foto: Shutterstock
Vērtīgi padomi tiem, kas cieš no skābes atviļņa. Var iztikt pat bez zālēm!
Esi vesels
2019. gada 16. novembris, 07:00

Vērtīgi padomi tiem, kas cieš no skābes atviļņa. Var iztikt pat bez zālēm!

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Nav jācieš no skābes atviļņa. Ir vairāki dabiski risinājumi. Un, ja tie nepalīdz, ir vēl viena iespēja – pilnībā mainīt iepriekšējo ēšanas režīmu.

Lielākā daļa cilvēku laiku pa laikam ir pieredzējuši skābes atvilni, kad kuņģa skābe uzviļņo augšup pa barības vadu uz kaklu un rada krūšu rajonā dedzinošu sajūtu vai mutē briesmīgu garšu. Kad tas notiek regulāri, to dēvē par gastroezofageālo refluksa slimību vai GERS, kas var bojāt jutīgo barības vada sieniņu un izraisīt citas nepatīkamas sajūtas kā grūtības norīt, kunkuļa sajūtu kaklā un čūlas.

Standarta pieeja atviļņa novēršanā ir protonu sūkņa inhibitoru nozīmēšana, taču šo zāļu lietojumam mēdz būt nepatīkami blakusefekti. Daži no bīstamākajiem, kas saistīti ar protonu sūkņa inhibitoriem, ir kaulu lūzumi, potenciāli letālas infekcijas un sirdslēkmes. Vēl aptuveni trešdaļa cilvēku, kam ir refluksa slimība, lietojot šīs zāles, nejūt, ka viņu stāvoklis būtiski uzlabotos. 

Taču var izmēģināt vairākas dabīgas alternatīvas – metodes, līdzekļus un līdzekļu kombinācijas, kuru efektivitāte ir zinātniski pamatota. Vislabāk, protams, konsultēties ar pieredzējušu naturopātu, kas var izvērtēt katra cilvēka individuālos simptomus un dzīvesveidu un piedāvāt tieši viņam piemērotus risinājumus, kā arī sekot līdzi progresam. Šie ir vispārīgi ieteikumi.

Atrodiet savus pārtikas “vājos punktus”

Cilvēkiem ar refluksa slimību stāvokli var pasliktināt atsevišķi ēdieni un dzērieni, piemēram, šokolāde, trekns ēdiens, kofeīns, govs piens un produkti ar piparmētru garšu, tāpēc var pamēģināt pirmām kārtām izvairīties no tiem. Vēl var ieviest ēdienu un simptomu dienasgrāmatu, lai var vieglāk pamanīt, kā ēdiens ietekmē pašsajūtu un kas notiek, ja konkrētos produktus izslēdz no ēdienkartes. Pavērojiet, vai ir kādi uzlabojumi.

Izmēģiniet diētu ar samazinātu ogļhidrātu daudzumu

Kādā nesen veiktā pētījumā, kurā piedalījās cilvēki ar refluksa slimību, atklāts, ka diēta ar paaugstinātu ogļhidrātu daudzumu izraisīja vairāk atviļņa simptomu, savukārt tiem, kas ievēroja diētu, kura paredzēja uzņemt maz ogļhidrātu, bija pretējs efekts. Apsveriet iespēju konsultēties ar uztura speciālistu, kurš varētu izstrādāt jums atbilstošu zema ogļhidrātu satura diētu. Tomēr centieties izvairīties no rūpnieciski pārstrādātiem produktiem, pat ja tajos nav daudz ogļhidrātu. Ēdiet īstus, ar uzturvielām bagātīgus, veselus produktus.

Tieciet galā ar stresu

Gastroezofageālo refluksa slimību saistīta ar stresu. Līdz galam gan nav skaidrs, vai stress izraisa simptomus, vai simptomi rada stresu. Jebkurā gadījumā var būt noderīgi ieviest savā ikdienā stresu samazinošas metodes kā meditācija, joga vai cigun.

Samaziniet svaru

Ja jums ir liekais svars, tā samazināšana varētu palīdzēt atbrīvoties no atviļņa izpausmēm. Ja smēķējat, atmetiet arī smēķēšanu – tas ir vēl viens GERS riska faktors. 

Lietojiet vajadzīgos uztura bagātinātājus

Ir veikts kāds pētījums, kurā dalībnieki lietoja omeprazolu vai uztura bagātinātāju, kas saturēja melatonīnu, folskābi, B6 un B12 vitamīnus un aminoskābes L-triptofānu, metionīnu un betaīnu. Izrādījās, ka uztura bagātinātāja ietekme bija efektīvāka. Pēc 40 dienām visi cilvēki, kas lietoja uztura bagātinātāju, bija atbrīvojušies no simptomiem (un blakusefektiem), bet protonu sūkņa inhibitoru grupā tādu bija divas trešdaļas. 

Ieteicamā dienas deva: 2,5 mg melatonīna, 200 mg B6 vitamīna, 10 mg L-metilfolāta (tā ir folskābes forma, ko organisms labāk absorbē), 50 mcg B12 vitamīna, 25 mg L-triptofāna, 100 mg metionīna un 100 mg betaīna (šādas devas izmantoja minētajā pētījumā).

Košļājiet košļājamo gumiju

Košļājamās gumijas košļāšana stundu pēc maltītes var palīdzēt atvieglot atviļņa simptomus līdz pat trim stundām. 8 Izvairieties no ikdienišķām cukurotām vai ar mākslīgajiem saldinātājiem pārsātinātām košļenēm, bet meklējiet veselīgāku alternatīvu.

Izmēģiniet akupunktūru

Nesen kādā pētījumu pārskatā secināts, ka cilvēkiem, kas sirgst ar refluksa slimību, šī senā ķīniešu terapija ir droša un efektīva un var palīdzēt uzlabot dzīves kvalitātes rādītājus. 

Atrodiet alveju

Zināms, ka alvejai (Aloe vera) piemīt nomierinošs efekts, un tā var palīdzēt atvieglot arī atviļņa simptomus. Kādā pētījumā alvejas sīrups izrādījies tikpat efektīvs kā omeprazols un ranitidīns – medikamenti, ko izmanto refluksa samazināšanai, tostarp, lai atvieglotu dedzināšanu aiz krūšu kaula, novērstu atraugas, pārtikas daļiņu “atvemšanu” un sliktu dūšu. 

Apsveriet iespēju izmēģināt ķīniešu augu maisījumus

Pierādīts, ka tradicionālā ķīniešu augu medicīna ir efektīva, lai novērstu skābes atvilni. Vienā pētījumā atklāts, ka augu novārījums, kas zināms kā jiangni hewei, kura sastāvā ir svaigs ingvers, Pinellia, krustnagliņas, Agastache (kolibri piparmētra) un hematīts (dzelzs oksīda minerāls), bija tikpat efektīgs kā omeprazols, un tam nebija blakusefektu. Kā arī tiem, kas turpināja lietot novārījumu, retāk atjaunojās traucējošie simptomi. 

Izvingriniet vēdera muskuļus

Kāds neliels pētījums liecina, ka cilvēkiem, kam ir reflukss, var palīdzēt tā sauktā elpošana ar vēderu. Elpot ar vēderu nozīmē aktīvi darbināt diafragmu – muskuli, kam refluksa novēršanā ir liela nozīme. Izmēģiniet šādu vienkāršu vingrojumu.

Nolieciet vienu roku uz vēdera, otru – uz krūtīm.

Ieelpā mēģiniet gaisu “iestumt” vēderā, lai roka, kas ir uz vēdera, paceļas, bet roka, kas stāv uz krūtīm, nekustas.

Praktizējiet šādu elpošanu vairākas minūtes katru dienu.