Kāpēc ir jābūt stabilam cukura līmenim asinīs?
Atbild farmaceite Gunita Petrovica.
Gandrīz katrā ēdienā ir noteikts daudzums cukura, kas ir svarīgs smadzeņu un muskuļu šūnu enerģijas avots. Lai cukurs spētu pārvērsties enerģijā, asins plūsmai tas jāpārnes uz šūnām, kur notiek tā bioķīmiskā pārveidošanās.
Ja cukurs nenonāk šūnās, tas paliek asinīs, traucējot līdzsvaru. Ja ir nestabils cukura līmenis asinīs, var būt garastāvokļa svārstības, nogurums, galvassāpes un rodas vēl lielāka vajadzība pēc cukura.
Ar laiku pārmērīga cukura daudzuma lietošana izraisa liekā svara problēmas, nelabvēlīgi ietekmē vielmaiņu un asinsriti. Lai izvairītos no tā, jāstabilizē cukura līmenis asinīs.
Kas palīdzēs atteikties no pārmērīgas saldumu lietošanas un līdzsvaros cukura līmeni asinīs? Lūk, daži padomi!
■ Pēc iespējas vairāk centies ēst regulāri, vienā un tajā pašā laikā.
■ Ēd vairāk produktu ar augstu šķiedrvielu daudzumu (dārzeņus, augļus, pilngraudu produktus, pākšaugus).
■ Neturi pa rokai neveselīgas uzkodas.
■ Atceries, ka fiziskie vingrinājumi uzlabo jutību pret insulīnu un normalizē vielmaiņu.
■ Centies mazāk lietot produktus ar augstu glikēmisko indeksu (piemēram, piena šokolādi, cepumus, saldos gāzētos dzērienus, baltmaizi, apaļgraudu baltos rīsus, konfektes, augļu sulas).
Un lieto hromu, jo šā mikroelementa pamata bioloģiskā loma ir ogļhidrātu vielmaiņas un glikozes (jeb cukura) līmeņa regulēšana asinīs.