Uzturs mundrākam prātam un labākai atmiņai
foto: Shutterstock
Esi vesels

Uzturs mundrākam prātam un labākai atmiņai

"100 Labi Padomi"

Galvas smadzenēm ir ļoti cieša saikne ar gremošanas traktu. Tas, kas notiek zarnās, var tieši ietekmēt mūsu uzvedību, atmiņu un emocijas, tāpēc svarīgi parūpēties par zarnu mikrofloras veselīgumu. Piemēram, uzturā jābūt raudzētiem produktiem, kas bagātīgi satur organismam labvēlīgas baktērijas, stāsta uztura speciāliste, fizioloģe Baiba Grīnberga.

Ja nepieciešams, uzturu vari papildināt ar probiotiķiem (labajām baktērijām). Atceries, ka probiotiķiem ir nepieciešama barība – prebiotiķi, tas ir, šķiedrvielas. Tieši tāpēc dabīgi skābēti kāposti ir ļoti vērtīgi ne tikai zarnu traktam un imunitātei, bet arī sekmīgai smadzeņu darbībai.

Pavasarī ieteicams bagātīgi uzņemt flavonoīdus. Tie ir augu pigmenti, kas atbild par kādu no košajām krāsām – no saulaini dzeltenās līdz sarkani violetajam, lillā un pat zilajam tonim. Ar košo krāsu augi pievilina kukaiņus – apputeksnētājus, tā nodrošinot auga nākotni. Flavonoīdi filtrē ultravioletos starus, regulē šūnu darbību un nodrošina aizsardzību pret slimību ierosinātājiem.

Ar uzturu visbiežāk lietotie flavonoīdi ir katehīni – tie ir melnajā un zaļajā tējā, ābolos, kakao pupiņās, žāvētās plūmēs, pupiņās un argāna eļļā.

Augsts flavonoīdu saturs ir pētersīļos, sīpolos, mellenēs un citās ogās, banānos, citrusaugļos, divdaivu ginkā (ginko biloba), sarkanvīnā, smiltsērkšķos, griķos, tumšajā šokolādē (ar kakao saturu ne mazāku kā 70 %).

Izpētīts, ka flavonoīdi darbojas pret trombu veidošanos asinsvados un trombocītu salipšanu, pret aterosklerozi un paaugstinātu asinsspiedienu. Flavonoīdi arī samazina oksidatīvo stresu un pasargā nervu šūnas no tos bojājošām slimībām, ievērojami attālina iekaisumus asinsvados (iekšējā slānī – endotēlijā, kas veidots no ārkārtīgi gudrām šūnām – endoteliocītiem), uzlabojot endotēlija funkcijas un līdz ar to vissīkāko asinsvadu – kapilāru – funkcijas. Tieši kapilāri regulē barības vielu, tostarp vitamīnu, minerālvielu, skābekļa un ogļskābās gāzes apmaiņu starp audiem un asinīm.

Vēl novērots, ka flavonoīdiem piemīt spēja mainīt asins lipīdu līmeni (samazina slikto, bet paaugstina labo holesterīnu), tie arī regulē ogļhidrātu un glikozes metabolismu jeb vielmaiņu smadzeņu audos. Lūk, un visu šo pozitīvo lietu rezultātā tie spēj attālināt novecošanos!