foto: Shutterstock
Baidies no ērcēm, nevis vakcīnas! Potējies droši visa gada garumā
Runā speciālists
2018. gada 8. oktobris, 06:10

Baidies no ērcēm, nevis vakcīnas! Potējies droši visa gada garumā

Karlīna Timofejeva

Festivāli, sporta spēles un gada pirmie ogošanas vai sēņošanas braucieni. Diemžēl šie un citi vasaras pasākumi ietver ne tikai atpūtu un lielisku laika pavadīšanu, bet bieži vien arī saskarsmi ar ērcēm. Trešā daļa no šīm mazajām radībām pārnēsā ērču encefalītu – neārstējamu slimību, kas var novest pie smadzeņu bojājumiem, kustību, runas, atmiņas un koncentrēšanās traucējumiem, paralīzes vai pat nāves. Tādēļ Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Infektoloģijas galvenā speciāliste prof. Ludmila Vīksna atgādina – tikai vakcinācija pasargās tevi no saslimšanas ar ērču encefalītu, un vakcinēties droši var jebkurā gada laikā!

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viens no lielākajiem maldiem, kurš joprojām ir iesakņojies sabiedrībā – ērču encefalīta potes var veikt tikai ziemā vai pavasarī, kad ērces vēl “guļ” un, ja līdz vasarai vakcinēties nav paspēts, jāgaida līdz  nākamajai aukstajai  sezonai, vasarā un rudenī cenšoties izvairīties no saskarsmes ar ērcēm. Šis priekšstats ir iesakņojies no pagājušā gadsimta vidus, kad vakcinācijai pret daudzām slimībām izmantoja dzīvus novājinātus ierosinātājus, tāpēc uzreiz pēc potes saņemšanas varēja saslimt smagākā formā. Mūsdienu ērču encefalīta vakcīna dzīvas encefalīta vīrusa daļiņas nesatur, līdz ar to ierobežojumi vakcinācijas laikam nepastāv. Šodienas  vakcīna nevar izraisīt slimību, bet tā rosina cilvēka imūnsistēmu veidot aizsardzību pret infekcijas ierosinātāju, tāpēc vakcinēties droši var visu gadu, arī vasarā. Patiesībā ir ārkārtīgi svarīgi vakcinēties jebkurā gadalaikā, jo mūsdienu klimata pārmaiņu dēļ ērces mēdz būt aktīvas visu gadu un siltākās ziemās cilvēki ar ērču kodumiem pie ārsta griežas pat janvāra mēnesī. Vienīgais, jāņem vērā, ka, ja pirmā pote izdarīta ērču aktivitātes periodā, jāatceras, ka divas nedēļas pēc pirmās potes saņemšanas imunitāte pret ērču encefalītu organismā vēl nebūs pietiekami izveidojusies, tāpēc ejot dabā vēl arvien jābūt uzmanīgam, jo ērcei piesūcoties joprojām iespējama inficēšanās.

Cilvēku bažas un šaubas par vakcinēšanās drošību bieži  pastiprina tas, ka atsevišķi pacienti vairākas dienas pēc injekcijas saskaras ar organisma atbildes reakciju – vieglām galvassāpēm, “kaulu laušanu”, iespējams, pat nelielu temperatūru u.c. Profesore Vīksna skaidro, ka tā ir vienkārša pēcvakcinācijas reakcija, par kuru nav jāsatraucas: “Vakcīna satur ne tikai vīrusa daļiņas. Tā satur arī dažādas atlieku vielas un palīgvielas, kas stabilizē vakcīnu. Līdzīgi kā cilvēkiem mēdz būt alerģijas uz dažādām vielām, tāpat var būt neliela alerģiska reakcija uz kādu no vakcīnas komponentiem, bet tas nenozīmē, ka cilvēks ir saslimis ar ērču encefalītu.”

Diemžēl ērču encefalītu, kas var izraisīt smagus nervu sistēmas bojājumus un būt arī nāvējošs, pilnībā izārstēt nevar. Tādēļ vienīgais un visefektīvākais aizsardzības līdzeklis ir vakcinācija. Ārsti norāda, ka bieži vien tieši Rīgas iedzīvotājiem ir maldīgs priekšstats, ka, dzīvojot pilsētā, vakcinēties nav nepieciešams. Ar ērcēm var sastapties pat pilsētas parkos vai sabiedriskajā transportā, ja, piemēram, iepriekš tur pabijis kāds pasažieris tieši pēc pastaigas zaļajā zonā. Tāpēc ikvienam būtu svarīgi apzināties, kādu risku savai turpmākajai dzīves kvalitātei uzņemamies, pieņemot lēmumu nogaidīt ar vakcinēšanos pret ērču encefalītu. Jāatceras, ka pēc encefalīta pārslimošanas daudziem saglabājas ilglaicīgi vai pat paliekoši centrālās nervu sistēmas traucējumi, kā, piemēram, paralīze, muskuļu vājums, atmiņas pasliktināšanās, pasliktināta dzirde, slikts miegs, hronisks nogurums, uzvedības traucējumi, garastāvokļa nestabilitāte un pat depresija. Slimības ietekmē var palēnināties ikdienas darbu ātrums – lietas, kas iepriekš aizņēma, piemēram, stundu, nu padarāmas pusotrā stundā, jo traucēta nervu sistēmas un muskuļu darbība. Saslimšana ar ērču encefalītu smagā formā var novest pie ilgstošas ārstēšanās slimnīcā, kā arī sarežģīta rehabilitācijas procesa. Akūtā saslimšanas periodā pacientiem parasti liegtas pat ierastākās ikdienas darbības – staigāšana, lasīšana, radio klausīšanās, datora un televīzijas lietošana. Bērniem pārslimošana ar ērču encefalītu var radīt pat garīgās attīstības traucējumus, paliekošas koncentrēšanās grūtības, bērniem pavājinās atmiņa un attiecīgi – sekmes mācībās. Pat gadījumos, ja slimība norisinājusies vieglākā formā un paslīdējusi garām nemanot, cilvēks var nesaprast, kādēļ viņam ir hroniskas galvas sāpes, depresija, iepriekš darītās lietas nesagādā prieku utt. Konstatēt iepriekš pārslimotu encefalītu ir ārkārtīgi grūti. Tomēr pat slimības atklāšanas gadījumā to nav vienmēr iespējams pilnībā izārstēt un pastāv iespēja, ka visu turpmāko dzīvi pacientam būs jāārstējas pie neirologa un citiem speciālistiem.      

Ērču encefalīts parasti izpaužas divos veidos. Pirmais parādās 4 līdz 28 dienas pēc inficēšanās, kad cilvēkam 2  līdz 7 dienu garumā novēro paaugstinātu temperatūru, drebuļus, galvassāpes, nespēku un sāpes ķermenī. Tad simptomi var izbeigties, bet nereti iestājas otrā stadija – meningīts jeb smadzeņu apvalka iekaisums, kam raksturīgs drudzis, sprandas stīvums, vemšana, reiboņi, krampji, redzes traucējumi u.c.

Imunitātes izveidošanai pret ērču encefalītu nepieciešamas trīs vakcīnas devas – pirmās divas ar mēneša intervālu un trešā deva pēc nepilna gada. Pēc trīs gadiem  jāveic pirmā revakcinācija, bet katra nākamā ik pēc pieciem gadiem. Patlaban, vasaras laikā, īpaši  tiek rekomendēta ātrā vakcinācijas shēma, kas ar trīs vakcīnas devām ļauj imunitāti pret ērču encefalītu iegūt jau dažu nedēļu laikā. Daļu cilvēku vakcinēties pret ērču encefalītu vasaras sezonā mēdz atturēt ierobežojumi, kas pastāv pēc vakcinācijas. Taču ārsti mierina, ka šie ierobežojumi ilgst tikai trīs dienas un ikdienas dzīvi ietekmē minimāli. Vakcinēties nebūtu ieteicams akūtu slimību laikā vai, ja ir temperatūra. Injekcijas vietu nav ieteicams berzēt vai rīvēt, vai tajā pašā vakarā doties karsēties pirtī. Citu būtisku ierobežojumu nav.

Šogad Latvijā noteikts pavisam 31 novads, kurā balstoties uz Slimību profilakses un kontroles centra epidemioloģiskās uzraudzības datiem ir visaugstākā saslimstība ar ērču encefalītu. Bērni no viena līdz astoņpadsmit gadu vecumam, kuriem dzīvesvieta deklarēta šajos novados, var saņemt valsts apmaksātu ērču encefalīta vakcīnu: Pāvilostas, Alsungas, Dundagas, Vaiņodes, Kuldīgas, Rucagrūgvas, Pārgaujas, Skrundas, Ventspils, Talsu, Kandavas, Rojas, Jaunpiebalgas, Kocēnu, Durbes, Priekules, Engures, Amatas, Nīcas, Jaunpils, Iecavas, Lubānas, Vecumnieku, Krimuldas, Salacgrīvas, Rūjienas, Aizputes, Grobiņas, Priekuļu, Neretas un Baldones novads.

Diemžēl ērces pārnēsā ne tikai ērču encefalītu, bet arī grūti diagnosticējamo Laimas slimību, kas rada centrālās nervu sistēmas bojājumus, sirds ritma traucējumus un locītavu iekaisumu. Tomēr, Laimas slimību atklājot  vienu līdz trīs mēnešus pēc inficēšanās, tā labi padodas ārstēšanai un parasti neatstāj nekādas sekas. Šī iemesla dēļ profesore Vīksna aicina pie infektologiem griezties tos, kuri ne tikai pamanījuši ērces kodumu, bet ērci paši izņēmuši. Dzīvu ērci nogādājot Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā Latvijas Infektoloģijas centrā, mediķiem ir iespējams pārbaudīt, vai tā inficēta ar Laimas slimību vai ērču encefalītu, un laicīgi uzsākt ārstēšanas kursu. Diemžēl, vienu ērci ir iespējams pārbaudīt tikai uz vienu no minētajām infekcijām, tādēļ, ja esat vakcinējušies pret encefalītu un jums ir imunitāte pret šo slimību, noteikti dodieties ērci pārbaudīt uz Laimas slimības baktēriju, kā arī noteikti sekojiet līdzi savam veselības stāvoklim un nepalaidiet garām iespējamos slimību simptomus.

Lai saņemtu personiska rakstura medicīniskus ieteikumus, lūdzu, konsultējieties ar veselības aprūpes speciālistu.

foto: Publicitātes foto

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar SIA "GlaxoSmithKline Latvia"