foto: LETA
Pētījums: iedzīvotāji uzturā biežāk lieto rupjmaizi, nevis baltmaizi
Esi vesels
2019. gada 7. jūlijs, 11:27

Pētījums: iedzīvotāji uzturā biežāk lieto rupjmaizi, nevis baltmaizi

Jauns.lv / LETA

Iedzīvotāji uzturā biežāk lieto rupjmaizi, nevis baltmaizi, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Latvijas iedzīvotāju veselību ietekmējošo paradumu pētījums par 2018.gadu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Vienu līdz divas šķēles rupjmaizes dienā apēd 39,2% iedzīvotāju, trīs līdz četras - 22,5% iedzīvotāju, bet piecas un vairāk rupjmaizes šķēles dienā apēd 5% iedzīvotāju. Rupjmaizi ikdienā neēd 33,3% iedzīvotāju.

Tikmēr baltmaizi ikdienā neēd 47,4% iedzīvotāju. Vienu līdz divas šķēles dienā apēd 29,8% iedzīvotāju, trīs līdz četras - 16%, bet vairāk nekā piecas šķēles baltmaizes dienā apēd 6,8% iedzīvotāju.

Saldskābmaizi ikdienā neēd 73,9% iedzīvotāju, savukārt vienu līdz divas šķēles dienā apēd 21,5% iedzīvotāju, bet trīs un vairāk - 4,7% iedzīvotāju.

Šķēli vai divas kliju maizes vai karašas šķēles dienā apēd 22,9% iedzīvotāju, trīs līdz četras šķēles - 9,1% iedzīvotāju, bet vairāk nekā piecas šķēles kliju maizes dienā apēd 1,6% iedzīvotāju. Lielākā daļa jeb 66,4% iedzīvotāju ik dienas neēd kliju maizi vai karašu.

SPKC pētījuma tapšanas laikā notika apmēram 3500 intervijas ar iedzīvotājiem vecumā no 15 līdz 74 gadiem. Pētījumā analizēta Latvijas pieaugušo iedzīvotāju veselību ietekmējošo paradumu izplatība, tostarp smēķēšana, alkohola lietošana, uzturs, fiziskās aktivitātes, mutes higiēna, vakcinēšanās, satiksmes drošība, kā arī iedzīvotāju vēlme mainīt uzvedību, iesaistīties veselības veicināšanas pasākumos. Tas ietver arī datus par Latvijas pieaugušo iedzīvotāju veselības pašnovērtējumu un veselības aprūpes pakalpojumu izmantošanu.