Kāpēc gaļu labāk aizstāt ar zivīm, bet izvairīties no tunča?
Ja vienu vai divas reizes nedēļā aizvietosiet pusdienu steiku ar zivi, uzlabosiet veselību un dzīvosiet ilgāk. Ja vairāk ēd treknās zivis un mazāk sarkano gaļu un gaļas izstrādājumus, vēža un sirds slimību risks samazinās.
Nedēļā vajadzētu apēst vismaz 350 g zivs, un tai vajadzētu būt treknai zivij, piemēram, siļķei vai makrelei, vai sajaukumam ar liesākas zivs gabaliņiem, piemēram, jūras zeltpleksti vai saidu. No tunča gan vajadzētu izvairīties. Tas satur maz mums vajadzīgo taukskābju, bet var būt piesārņots ar metildzīvsudrabu.
Lai gan tam varētu nebūt pārāk liela ietekme uz mūsu veselību, pāreja no gaļas uz zivi vairumam cilvēku ļautu palielināt veselīgi nodzīvoto gadu daudzumu, stāsta pētnieki no Dānijas Tehniskās universitātes, kas aplēsa, ka šādi katru gadu Dānijā varētu novērst 170 sirds slimību izraisītu nāves gadījumu.
Pētnieki piekrīt, ka sarkanā gaļa ir vērtīgs dzelzs avots, taču tā arī palielina dažu audzēju risku, savukārt zivs ir nepieciešamo taukskābju un D vitamīna avots.