokolāde ļauj izvairīties no depresijas
Esi vesels
2020. gada 5. janvāris, 06:45

Melnā šokolāde ļauj izvairīties no depresijas

Jauns.lv

Šokolāde palīdz neieslīgt depresijā, bet – tikai tumšā šokolāde! Parastajai piena šokolādei, šķiet, nav šādas pozitīvas iedarbības, katrā ziņā – ne tad, ja ir runa par garīgo labsajūtu.

Tiem, kas ēd šokolādi katru dienu un daudz (pat 454 g) jeb apēd lielo šokolādes tāfeli un vēl mazliet, izrādījies mazāks klīniskās depresijas risks. Pētnieki no Londonas Universitātes koledžas Epidemioloģijas institūta stāsta, ka šiem cilvēkiem depresijas risks ir par 57 % mazāks nekā tiem, kas šokolādi ēd nedaudz vai vispār neēd tumšo šokolādi.

Pētnieki aptaujāja vairāk nekā 13 000 cilvēku, un tikai 1,4 % apliecināja, ka regulāri ēd tumšo šokolādi. Taču šajā pētījuma dalībnieku grupā (no tiem, kas ēd tumšo šokolādi) tikai 1,5 % atzina, ka cieš no depresijas simptomiem. Salīdzinājumam – šokolādes neēdāju vidū tādu bija 7,6 procenti.

Cilvēki, kas katru dienu apēda visvairāk tumšās šokolādes – 104–450 g –, bija vismazāk pakļauti riskam saslimt ar depresiju.

Ikviens zina, ka šokolāde rada labsajūtu, un tas ir, pateicoties psihoaktīvajām vielām, kas ir šokolādē, bet tā satur arī feniletilamīnu, neiromodulatoru, kas palīdz uzturēt labu garastāvokli, kā arī flavonoīdus, kuri samazina iekaisumu, un iekaisums ir vēl viens faktors, kas veicina depresijas rašanos.