foto: Shutterstock
Kā vecākiem pašiem novērtēt bērna stāju?
2019. gada 21. augusts, 06:48

Kā vecākiem pašiem novērtēt bērna stāju?

"100 Labi Padomi"

Pieaugušie bieži uzskata, ka bērniem muguras problēmu nav, bet viņu sūdzības izskaidro ar to, ka bērns taču aug. Jāzina, ka muguras problēmas neizveidojas vienā dienā, tās attīstās pakāpeniski, skaidro Rehabilitācijas centra Jaunķemeri ergoterapeite Elza Sebre.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ja bērni ir vecuma posmā no trim līdz sešiem gadiem, svarīgi, lai viņi ikdienā nodarbotos ar fiziskām aktivitātēm, nelietotu ilgstoši viedierīces (telefonu, planšetdatoru), jo tad pārlieku tiek noslogota mugurkaula kakla daļa, plecu josla, var rasties muskuļu disbalanss, sūdzības par galvassāpēm, sāpēm mugurkaula kakla daļā. Ilgi sēžot, bērns neattīsta visas muskuļu grupas, kuras pirmsskolas vecuma bērniem būtu jāattīsta.

Nepareizas sēdēšanas dēļ var rasties stājas asimetrija. Ja bērns sūdzas par galvassāpēm, muguras sāpēm vai redzams, ka viņam ir mainījusies stāja un gaita, vajadzētu ģimenes ārstam palūgt nosūtījumu pie fizioterapeita vai cita speciālista.

Arī vecāki var novērtēt bērna stāju – bērnam jānovelk krekliņš, jāstāv atbrīvoti. Jāpievērš uzmanība, vai abi pleci ir vienā augstumā, vai abas lāpstiņas ir vienādā līmenī un vai nav izliekumu, vai iegurņa viena puse nav augstāka. Trīsstūriem, kas veidojas starp bērna ķermeni un nolaistu roku elkoņa locītavu, abās pusēs jābūt vienādiem.

Tāpat vecāku uzdevums ir bērniem iemācīt pareizas sēdēšanas pamatprincipus, kas vēlāk būs jāievēro arī skolas vidē, – bērnam pie galda jāsēž ar taisnu muguru, pēdām jābūt stabili atbalstītām pret grīdu vai speciālu paliktni, krēsla sēžas daļai ar muguru jāveido 90 grādu leņķis, muguras jostas–krustu daļai jābūt atbalstītai pret krēsla atzveltni. Ja tiek lietotas viedierīces, tās jānovieto 45–60 cm attālumā no acīm, datora monitora augšējai malai jābūt acu līmenī, lai bērnam nebūtu jānoliec galva uz leju.