foto: Reuters/Scanpix/LETA
Vakcīnas nav! Lietusmežu izciršana paver ceļu bīstamam vīrusam
Mediķi un tuvinieki aizsargtērpos Kožikodē Indijas dienvidos aiznes Nipahas vīrusa nonāvēto upuri. Keralas štatā miruši jau vismaz 14 cilvēki.
Esi vesels
2018. gada 3. jūnijs, 07:23

Vakcīnas nav! Lietusmežu izciršana paver ceļu bīstamam vīrusam

Zelma Jansone

Kas Jauns Avīze

Indijā vēršas plašumā Nipahas vīrusa epidēmija, no kura mirstība sasniedz pat 70 procentu. Tik skarba ir dabas atbilde katastrofālajai lietusmežu izciršanai.

Nipahas vīruss agrāk bija izplatīts tikai starp Āzijas augļēdājiem sikspārņiem, līdz deviņdesmitajos gados sāka saslimt cilvēki.

Vakcīnas nav

Sākumā simptomi atgādina gripu – paaugstināta ķermeņa temperatūra, galvas un muskuļu sāpes, vemšana un kakla sāpes. Tam var pievienoties galvas reiboņi, miegainība, konvulsijas, dezorientācija, reizēm koma. Līdztekus iespējama plaušu karsoņa attīstība, elpas trūkums. Vīruss pārceļo gaisa – pilienu ceļā līdzīgi kā gripa, bet vakcīnas pret to nav.

Zinātnieki vīrusa izplatību saista ar mežu ugunsgrēkiem Indonēzijas salā Sumatrā un to izciršanu Malaizijā. Sikspārņi, zaudējot savu dzīves vidi, barības meklējumos pārcēlās tuvāk cilvēku apdzīvotām vietām, nonākot kontaktā ar mājas cūkām. No tām vīruss pārgāja uz cilvēkiem.

Iznīcināja aptuveni miljonu cūku

Keralas štatā Indijas dienvidos reģistrēti jauni inficēšanās gadījumi. Vīruss jau nogalinājis 14 cilvēkus, vēl 26 pacienti atrodas ārstu novērošanā.

Savu nosaukumu vīruss ieguvis no Kampungsungainipahas (Kampung Sungai Nipah), vietas Malaizijā, kur 1998. gada beigās un 1999. gada sākumā inficējās 256 cilvēki. No viņiem nomira teju puse – 105.

Nipahas pilsētā dzīvo galvenokārt ķīnieši, kuri audzēja cūkas, valstī, kas pamatā ir islāmticīga. Vīruss jau sāka šķērsot štata un pat Singapūras robežu, kad izlēmīgi iejaucās valdība – iesaistot armiju, nošāva un sadedzināja aptuveni miljonu cūku.

Tas iznīcināja cūkkopības nozari, bet izglāba miljoniem cilvēku. Toreizējais cūkkopis Tomass Vongs atceras: “Katru dienu mēs lasījām avīzē, ka cilvēki mirst. Es zaudēju daudz draugu.” Apmēram katra trešā ģimene Nipahā zaudēja kādu tuvinieku.

Ja ne radikālā rīcība, upuru būtu vēl vairāk. Paveicās musulmaņiem – viņi neēd cūkgaļu, no cūkām turas pa gabalu, tāpēc epidēmija viņus neskāra.

Izcirsta vairāk nekā puse

2004. gadā izcēlās masveida saslimšana Bangladešā. Traģēdija Malaizijā nekādu mācību nedeva – lietusmežu izciršana turpinās, bet maksa par eļļas palmu plantācijām ir augsta. Pēdējo 50 gadu laikā ir izcirsta vairāk nekā puse tropisko lietusmežu.

foto: Reuters/Scanpix/LETA
Šie orangutanu mazuļi pēc lietusmeža izciršanas Sumatrā zaudējuši mājas.

Pēc Pasaules dabas fonda aprēķiniem, katru gadu zem zāģiem krīt vairāk nekā 7,5 miljoni hektāru meža, vairāk nekā vienas Latvijas platība vai 27 futbola laukumi minūtē.

Arī Ebolas epidēmijas izplatību Āfrikā ir veicinājuši mežu izciršana Kongo, kur tāpat kā Āzijas gadījumā vīrusu pārnēsā sikspārņi. Zinātnieki brīdina, ka ļoti bīstami vīrusi var slēpties Amazones džungļu dzīlēs, bet viņus nesadzird.

Ceļā uz katastrofu?

Brazīlijas Augstākā tiesa šogad atcēla 1965. gada likumu, kas aizsargāja mūžamežus no izciršanas. Šis lēmums amnestē visus, kas nelegāli cirtuši mežu līdz 2008. gadam, atļauj izcirst lielākas platības kalnu virsotnēs, atceļ prasības apmežot jau izzāģēto platību aptuveni 300 000 kvadrātkilometru apmērā. Mežcirtēji un lauksaimnieki apgalvo, ka tas uzlabos Brazīlijas ekonomisko stāvokli.

Nipahas vīruss iedvesmoja 2011. gadā uzņemtās Holivudas filmas Contagion (Infekcija) veidotājus, galvenās lomas spēlēja Keita Vinsleta, Džūda Lovs, Mets Deimons. Šķiet, brazīlieši un ne tikai viņi grib redzēt filmas turpinājumu – dzīvē.