foto: Shutterstock
Maize, kas veselīgāka par jebkuru, ko var nopirkt veikalā
Kukurūzas maize.
Esi vesels
2018. gada 27. decembris, 05:50

Maize, kas veselīgāka par jebkuru, ko var nopirkt veikalā

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Šī maize iederēsies gan ikdienas, gan svētku galdā, un izcept to ir vienkāršāk par vienkāršu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Atrast kviešu miltu maizei alternatīvu, lai tajā nebūtu daudz ogļhidrātu, to pamatā neveidotu rīsi, rafinēta ciete (kā tapiokas milti) un tā nebūtu papildināta ar alergēniem kā palmu eļļa, rieksti, sīrupi un citi aizdomīgi saldinātāji, ir ļoti grūts uzdevums.

Taču var izcept maizi bez visām šīm nevajadzīgajām sastāvdaļām. Tā izskatās un to var ēst kā parastu maizi, turklāt to var darīt arī tad, ja ievēro paleo diētu.

Šī maize ir veselīga

Lūk, pamatojums, kāpēc šāda maize būs veselīgāka par mīklas izstrādājumiem, ko var nopirkt veikalos.

  • Tajā nebūs moderno papildinājumu kā mīklas uzlabotāji, konservanti, mākslīgās krāsvielas un garšas uzlabotāji.
  • Tajā nebūs miltu, kas satur daudz ogļhidrātu, ko saista ar cukura līmeņa strauju celšanos un daudzām deģeneratīvām slimībām.
  • Tajā nebūs glutēna, kas ietekmē arvien vairāk cilvēku, izpaužoties kā pārtikas nepanesība vai alerģija. Komerciālās lauksaimniecības dēļ glutēns ir tik ļoti mainījies, ka eksperti spriež par pilnīgi citu olbaltumvielu – jaunu molekulu –, ko iepriekš cilvēks nav pazinis. Tātad to nepazīst arī gremošanas trakts.
  • Tajā nebūs ķīmiska savienojuma azodikarbonamīda (miltu balināšanas līdzekļa un uzlabotāja, kas padara maizi gaisīgu un viegli košļājamu). Kad azodikarbonamīdu izcep, tas sadalās līdz diviem ķīmiskiem savienojumiem – semikarbazīdam un uretānam –, kuri abi var radīt toksiskus riskus.
  • Tajā būs nepārstrādātas šķiedrvielas, kas lielākajai daļai cilvēku nāk par labu.
  • Tajā būs uzturvielas no veseliem, svaigiem produktiem, tāpēc, ēdot šādu maizi, jutīsieties labāk paēduši un starplaiki starp ēdienreizēm varēs pagarināties. Īpaši izteikti tas būs tad, ja cepsiet maizīti no uzturvielām bagātīgiem produktiem, kāds ir, piemēram, virziņkāposts jeb keils.
  • Tā būs aromātiskāka nekā parasts maizes klaips, ko var nopirkt veikalā.
  • Tā sniegs vairāk sāta, un pietiks ar mazāku maizes daudzumu.
  • Varēsiet variēt sastāvdaļas un pielāgoties organisma vajadzībām. Piemēram, etiķa vietā var izmantot citrona sulu, bet olas, ja vēlaties, var aizvietot ar citiem pārtikas produktiem.

Svaiga kukurūzas maize

Šī dabīgi saldā, koši dzeltenā kukurūzas maize garšo tieši tāpat kā izcepta kukurūzas vālīte. Atšķirībā no tradicionālās kukurūzas maizes šī maizīte nesatur ne glutēnu, ne cukuru, ne piena produktus, bet tai ir svaigs un patīkams kukurūzas aromāts.

Recepte paredzēta 20 cm lielam klaipam

Sausās sastāvdaļas

Pusotras tases (188 g) kukurūzas miltu

1 tējk. cepamā pulvera

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

1 tējk. sodas

Puse tējk. jūras sāls

Slapjās sastāvdaļas

3 tases (540 g) svaigas kukurūzas vai 2 tases (330 g) atlaidinātu saldētu kukurūzas graudu

Puse tases (122 g) olu baltumu

2 ēdamk. etiķa

3 ēdamk. jūsu iecienītās eļļas vai sviesta

Pagatavošana

1. Uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 190 grādiem pēc Celsija skalas.

2. Lielā bļodā, kas iztur karstumu un nereaģē ar sastāvdaļām, piemēram, keramiskā vai nerūsējošā tērauda traukā, sajauciet kukurūzas miltus, cepamo pulveri, sodu un sāli. Nolieciet malā.

3. Blenderī sajauciet kukurūzas graudus, olu baltumus un etiķi. Maliet, līdz iegūta viendabīga konsistence.

4. Ielieciet cepeškrāsnī 20 cm lielu kvadrātveida cepešpannu un 2–3 minūtes uzkarsējiet tajā eļļu (līdz panna ir karsta). Izņemiet no krāsns un uzlieciet uz karstumizturīgas pamatnes.

5. Pārlejiet svaigo kukurūzas maisījumu bļodā, kurā ir sajauktas sausās sastāvdaļas. Ātri, bet rūpīgi samaisiet. Tad ielejiet divas trešdaļas no uzkarsētās eļļas mīklas bļodā. Kārtīgi samaisiet.

6. Pārlejiet mīklu no bļodas uz cepešpannu un vienmērīgi izlīdziniet.

7. Cepiet 20–30 minūtes (vai 15–20 minūtes, ja izmantojat saldēto kukurūzu). Ieduriet maizes klaipam viducī ar zobu bakstāmo kociņu, lai saprastu, vai maize ir gatava. Ja, to izņemot, kociņš ir tīrs, maize ir izcepusies.

8. Varat ēst uzreiz vai ļaut maizītei atdzist. Glabājiet ledusskapī slēgtā traukā.

Tēmas