foto: LETA
Pretgripas vakcīnas vietā – plāksteri! Zinātnieki sola brīnumus
Esi vesels
2019. gada 1. novembris, 05:45

Pretgripas vakcīnas vietā – plāksteri! Zinātnieki sola brīnumus

"Patiesā Dzīve"

Mediķi katru gadu rekomendē potēties pret gripas vīrusu, un tas ir pareizi. Tomēr daļa sabiedrības to vēl aizvien nedara, jo neuzticas injekcijām. Tagad radusies cerība, ka visdrīzākajā laikā tas pats efekts būs panākams bez slimnīcas un pat bez injekcijām. Kā? Vienkārši katrs, kas vēlēsies pasargāties no gripas, varēs pats sev uzlīmēt uz ādas īpašu pretgripas plāksteri.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Doma par vakcīnu bez adatas nodarbina zinātnieku prātus jau otro desmitgadi. Lielākie sarežģījumi tās radīšanai – vakcīnas olbaltumvielas ir pārāk lielas, lai brīvi iekļūtu organismā caur ādas porām. Tomēr Ročesteras Medicīnas centra (Austrālija) zinātniekiem izdevās rast problēmas risinājumu, uz brīdi nojaucot ādas barjeru.

Pirms pētījuma rezultātu atklāšanas zinātnieki meklēja atbildes uz jautājumu, kas bojā ādas veselumu. To viņi pētīja, izanalizējot ekzēmas un atopiskā dermatīta pacientu slimības vēstures. Kā izrādījās, būtiska loma ir proteīnam ar nosaukumu klaudīns-1.

Zinātnieki atklāja, ka, mākslīgi pazeminot šīs vielas ekspresiju, iespējams inducēt ādas caurlaidību, lai caur to organismā iekļūtu gripas vīruss. Šis atklājums ļāva izgatavot plāksteri, kas sastāv no diviem komponentiem: sintētiskā peptīda, kas bloķē proteīnu klaudīns-1, un individuāli rekombinētas pretgripas vakcīnas.

Izmēģinot pretgripas plāksterus laboratorijas pelēm, kuras iepriekš potēja pret gripu, izrādījās, ka tām atdzīvojas imūnā atmiņa, ko var pielīdzināt revakcinācijas efektam. Jau tuvākajā laikā zinātnieki plāno pārbaudīt pretgripas plāksteru iedarbību uz cilvēkiem.