foto: Shutterstock
Ko lietot pret saaukstēšanos (bez spēcīgiem medikamentiem)?
Lai arī kādi pretsaaukstēšanās līdzekļi tiktu lietoti, vispirms ir jādzer daudz šķidruma un kārtīgi jāatpūšas.
Runā speciālists
2020. gada 4. janvāris, 07:49

Ko lietot pret saaukstēšanos (bez spēcīgiem medikamentiem)?

100 Labi padomi

"100 Labi Padomi"

Aptiekās atrodams ļoti plašs dabīgo preparātu un vitamīnu klāsts, kas sekmē ātrāku atveseļošanos pēc saaukstēšanās. Skaidro farmaceite Laila Zālīte.

Labi pārbaudītas un iedarbīgas ir dažādas kombinētās tējas, kas palīdz samazināt saaukstēšanās simptomus. Visbiežāk to sastāvā ir ehinācijas laksti, salvijas lapas, liepziedi, aveņu lapas, ugunspuķes laksti un vīgriezes – tās nomāc gan vīrusus, gan mikrobus.

Tēju terapiju var kombinēt arī ar sinepju pulvera kāju vanniņām vai sinepju plāksteru kompresēm, kas palīdz, ja ir akūti elpošanas ceļu iekaisumi.

Lielisks palīglīdzeklis aizlikta deguna un sāpoša kakla gadījumā ir aptiekās nopērkamās ēteriskās eļļas inhalācijām. Populārākās pret saaukstēšanos ir eikalipta un piparmētru eļļa. Lietojot tās, rūpīgi jāievēro visas norādes, to skaitā arī atšķaidīšana, jo ikviena ēteriskā eļļa ir ļoti spēcīgs koncentrāts.

Kā alternatīvu populārajiem ķīmiskajiem pretsaaukstēšanās līdzekļiem var izmantot arī citus pulverveidīgos karstos dzērienus, kuru sastāvā ir plūškoks, liepziedi, ingvers, kumelīte, C vitamīns un cinks. Tie atvieglo elpošanu un stiprina veselību saaukstēšanās periodā.

Populāri un gana efektīvi ir arī dažādi balzami pret saaukstēšanos. Tie satur mentolu, paprikas tinktūru un anīsa ēterisko eļļu, kas samazina gan kakla sāpes un iekaisumu, gan arī vispārējus saaukstēšanās simptomus.

Ievēro: lai arī kādi pretsaaukstēšanās līdzekļi tiktu lietoti, vispirms ir jādzer daudz šķidruma un kārtīgi jāatpūšas.