foto: Shutterstock
Mīti par miegu, kuriem nevajadzētu ticēt
Esi vesels
2019. gada 21. oktobris, 14:23

Mīti par miegu, kuriem nevajadzētu ticēt

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Visiem cilvēkiem ir svarīgi naktī labi izgulēties, bet daži tic mītiem un domā, ka var negulēt ieteicamās septiņas stundas, bet regulāri iztikt ar četrām vai piecām.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pētnieki no Ņujorkas Universitātes Medicīnas skolas izskatīja 8000 interneta vietnes, lai noteiktu 20 izplatītākos maldīgos pieņēmumus par miegu. Lūk, kāda aina atklājās:

  • Viens no izplatītākajiem uzskatiem bija, ka pietiek ar piecām stundām miega, it īpaši tad, ja to papildina ar īsu diendusu. Taču pētnieki saka, ka nav pierādījumu, kas pamatotu šādu uzskatu. Cilvēkam tomēr naktī jāguļ septiņas stundas.
  • Nākamais mīts – par alkoholiskajiem dzērieniem. Daudzi domā, ka glāzīte alkoholiska dzēriena tieši pirms naktsmiera palīdzēs labāk izgulēties. Arī tā nav taisnība. Alkohols pirms gulētiešanas negarantē labāku miegu. Tieši pretēji, tas neļauj organismam ieslīgt dziļajā miegā.
  • Vēl viens mīts – krākšana nav kaitīga. Tā var nebūt kaitīga, kā atzīst vadošā pētniece Rebeka Robinsa (Rebecca Robbins), bet krākšana var norādīt arī uz to, ka cilvēkam ir miega apnoja, kas ir bīstama, jo ir saistīta ar elpošanu. Cilvēks, kam ir miega apnoja, miegā var pēkšņi pārtraukt elpot un tad atsākt, un tas var izraisīt sirdsdarbības traucējumus.

Tomēr pētnieku uzskati par miegu atšķiras. Daži uzskata, ka cilvēki, kas visu nedēļu dzīvo “miega badā”, piemēram, maiņu strādnieki, neatgūst zaudēto, ja nedēļas nogalēs guļ ilgāk, savukārt citi uzskata, ka tas kompensē miega trūkumu.

Šķiet, runājot par mītiem, kas ir saistīti ar miegu, pat eksperti nespēj vienoties.