foto: Shutterstock
Digitālais detokss jeb nedēļa bez datora un telefona: zinātniski pierādīti veselības ieguvumi
2018. gada 30. maijs, 07:00

Digitālais detokss jeb nedēļa bez datora un telefona: zinātniski pierādīti veselības ieguvumi

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Atslēdzieties no savām elektroniskajām ierīcēm un veiciet digitālo detoksikāciju! Šis “draudzīgais aicinājums” aizvien biežāk atskan no zinātniekiem, ārstiem, skolotājiem, māksliniekiem un citiem progresīviem cilvēkiem, kurus uztrauc tehnoloģiju izraisītās pārmaiņas gan personīgā, gan sabiedrības līmenī. Vai tiešām cilvēkam varētu būt liels labums, ja viņš uz dienu vai nedēļu atslēgtos no šīm ierīcēm?

Beidzamajos gados speciālisti uzsver domu: ja gribat uzlabot savu fizisko un garīgo veselību, vajadzētu vispirms sākt ar digitālo detoksikāciju. Tā nodēvēts laika posms, kurā cilvēks atturas no elektronisko ierīču, piemēram, viedtālruņa, planšetes vai datora, lietošanas, lai samazinātu stresu vai fokusētos uz sociālo mijiedarbību fiziskajā pasaulē.

Patiesībā mēs visi jūtamies vainīgi, ka esam pastāvīgi pieslēgušies. Mēs lieliski apzināmies, ka viedtālruņi neļauj kārtīgi koncentrēties, ka regulāra e-pasta vai tvitera pārbaudīšana samazina mūsu produktivitāti un ka visas šīs elektroniskās ierīces atrauj no reālās dzīves.

Visus tehnoloģiju negatīvos efektus uz savu uzvedību un veselību mēs nemaz nezinām, jo zinātne, kas tos pēta, ir vēl bērna autiņos. Taču zinātniskie pētījumi, kas jau parādījušies, ir satraucoši. Feisbuks ir spogulis, un tviteris ir megafons, un šie sociālie mediji, šķiet, veicina narcisismu; viedtālruņi var izraisīt bezmiegu; savukārt ekrāni var samazināt bērnu empātiju un pat veicināt autisma pazīmes. Daudzi pētījumi saista sociālos medijus ar zemu pašapziņu, miega problēmām, nemieru un depresiju.

Jā, un pirms atmetat domu, ka neesat atkarīgi no viedtālruņa, pajautājiet sev: cik ilgi varat iztikt bez sava telefona? Vienu dienu? Vienu vakaru? Vienu stundu? Pētnieki lēš, ka “vidējais” mūsdienu cilvēks pārbauda savu tālruni ik pēc sešarpus minūtēm – divsimt reižu dienā! Interneta lietošana beidzamajos gados ir strauji pieaugusi mobilo ierīču izplatīšanās dēļ. Līdzi dzīvošana sociālajos tīklos, ziņu sūtīšana draugiem, filmu skatīšanās, rēķinu samaksāšana un pat randiņu partnera atrašana prasa tikai izvilkt no kabatas tālruni, un tas ir radikāli mainījis mūsu dzīvesveida paradumus. 

Digitālās nākotnes centra pētījumi pat saista interneta un tālruņa atkarību ar izmaiņām smadzenēs: pieskaršanās aplikāciju ikonai sagādā patīkamu dopamīna pieplūdumu tajā pašā smadzeņu rajonā, ko aktivizē kokaīns un citas atkarības vielas.

Ne mazums pētījumu brīdina, ka pastāvīga sasaiste ar digitālajām ierīcēm darbavietā palielina stresu, traucē koncentrēties un pazemina darba ražīgumu, tostarp paildzinot pārtraukumus darba procesā. Turklāt šo tehnoloģiju īpatnību dēļ kļūst aizvien grūtāk atšķirt darbu no izklaides. Daudzu uzdevumu izpilde vienlaikus, ko prasa elektroniskās ierīces, nopietni ietekmē mācīšanās spējas – tā kā darbības notiek virspusējā līmenī, kurā iesaistīta tikai īstermiņa atmiņa, nekas nepaliek ilgtermiņa atmiņā.