Neaizstājamās Omega 3! Kā visvienkāršāk tās iekļaut savā ikdienas uzturā?
Mājas aptieciņa
2019. gada 16. aprīlis, 08:33

Neaizstājamās Omega 3! Kā visvienkāršāk tās iekļaut savā ikdienas uzturā?

Jauns.lv

Ēdiet zivis, ēdiet zivis – ar šādu aicinājumu vēršas gandrīz ikviens uztura speciālists žurnālos, TV ekrānos un privātās konsultācijās, kad runa ir par Omega 3 taukskābju klātbūtni organismam veselīga uztura plānā. 

Jā, pats ierastākais un populārākais Omega 3 uzņemšanas veids tiešām ir zivju ēšana. Ideālā variantā ik dienu uzturā būtu jāuzņem taukus saturošās zivis, piemēram, lasi, foreli, skumbriju, sardīni, siļķi, utml. Lai nodrošinātu veselu organismu ar nepieciešamo Omega 3 daudzumu, veselības speciālisti iesaka ēst 200 gramu lielu zivs porciju ne retāk kā 2 - 3 reizes nedēļā. Taču realitāte ir krietni, krietni skarbāka. 

Ja runa ir par zivju patēriņu, tad šos produktus bieži neapēdam tik daudz, cik organismam būtu nepieciešams. Viens no iemesliem ir izmaksas - iegādājoties kvalitatīvu produktu, bieži jārēķinās ar tā augsto cenu. Otrs - pasaules piesārņojuma līmenis, kas ietekmē pat izmēros mazās okeāna zivis. Drauds ar maltīti uzņemt organismam nevēlamās vielas skar arī zivis no audzētavām, kuras var tikt barotas ar antibiotikām un augšanas hormoniem.

Tāpat, bēdīgu ainu atklāj Latvijas prioritāro zivju ūdeņu statistika – te parādās smago metālu, pesticīdu, dzīvsudraba un citu organismam nevēlamu vielu piejaukums. Un treškārt, piekrītiet, apsveicami ir tie vecāki, kuru mazuļi ir priecīgi dzirdot, ka “mums šodien pusdienās ir zivs”. Pārējiem vecākiem ir jāizdomā  stāsti par “balto gaļu” vai jābūt radošiem dažādu recepšu izgudrošanā. 

Izvēlies kvalitatīvu Omega 3 

No vecmāmiņu laikiem viszināmākā alternatīva zivīm ir zivju eļļa. Lai neapjuktu plašajā zivju eļļas uztura bagātinātāju piedāvājuma klāstā, ir jāpievērš uzmanība dažām lietām. Pirmkārt, produktu ir jāiegādājas tikai un vienīgi aptiekās vai internetaptiekās. Neiesakām pievērst uzmanību tiem uztura bagātinātājiem, ko piedāvā telefona zvani, pasta sūtījumi, tīkla pārdošanas aģenti vai nezināmas izcelsmes interneta veikali. Tikai tie uztura bagātinātāji, kas ir pieejami aptieku plauktos, ir Pārtikas veterinārā dienesta (PVD) pārbaudīti un atļauti. 
Un protams, ir naivi cerēt, ka augstas kvalitātes tīrs Omegas 3 taukskābju uztura bagātinātājs varētu maksāt vienu eiro.  

Kāpēc šajā rakstā mēs nepievēršam uzmanību tādiem Omega 3 taukskābes saturošiem produktiem, kā linsēklu eļļa, avokado, valrieksti, sojas pupiņas un tml. Atbilde ir vienkārša! Gandrīz visi augu valsts produkti satur Omega 3 ALS taukskābes, ko organismam pēc tam ir jāpārveido par nepieciešamajām Omega 3 taukskābēm - EPS un DHS. Jūras iemītnieku produktos šīs EPS un DHS ir jau "gatavā" veidā. Mūsu organisma šūnu apvalciņi jeb membrānas, tātad arī viss mūsu ķermenis, sastāv tieši no šīm taukskābēm.

Ne visas Omega 3 ir vienādas

Sekojot minētajam veselības speciālistu presē, pieaugušam dienā vajadzētu uzņemt 0,65-10 gramu Omega 3 taukskābju. Pētījumos pierādīts, ka svaiga ekoloģiski audzēta 100-150 gramu smaga laša fileja satur aptuveni 3 gramus Omega 3. Apstrādāta jeb pagatavota tāda paša izmēra eko laša fileja saturēs aptuveni 1 - 1,5 gramus Omega 3 taukskābes. 
Vairākums aptiekās pieejamo zivju eļļas uztura bagātinātāju kapsulu veidā satur aptuveni 1 gramu vērtīgo Omega 3 taukskābju – 0,4 gramu EPS un 0,6 gramu DHS. 

Taču aptiekās ir pieejams vēl viens vērtīgs Omega 3 avots – krila eļļa. Krila eļļu iegūst pasaules tīrākajos ūdeņos no maziem vēžveidīgajiem kriliem, kas ir barība ne tikai vaļiem, roņiem, pingvīniem un citiem okeāna iedzīvotājiem, bet arī zivīm. Zivis, uzņemot savā ikdienas racionā kriliņus, kļūst bagātas ar Omega 3 taukskābēm. Tāpēc droši varam apgalvot, ka krila eļļa ir Omega 3 pirmavots jeb pilnīgākā no Omega 3 avotu versijām.

Otrs arguments, kas padara krila eļļu par vērtīgāko ir Omega 3 taukskābju forma, kāda tā atrodama šajā vielā. Molekulu līmenī krila eļļa ir fosfolipīdu formā – identiski mūsu organisma molekulām, taču pretēji zivju eļļā esošajai Omega 3, kas ir triglecirīdu formā. Tieši šīs formas augstā biopieejamība nodrošina krila eļļā esošo Omega 3 nonākšanu mūsu organisma šūnās ātrāk un efektīvāk. Salīdzinot ar standarta zivju eļļu, pat daudz mazāka krila eļļas deva spēj nodrošināt tādu pašu vai pat lielāku Omega 3 daudzumu. Aprēķins liecina, ka viena kapsula, kas satur 500 gramus krila eļļas, ir identiska 150 gramiem jēla laša filejai.

LYL Krila eļļa – atzītākā un ērtākā jaunākas paaudzes Omega 3 uzņemšanas forma

LYL Krila eļļa produktu līnija Latvijas aptiekās ienāca vairāk kā piecus gadus atpakaļ. Pateicoties Latvijas iedzīvotāju un veselības speciālistu atzinībai, šie produkti ir izturējuši konkurenci, pierādījuši savu efektivitāti un turpina būt kopā ar Latvijas patērētāju, rūpēs par viņa labsajūtu un veselību. LYL Krila eļļa produktu līnija ir vienīgā Latvijā, kas ir bez specifiskās zivju smaržas un pēcgaršas. To nodrošina īpaši radīta un pasaulē patentētā Superba2™ tehnoloģija. 
Lai katrs uzņemtu tieši to, kas organismam ir nepieciešams, tiek piedāvāti 5 dažādi LYL Krila eļļas produktu veidi: 

  • LYL Krila eļļa - tīra krila eļļa 30 vai 60 kapsulu iepakojumā; 
  • LYL Krila eļļa BACTIV - krila eļļa, kas bagātināta ar sešiem organismam nepieciešamākajiem B grupas vitamīniem B2, B4, B6, B7, B9 un B12; 
  • LYL Krila eļļa WINTER ir krila eļļa, papildināta ar vitamīnu D3; 
  • LYL Krila eļļa KID – vitamīnu komplekss pašiem mazākajiem, kur Omega 3 taukskābes apvienotas ar A, C, D3 un E vitamīniem. 

Lai vieglāk būtu pārvarēt pavasara nogurumu un rast spēku sagatavoties aktīvajai vasaras sezonai, vēlamies iepriecināt ikvienu - visu aprīļa mēnesi aptiekās LYL Krila eļļa līnijas produktus piedāvājot ar atlaidi līdz pat - 40%. 

Plašāka informācija: www.lyl.eu

Uztura bagātinātājs. Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.

Reklāmas raksts sadarbībā ar LYL love your life®