foto: ZUMAPRESS.com
Meļi miljardieri Bilu Geitsu pasludina par antivakcinācijas piekritēju
"Microsoft" dibinātājs Bils Geitss ir pasaulslavens, pateicoties ne tikai sasniegumiem informācijas tehnoloģiju jomā. Viņš guvis ievērību arī kā viens no dāsnākajiem filantropiem un medicīnas attīstībai ziedojis lielu daļu bagātības.
Esi vesels
2018. gada 15. decembris, 06:11

Meļi miljardieri Bilu Geitsu pasludina par antivakcinācijas piekritēju

Edvīns Rakickis

Kas Jauns Avīze

Mīts par to, ka vakcinēšanās izraisa autismu, sāka izplatīties deviņdesmito gadu beigās, taču, pateicoties neatlaidīgam mediķu un akadēmiķu darbam, laika gaitā tika apgāzts ar neapstrīdamu pierādījumu palīdzību. Neskatoties uz to, sagrozītā informācija par vakcināciju publiskajā telpā parādās ik pa laikam. Vēl nesen kāda viltus ziņu vietne par antivakcinācijas kustības atbalstītāju pasludināja arī "Microsoft" dibinātāju Bilu Geitsu.

Stāsts 2018. gada sākumā parādījās vietnē Yournewswire.com, kas jau iepriekš iemantojusi bēdīgu slavu, pateicoties regulārai nepatiesas un maldinošas informācijas publicēšanai. Pēc ASV bāzētās bezpeļņas organizācijas "Politifact", kura nodarbojas ar nepatiesas informācijas identificēšanu un apkarošanu, ziņām, kādā 2018. gada februāra viltus ziņu portāla publikācijā teikts, ka pat Bils Geitss – informācijas tehnoloģiju giganta "Microsoft" dibinātājs, viens no bagātākajiem cilvēkiem pasaulē un pasaulslavens filantrops, kurš labdarībā un medicīnas attīstībā ieguldījis miljonus – kategoriski atteicies vakcinēt savus bērnus.

Šādā veidā mēģināts apgalvot, ka arī Geitsu ģimene tic medicīnas mītam, kura pamatā ir pieņēmums, ka masalu-masaliņu-cūciņu (MMR) vakcīnas var izraisīt autismu un citas kaites. Būtiska šīs sazvērestības teorijas sastāvdaļa ir arī uzskats, ka medicīnas un farmācijas nozare šo visu noklusē.

Atsaucas uz anonīmu Geitsu ģimenes bijušo ārstu

Viltus ziņu portāls, publicējot šo informāciju, paudis, ka atsaucas uz Geitsu ģimenes bijušo ārstu, taču vārdu un uzvārdu nenosauc – vien piebilst, ka ar šādu informāciju par bijušo pacientu ārsts padalījies kādā medicīnas simpozijā, kurš arī palicis vārdā nenosaukts. Būtiski, ka melīgajā stāstā par Bilu Geitsu un viņa sievu Melindu tika iekļauta arī faktos balstīta informācija no prestižā medija CNN sagatavotā pārskata par nevakcinētiem bērniem Kalifornijā 2015. gadā, tādējādi vēl vairāk sajaucot galvu lasītājiem.

Tiesa gan, liela daļa "Facebook" lietotāju, kuri uzdūrās šim stāstam, ziņoja par publikāciju kā safabricējumu, un pavisam drīz ar paziņojumu par nepatieso stāstu klajā nāca Melinda Geitsa, sociālajā tīklā "Instagram" norādot: “Kad mums piedzima pirmais bērns, ik gadu aptuveni 800 000 bērnu visā pasaulē mira no slimībām, kuras ir ne vien ārstējamas, bet arī novēršamas.

Man lūza sirds, iedomājoties, ka kādam ir jānoraugās, kā mirst viņa bērns, vienlaikus zinot, ka nelaimi varētu novērst, ja vien būtu pieejami un tiktu lietoti nepieciešamie medicīniskie līdzekļi. Bils un es esam veltījuši savas dzīves tam, lai maksimāli veicinātu šo pieejamību.”

Meli par vakcinācijām aktīvi izplatās  feisbukā

Sociālie tīkli gan joprojām ir efektīvs līdzeklis nepatiesu un potenciāli bīstamu ziņu izplatīšanai. "Facebook" jau iepriekš nācies taisnoties saistībā ar nespēju kontrolēt nepatiesas informācijas apriti, un šeit blakus pārmetumiem, ka viltus ziņu autori būtiski ietekmējuši 2016. gada ASV prezidenta vēlēšanas, būtu vietā pieminēt arī antivakcinācijas kustības pārstāvju aktivitātes internetā.

Kā šī gada maijā vēstīja ASV medijs "The Daily Beast", ievadot feisbukā meklētājā vārdu “vakcīna” (angļu val: vaccine), kā pirmie rezultāti izlec tieši antivakcinācijas kustības atbalstītāju veidotās diskusiju grupas un profili, kas vēl šodien izplata melīgu informāciju par šo medicīnisko procedūru un tās sekām. "Facebook" vadība līdz šim gan komentējusi, ka tiek darīts viss iespējamais, lai ierobežotu viltus ziņu izplatītāju iespējas izpausties pasaules populārākajā sociālajā tīklā.

Kā radās mīts par vakcīnām?

Saskaņā ar ASV Nacionālā veselības institūta skaidrojumu, vakcinācijas mīta pirmsākumi meklējami 1998. gadā, kad pētnieks Endrū Veikfīlds akadēmiskajā izdevumā "The Lancet" publicēja savu un 12 kolēģu kopdarbu – bēdīgi slaveno pētījumu, kurā tika apgalvots, ka bērnu vakcinēšana varētu būt saistīta ar attīstības traucējumu rašanos, lai gan pētījums tika veikts īpaši pavirši un profesionāļu līdzgaitnieku spiediena dēļ 10 no 12 līdzautoriem publicēja oficiālu atsaukumu.

2010. gadā arī "The Lancet" oficiāli atsauca Veikfīlda publikāciju. Taču, par spīti respektablu zinātnieku un organizāciju ilglaicīgiem, koordinētiem mēģinājumiem informēt sabiedrību, ka apgalvojumi saistībā ar MMR vakcīnu kā autisma izraisītāju ir aplami un balstās ļoti paviršā pētījumā, dedzīgu atbalstītāju šim izdomājumam joprojām netrūkst.

Nevakcinēti bērni mirst arī Latvijā

Latvijā antivakcināciju mīta tematu aktualizējusi nesenā informācija, kuru publicējusi Bērnu klīniskā universitātes slimnīca (BKUS). Saskaņā ar ārstniecības iestādes datiem, šomēnes miruši divi bērni, kuri nebija saņēmuši nepieciešamās vakcīnas. Viens no bērniem bija saslimis ar garo klepu un nomira smagu komplikāciju dēļ, jo nebija vakcinēts. Otrs bērns pēc mājdzemdībām nebija saņēmis obligāto K vitamīna devu, tāpēc radās asinsreces traucējumi un asinsizplūdums smadzenēs, kura dēļ bērns nomira.

“Abi nelaimes gadījumi varēja nenotikt, ja medicīnas jomā strādājošie un vecāki, rūpējoties par bērnu, ņemtu vērā mūsdienīgu, uz pierādījumiem balstītu, pārbaudītu medicīnisko informāciju un praksi,” notikušo komentēja BKUS speciālisti. Slimnīcas mediķi izplatīja atklāto vēstuli, uzrunājot vecākus, veselības nozares speciālistus un ikvienu, kuram rūp bērnu dzīvība un veselība Latvijā.

BKUS ārsti uzsver, ka vakcīnas un K vitamīna ievade ir ārkārtīgi būtiski profilakses pasākumi, kuru galvenais mērķis ir bērnu mirstības samazināšana. Šie pasākumi tiek veikti pēc noteikta kalendāra, kura precīza ievērošana ir ļoti nozīmīga, lai pasargātu bērnus attīstības posmos, kad risks ir pats augstākais.

Speciālisti aicina apzināties, ka slimību profilakse ir bērnu tiesības, par kuru ievērošanu ir līdzatbildīgi gan vecāki, gan medicīnas profesionāļi. Mediķi atgādina, ka ir slimības, kuras nav iespējams izārstēt, bet ir arī tādas, kuras 21. gadsimtā ir iespēja ne tikai izārstēt, bet arī novērst saslimšanas risku.

“Atsakoties no vakcinācijas, atkāpjoties no drošām, pārbaudītām un efektīvām ārstnieciskajām vadlīnijām, tieši mēs, pieaugušie un profesionāļi, apdraudam bērna dzīvību un bērna tiesības uz veselīgu dzīvi,” paziņojumā norādīja BKUS ārsti.

Slimību profilakses un kontroles centra dati liecina, ka kopš 2010. gada no vakcīnregulējamām slimībām Latvijā ir miruši 15 bērni, tajā skaitā no garā klepus, gripas, tuberkulozes, B hepatīta un b tipa Haemophilus influenzae infekcijas. Astoņi mirušie bērni vēl nebija sasnieguši gada vecumu, seši bija 13 mēnešus līdz septiņus gadus veci, bet viens – 17 gadus vecs.

Publikācija ir sagatavota ar Sabiedrības integrācijas fonda finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par saturu atbild izdevniecība SIA Izdevniecība Rīgas Viļņi.