foto: LETA
VIDEO: mediķi atkārtoti pulcējas protestā pie Saeimas
Pie Saeimas ēkas notiek veselības aprūpes darbinieku protesta akcija.
Esi vesels
2019. gada 28. novembris, 11:27

VIDEO: mediķi atkārtoti pulcējas protestā pie Saeimas

Jauns.lv / LETA

Mediķu organizācijas līderi šodien mediķu protesta akcijā pie Saeimas aicināja deputātus iepazīties ar ārstu darba ikdienu un solīja, ka mediķi nebūs "kā nopērti suņi", kas dosies mājās.

Mediķi atkārtoti protestē pie Saeimas

gallery icon
20

Vairāki ārsti uz pasākumu ieradušies ar Latvijas karogiem. Netālu no Saeimas arī uzstādīta neliela skatuve jeb paaugstinājums ar mikrofoniem un skandām.

Latvijas Veselības un sociālo darbinieku arodbiedrības (LVSDA) priekšsēdētāja vietniece Līga Bāriņa savā uzrunā norādīja, ka, sagraujot mediķu ticību un cerību, tiek sagrauta arī pacientu ticība mediķiem. "Kāpēc nav dzirdīgas ausis? Vai šai mājai (Saeimai) vajadzīga otorinolaringologu palīdzība? Kāpēc nav redzīgas acis? Vai vajadzīga okulista palīdzība?"

Bāriņa uzskata, ka šodien pienākusi diena, kad mediķiem, iespējams, jāpasaka galīgais vārds, jo mediķi vēlas dzīvot tiesiskā valstī.

Latvijas Jauno ārstu asociācijas (LJĀA) valdes priekšsēdētājs Kārlis Rācenis savā uzrunā norādīja, ka patlaban ir pienācis brīdis, kad medicīnas sabiedrība vairs nevar strādāt tā, kā strādāja līdz šim.

Jaunie ārsti ir dzimuši jau pēc Latvijas neatkarīgas iegūšanas, tā ir brīvības paaudze, kuriem nav vienalga, kā dzīvot šādā valstī, jo jaunie mediķi vēlas sagaidīt, ka solījumi un likums tiek pildīts, sacīja LJĀA līderis. "Ja likums netiek pildīts, kāpēc citiem likums jāpilda? Es ļoti ceru, ka viss šis mēnesi atpakaļ sākušais ir tikai sākums, jo mēs no Latvijas nebrauksim prom, gribam mainīt sistēmu, lai tā būtu ērta iedzīvotājiem un mēs varētu strādāt," uzsvēra Rācenis.

Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) prezidente Ilze Aizsilniece savā uzrunā norādīja, ka valsts atvēl nozīmīgas naudas summas čeku loterijai, bet tas nav normāli, ka ārsti ir pārstrādājušies un tiem dažkārt atliek pacientiem "paskriet garām".

Viņa arī kritizēja politiķu lielo augstprātību, kuru pavadot mediķu nomelnošanas akcijas, izmantojot dzelteno presi.

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs (LBAS) Egils Baldzēns savukārt uzsvēra, ka vakar LBAS valde vienbalsīgi nobalsojusi, ka atbalsta mediķu akcijas, tajā skaitā parakstu vākšana par ierosinājumu tautas nobalsošanai par Saeimas atlaišanu.

"Budžeta pieņemšana nav beigusies, tāpēc valdībai un Saeimai savas kļūdas ir jālabo," uzsvēra Keris.

Latvijas Māsu asociācijas viceprezidente Ilze Ortveina norādīja, ka svētajos rakstos ir teikts: "Lūdz, un tev taps dots." "Taču tās ir attiecības ar Dievu, bet tas nedarbojas attiecībās ar politiku," viņa uzsvēra.

Ortveina norādīja, ka mediķi jau sen vairs nav tie, kuri jūtas zemāk nekā vergi, jo mediķi ir gatavi cīnīties par savu taisnību, lai gan politiķi par mediķiem ņirgājas. Latvijas māsām neesot saprotams, kā politiķi iedomājušies ar šādu valsts budžetu izpildīt valsts garantēto veselības aprūpi ar neesošiem medicīnas darbiniekiem.

"Ja nolaidīsim rokas un kā nopērti suņi dosimies mājās, tad jūs maldāties. Mēs esam par taisnību un likuma izpildīšanu!" uzsvēra Ortveina. "Viens likums, viena taisnība visiem," skandināja klātesošie.

LJĀA pārstāve Anna Valaine aicināja deputātus atnākt uz slimnīcu pie pacientiem, lai politiķi iepazītos ar mediķu darba ikdienu. "Varbūt jūs vienkārši nezināt, kā tas ir. Nāciet uz dežūrām, onkoloģijas nodaļu, parādīsim, kā tas ir!" aicināja Valaine.

Protesta akcijas noslēgumā Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētāja Valda Kera vadībā Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) tika iesniegts ierosinājums par Saeimas atlaišanu. Keris protesta akcijas dalībniekus aicināja lieki nekavēties un jau parakstīties iepriekš CVK iesniegtajās iniciatīvās par Saeimas atlaišanu.

Kā ziņots, arodbiedrības ir arī izteikušas neuzticību veselības ministrei Ilzei Viņķelei (AP) un finanšu ministram Jānim Reiram (JV). Iepriekš arodbiedrību pārstāvji arī lūdza Valsts prezidentu Egilu Levitu nodot likumus "Par valsts budžetu 2020.gadam" un "Par vidējā termiņa budžeta ietvaru 2020., 2021. un 2022.gadam" otrreizējai caurskatīšanai.

Akcija šodien tika rīkota, jo Saeima 14.novembrī galīgajā lasījumā pieņēma 2020.gada valsts budžetu, medicīnas darbinieku atalgojuma celšanai papildus piešķirot aptuveni 60 miljonus eiro.

Pērn Saeimā pieņemtais lēmums mediķu algu celšanai 2020.gadā paredzēja 120 miljonus eiro, kas nozarē strādājošo algas ļautu pacelt par vidēji 20%. Taču, koalīcijai, atzīstot, ka šāda likuma pieņemšana esot bijusi kļūda, jo netika paredzēti finanšu resursi, mediķu algām izdevās rast vien aptuveni pusi nepieciešamās naudas. 

Sākotnēji mediķu algām tika plānots piešķirt 42 miljonus eiro, tomēr, reaģējot uz nozares augošo neapmierinātību, tika pieņemts lēmums pārskatīt iepriekš atbalstītās prioritātes. Pārskatot nākamā gada prioritātes, kā arī aktualizējot valsts uzņēmumu un centrālās bankas peļņu, izdevies rast vēl 18 miljonus eiro, tādējādi kopumā mediķu algām nākamajā gadā nodrošinot aptuveni 60 miljonus eiro.

Arī iepriekš rīkotā mediķu protesta akcija "Viena diena bez ārstniecības personāla" nenesa vēlamos rezultātus, un lai gan akcijā piedalījās aptuveni 4000 medicīnas darbinieku, studentu un iedzīvotāju, joprojām netika panākta garantija par atalgojuma prasību izpildi.

Mediķu protesta akcija "Viena diena bez ārsta" pie Saeimas

Protestējot pret plānoto veselības aprūpes finansējuma apmēru tuvākajiem gadiem, ceturtdienas rītā pie Saeimas pulcējies prāvs pulks medicīnas darbinieku.

gallery icon
53