foto: Shutterstock
Uztveriet bērnu sūdzības nopietni
Esi vesels
2019. gada 28. novembris, 06:45

Uztveriet bērnu sūdzības nopietni

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Kā atšifrēt bērnu sūdzības? Kā viņi izprot savu ķermeni? Kā viņi māk pateikt, ka kaut kas nav kārtībā? Šie jautājumi tiek uzdoti bieži un dažādos locījumos. Vai otrādi – bērns par kaut ko sūdzas vai izskatās savādi, bet vecāki nesaprot, kas par vainu un ko darīt.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viena no biežākajām sūdzībām ir par sāpēm. Šajā gadījumā vienmēr jāatceras, ka bērna “sāp” ne vienmēr atbilst mūsu izpratnei par “sāp”. Mazāki bērni ar šo terminu parasti raksturo diskomfortu – kaut kas ir citādi, nekā bija. To bieži vien viņi ir noklausījušies no mums, pieaugušajiem, un atkārto savas sapratnes ietvaros.

Biežākā vieta, kas “sāp”, ir vēders. Parasti uz jautājumu, ko uzdod bērnam: parādi ar rociņu, kur sāp, tiek norādīts ap nabu. Iztaustot vēderu, lokalizācija ne vienmēr atbilst norādītajam. Līdz ar to jāatceras, ka bērns vēl tikai mācās apjaust savu ķermeni, to sadzirdēt un sajust un ne vienmēr spēj parādīt precīzu vietu. Lai noskaidrotu, vai sāp, cik ļoti sāp un kur īsti sāp, vecāki var pataustīt norādīto vietu un ap to. Sākumā – maigi. Ja nekas neliecina par sāpēm – balss, grimases vai rokas atstumšana –, tad var pataustīt spēcīgāk. Tad arī radīsies priekšstats par to, vai un cik stipri sāp.

Nevajag aizmirst, ka bērni mūs vēro un ļoti labi pazīst. Bieži vien ar vārdu “sāp” tiek panākta nedalīta un tūlītēja uzmanība, tādēļ arī bieži “sāp” vēders vai kāja, vai roka. Ja rodas aizdomas, ka bērns šādi pievērš mūsu uzmanību, tad jādomā, kur esam kļūdījušies un neesam bērnam devuši to, kas viņam vajadzīgs.

Vēl viena no raksturīgākajām bērnu sūdzībām ir atteikšanās ēst, sevišķi zīdaiņiem un mazākiem bērniem. Ja tā notiek, tad rūpīgi bērns jāpavēro – kā rij siekalas, kā košļā mantu un vai to dara. Šādam simptomam var būt dažādi skaidrojumi – patiešām sāp vēders vai ir grūti norīt (iekaisis kakls), vai kaut kas ticis norīts. Ja gadījumā tiešām norīts kāds svešķermenis, steidzami jāvēršas pie ārsta neatliekamās palīdzības nodaļā.

Zīdainīšiem neēšana varētu būt arī zobu šķilšanās dēļ. Kaut gan viens no biežākajiem iemesliem, kāpēc bērns atsakās ēst, ir tas, ka viņam ēdiens tiek piedāvāts brīdī, kad bērns nav izsalcis.

Katrā ziņā pret bērnu sūdzībām jāizturas nopietni. Ja ir sūdzības, tad ir arī cēlonis – kā jau dzīvē. Ne vienmēr gan sūdzības atspoguļo cēloni, to jāprot ieraudzīt. Bet, jo labāk savu bērnu pazīsim, jo vieglāk būs atšifrēt, ko viņš vai viņa vēlas pateikt.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās