foto: Shutterstock
Pastaiga basām kājām pa zemi vai zāli veselībai dod daudz vairāk nekā spēji iedomāties
Esi vesels
2019. gada 30. novembris, 07:10

Pastaiga basām kājām pa zemi vai zāli veselībai dod daudz vairāk nekā spēji iedomāties

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Vai saskare ar zemi, kad basām kājām pastaigājat pa zāli vai zemi, patiešām samazina sāpes? Šīs terapijas atbalstītāji, kuru dēvē arī par sazemēšanos, uzskata, ka tā var samazināt gan stresu, gan depresiju un trauksmi, gan labāk palīdz tikt galā ar sāpēm.

Šis viedoklis apstiprināts kādā jaunā pētījumā. Sešpadsmit masāžas speciālisti, kas darba dēļ bieži jūt dažādas sāpes, konstatēja, ka pēc tam, kad katru dienu veselu mēnesi bija sazemējušies, viņi juta mazāk sāpju un labāk gulēja.

Pētnieki no Kalifornijas Universitātes Sandjego pārbaudīja, kā sazemēšanās ietekmē cilvēkus sešas nedēļas, bet divas no tām dalībnieki neizmantoja šo terapiju.

Četrās nedēļās, kad bija jāveic sazemēšanās, pētījumā iesaistītie cilvēki visu dienu staigāja basām kājām, kā arī gulēja zem palaga, kas ar vadiem bija savienots ar zemi ārpus guļamistabas.

Pētnieki atklāja, ka visu sešu nedēļu laikā pētījuma dalībniekiem samazinājās sāpes, trauksme, depresija, nogurums, uzlabojās fiziskās spējas un miega kvalitāte, bet masieri ziņoja, ka īpaši viņu stāvoklis uzlabojās tajās četrās nedēļās, kad viņi veica sazemēšanos. Labākas kļuva arī viņu asins analīzes (iekaisuma un asins viskozitātes rādītāji) un uzlabojās sirds darbība.

Sazemēšanās teoriju radīja kāds TV kanāla īpašnieks Klintons Obers (Clinton Ober), kurš pārcieta smagu slimību, un tās pamatā ir elektrisko sistēmu darbības princips. Obers apgalvo, ka, radot tiešu kontaktu ar zemes elektrisko enerģiju, var harmonizēt cilvēka organisma sistēmas.