Esi vesels
2022. gada 22. decembris, 10:59

Ko savā labā var darīt, ja ir žultsakmeņi

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Žultsakmeņi ir akmeņiem līdzīgi žults sacietējumi, kas veidojas žultspūslī. Attīstītajās valstīs žultsakmeņi ir aptuveni 10–20 % pieaugušo un apmēram ceturtdaļai sieviešu, kas ir vecākas par 60 gadiem. 

Žultsakmeņi var būt tik mazi kā smilšu graudiņi vai tik lieli kā golfa bumbiņa – domājams, tie veidojas žults ķīmiskā sastāva disbalansa dēļ. Žulti ražo aknas, tā vajadzīga, lai sagremotu taukus, un šī taukus šķeļošā sula glabājas žultspūslī.

Visbiežāk žultsakmeņi nerada nekādas sūdzības, un cilvēku, kam tie ir, nevajag kaut kā īpaši ārstēt. Taču, ja žultsakmens nosprosto kanāliņu un rada blokādi, var parādīties simptomi kā vēdera sāpes, muguras sāpes, slikta dūša un citi. Aptuveni 10 % gadījumu sūdzības sāk rasties piecu gadu laikā un 20 % gadījumu – 20 gadu laikā. 

Cilvēkiem, kam ir žultsakmeņi, kuri rada sūdzības, žultspūšļa izņemšana (holecistektomija) ir standarta ārstēšana. Taču daudz var darīt, lai nenonāktu līdz žultspūšļa operēšanai.

Šeit minēti vienkārši soļi, kas var palīdzēt novērst jaunu žultsakmeņu veidošanos un neļauj jau esošajiem akmeņiem palielināties.

Sekojiet līdzi savam svaram

Ja jums ir liekie kilogrami, tad esiet uzmanīgi – liekais svars tiek saistīts ar žultsakmeņiem. 3 Taču nemēģiniet arī ievērot kādu drastisku diētu – strauji zaudējot daudz svara, var panākt pretēju efektu, jo šāda pieeja palielina žultsakmeņu veidošanās risku un problēmu rašanos. Ja jums ir jāatbrīvojas no liekajiem kilogramiem, mērķējiet uz aptuveni 1,5 kg samazinājumu nedēļā, ne lielāku. Kā arī neizslēdziet no uztura labos taukus – mononepiesātinātās taukskābes –, ko satur augu valsts produkti (piemēram, avokado) un kvalitatīva pirmā spieduma olīveļļa, jo šīs taukskābes var palīdzēt novērst žultsakmeņu veidošanos. 

Samaziniet rafinēto cukuru uzņemšanu, ēdiet mazas, veselīgas maltītes regulāros intervālos un esiet fiziski aktīvi. Šis ir labs plāns, lai izvairītos no žultsakmeņu veidošanās neatkarīgi no tā, vai jums ir liekais svars vai nav. 

Ēdiet riekstus

Izpētīts, ka rieksti varētu samazināt žultspūšļa operācijas risku, vismaz sievietēm. Tie ne tikai bagātīgi satur šķiedrvielas, bet ir arī labs tauku un magnija avots, kas viss var palīdzēt novērst žultsakmeņu veidošanos. Vēlams gan atturēties no sālītiem, cukurotiem un pārmēru pārstrādātiem riekstiņiem un to vietā izvēlēties svaigus. Apēdiet kādus 140 g riekstu nedēļā.

Parūpējieties par optimālu šķiedrvielu daudzumu

Žultspūšļa operācijas risks šķietami samazinās, ja uzturā iekļauj vairāk šķiedrvielu, jo īpaši, ūdenī nešķīstošo šķiedrvielu. To varētu skaidrot ar šķiedrvielu pozitīvo iedarbību un žultsskābju vielmaiņu. 

Labs ūdenī nešķīstošo šķiedrvielu avots ir pilngraudu produkti, rieksti, sēklas, pupiņas un citi pākšaugi, lēcas, ogas, kokosrieksti, avokado, linsēklas un zaļie dārzeņi.

Uzņemiet vairāk magnija

Jo vairāk magnija uzņemts, jo mazāks risks iedzīvoties žultsakmeņos, kuri rada nepatīkamus simptomus, – tā secināts kādā pētījumā. Papildus riekstiem ēdiet daudz magniju saturošu produktu kā zaļos lapu dārzeņus, kvinoju, avokado, melnās pupiņas un ķirbju sēklas. Lai būtu pilnībā pārliecināti, ka nodrošināt pietiekamu magnija līmeni, varat lietot arī magniju saturošu uztura bagātinātāju.

Esiet fiziski aktīvi

Kādā lielā pētījumā secināts, ka sievietes, kas regulāri skrien, nūjo, brauc ar riteni vai nodarbojas ar kādām citām fiziskajām aktivitātēm, daudz retāk saskaras ar situāciju, kad nepieciešama žultspūšļa operācija. Citi pētījumi mudina domāt, ka vīriešiem aptuveni trešdaļu gadījumu, kad žultsakmeņi jau rada simptomus, varētu novērst, ja viņi palielinātu savas fiziskās aktivitātes līmeni līdz 30 minūšu ilgam izturības jeb kardiotreniņam, kam izbrīvētu laiku piecas reizes nedēļā. Galvenais ir atrast aktivitātes, kas sagādā baudu, lai būtu motivācija tām pievērsties iespējami biežāk. Pat došanās vienkāršās pastaigās var nākt par labu.

Pārbaudiet savus medikamentus

Vairākas zāles var veicināt žultsakmeņu veidošanos. Ja lietojat kādu no šiem medikamentiem, apspriedieties ar ārstu, vai varētu atrast kādu alternatīvu līdzekli vai uz laiku pārtraukt šo zāļu lietošanu.

- Estrogēni kā hormonu aizstājterapija (HAT) un pretapaugļošanās līdzeklis 

- Progestīni kā medroksiprogesterona acetāts 

- Holesterīna līmeni samazinošais preparāts klofibrāts 

- Antibiotika ceftriaksons 

- Medikamenti pret otrā tipa cukura diabētu, kuru pamatā ir inkretīns 

Izmēģiniet ārstniecības augus

Atzīts, ka žultsakmeņu veidošanos var palīdzēt novērst silimarīns, aktīvā viela, ko satur mārdadzis, jo šis savienojums spēj samazināt holesterīna līmeni žultī. Citi augi, kas var palīdzēt uzlabot stāvokli, ir kurkuma, Oregonas vīnoga (Mahonia aquifolium) un tradicionālās ķīniešu zālītes – bupleiras un zeltenes (sauktas arī par zelta monētas zālītēm vai Jin Qian Cao). Konsultējieties ar kvalificētu augu pazinēju, kas var ieteikt jums atbilstošus ārstniecības augus, kā arī konkrētas to devas.

Tēmas