foto: Shutterstock
Vai vīrusu laikā profilaksei degunā smidzināt jūras ūdeni? Atbild dakteris Sumerags
Jo mazāk lietojam medikamentus, jo labāk, un, ja lietojam, visam ir jābūt pamatotam.
Mājas aptieciņa
2019. gada 14. marts, 07:32

Vai vīrusu laikā profilaksei degunā smidzināt jūras ūdeni? Atbild dakteris Sumerags

Anda Hailova

"100 Labi Padomi"

Atbild P. Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas LOR klīnikas vadītājs ārsts Dins Sumerags.

Par jūras ūdens smidzināšanu degunā profilaksei ir dažādi viedokļi, piemēram, Vācijā ir atsevišķi LOR (ausu, kakla, deguna ārsti) profesori, kuri uzskata, ka no rīta, tāpat kā izpucējam zobus, arī deguns jāizskalo ar sālsūdeni. Manuprāt, ja deguns ir vesels (nav iesnu), labāk ļaut tam pašam tikt galā ar gļotu izvadīšanu.

Moderni pētījumi apliecina, ka uz gļotādas atrodas tāda kā biofilma (mikroorganismu kopums), kas katram organismam ir citādāka un kas visbiežāk pati tiek galā – bez palīdzēšanas no malas. Nezin, vai ir prātīgi to visu skalot un neļaut organisma mikroflorai pašai darboties. Jo mazāk lietojam medikamentus, jo labāk, un, ja lietojam, visam ir jābūt pamatotam.

Cita lieta, ja ir iesnas, – tad gan jūras ūdens lietošana ir atbalstāma. Īpaši svarīgi tas ir maziem bērniem, kuri neprot izšņaukt degunu, un tāpēc mammām ir rekomendācija smidzināt jūras ūdeni degunā mazajam, kā arī aptiekās nopirkt speciālas ierīces, ar kurām var atsūkt no deguna gļotas.

Tā ir viena no metodēm, kā vecākiem piestrādāt pašiem, lai iesnas bērnam varētu izārstēt ar papildu drenāžu. Jo mazajiem deguna ejas ir ļoti šauras un medikamentozie pilieni bieži vien nepalīdz – deguns, kā bija aizlikts, tāds arī paliek.

Iepūšot jūras ūdens šķīdumu, tas atšķaidās ar gļotām un degunu vieglāk izšņaukt, samazinās arī tūska (aizlikums).  

Ja ir iesnas, deguna skalošanai (tas būs vieglāk izdarāms pieaugušajam, nevis bērnam) var mājās pagatavot sālsūdeni, ņemot pustējkaroti vai tējkaroti sāls (vēlams – jūras sāli) uz glāzi silta ūdens un kārtīgi samaisot, līdz tas izšķīst. Svarīgi, lai skalošanai nav sataisīts pārāk koncentrēts sālsūdens.