foto: Shutterstock
Ingvera lietošana nāk par labu veselībai. Taču – cik daudz to drīkst lietot?
Esi vesels
2019. gada 8. novembris, 06:17

Ingvera lietošana nāk par labu veselībai. Taču – cik daudz to drīkst lietot?

"100 Labi Padomi"

Ingveram un daudzām tā ķīmiskajām sastāvdaļām ir spēcīga antioksidatīva iedarbība. Ingveru var lietot kā papildu līdzekli, lai kontrolētu nelabumu un vemšanu ķīmijterapijas laikā. Grūtniecēm, lai samazinātu sliktu dūšu, iesaka lietot pārtikas produktus ar ingveru, piemēram, ingvera konfektes, ingvera tēju, ēdienus vai dzērienus, kas satur ingvera sakni vai sīrupu, stāsta uztura speciāliste Nelda Karpenska-Allaža.

Medicīniskajā literatūrā minēts, ka par drošām devām var uzskatīt ne vairāk par 4 g ingvera ekstrakta/pulvera dienā vai 1 g grūtniecības laikā. Pacientiem, kuri lieto antikoagulantus vai kuriem ir asinsreces traucējumi, kā arī tiem, kam izveidojušies žultsakmeņi, pirms ingvera preparātu lietošanas ieteicams konsultēties ar ārstu.

Zināšanai

  • Izpētīts, ka 1 g standartizēta ingvera ekstrakta devas atbilst 1 tējkarote (5 g) svaigi sarīvēta ingvera sakneņa, 2 tējkarotes (10 ml) ingvera sīrupa, 4 tases (237 ml katra) fasētas ingvera tējas, 4 tases (pa 237 ml katra) svaigas ingvera tējas (pagatavotas, uzlejot ½ tējkarotei svaigi sarīvēta ingvera karstu ūdeni un noturot 5–10 minūtes), 1 glāze (237 ml) ingvera tējas, pagatavotas, aplejot svaigu ingveru vai 2 ingvera sukādes.
  • Ēdienos ingveru lieto svaigu, marinētu, konservētu, kā sukādes, kaltētu vai pulvera veidā. Ingverā esošās gaistošās eļļas veido atšķirīgo aromātu, un negaistošie fenolu savienojumi, no kuriem lielākā daudzumā ir ingverols (gingerol) un šogaols (shogaol), rada aso garšu. Vēlāk novāktos ingvera sakneņos ir lielāka ēterisko eļļu koncentrācija. Pulveriem paredzēto ingveru novāc pēc 8–9 mēnešiem, svaigai lietošanai – pēc 5 mēnešiem.