Pārtikas produkti, kas nokauj tavu enerģiju un tie, kas to ceļ
Ja rīta kafija dod tikai īslaicīgu enerģijas pieplūdumu un jau drīz pēc gardām brokastīm kļūsti miegains, tad, visticamāk, kaut kas nav kārtībā ar tavu ēdienkartes izvēli.
Tā kā brokastu galvenais uzdevums ir dot enerģiju visai dienai, ir svarīgi noskaidrot, kuri produkti ir visvērtīgākie enerģijas avoti, bet kuri vairo nogurumu un miegainību.
Amerikāņu zinātnieki no Stenforda Universitātes, apkopojot savus pētījumus, izveidojuši to produktu sarakstu, kuri izraisa nogurumu. Viens no galvenajiem noguruma veicinātājiem ir cukurs un no tā gatavoti kārumi.
Tie ātri paaugstina glikozes līmeni organismā, kas pēc tam strauji krītas, atņemot enerģiju. Ne mazāk bīstama, kā izrādās, ir pēdējā laikā tik bieži par veselīgu atzītā tītara gaļa, kurā esošās olbaltumvielas relaksējošā efekta dēļ samazina darba spējas. Nākamie sarakstā ir miltu izstrādājumi. Tie, tāpat kā saldumi, asinīs rada neprognozējami kāpjošu un krītošu glikozes līmeni. Seko cepti produkti. Kā apgalvo pētnieki, organismam nepieciešama milzu enerģija, lai pārstrādātu ceptus pārtikas produktus.
Cerībā, ka nepiederi pie tiem, kas ikdienā lieto alkoholu, tik un tā liec aiz auss, ka alkohols ir pats negantākais spēku izsīkuma radītājs. Tas rada neveselīgu miegainību, kas neatslābina organismu. Miegs alkohola reibumā nedod organismam atpūtu un neatjauno spēkus.
ASV zinātnieki nosaukuši arī vērtīgākos produktus, kuri dod organismam spēku, uzveicot nogurumu. Tie ir produkti ar augstu dzelzs saturu ‒ spināti, āboli, bietes, griķi, pupiņas, auzu pārslas, graudu maize, zemenes u. c.