Vienkārša pelde jūrā tavam organismam var dot daudz vairāk nekā varētu domāt
foto: Shutterstock

Vienkārša pelde jūrā tavam organismam var dot daudz vairāk nekā varētu domāt

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Pēc peldes jūrā jūtos, kā no jauna piedzimis! Dzirdēta frāze, vai ne? Turklāt tā nebūt nav emociju pārpilnības radīta, bet gan fakts, kas mūsdienās guvis reālu zinātnisku pamatojumu – peldes jūras ūdenī ne tikai uzlabo garastāvokli, jūrai un tās produktiem piemīt dabisks dziedniecisks efekts.

Metodi, kurā tiek izmantota dziedināšana ar jūru, sauc par talasoterapiju.

Oficiālā mūsdienu definīcija pauž, ka talasoterapija ir integrēta terapijas, profilakses un veselības veicināšanas koncepcija. To īsteno pēc noteiktām indikācijām, izmantojot profesionālu medicīnisko aprūpi un kvalificētu ekspertu piedalīšanos. 

Talasoterapijas procedūrās, peldēs un inhalācijās izmanto jūras ūdeni. Dažādās procedūrās lieto tikai īstus jūras produktus, piemēram, dūņas vai aļģes. Papildus izmanto arī dabīgu saules gaismu – helioterapiju. Ja ir nelabvēlīgi klimatiskie apstākļi, lieto mākslīgo UV starojumu, kas papildina helioterapiju.

Tātad talasoterapija nav tikai pelde jūrā vai okeānā, tas ir profilaktisko pasākumu un ārstniecības metožu kopums, lai uzturētu cilvēka veselību un atjaunotu organisma iekšējās rezerves.

Peldes jūrā ir vienkāršots talasoterapijas variants, plašākā nozīmē (kā to izmanto specializētajos centros) tā ir cieši saistīta ar klimatoterapiju, aeroterapiju, balneoloģiju, helioterapiju un parastās hidroterapijas iedarbības pamatprincipiem.

Atbilstoši ģeogrāfiskajam novietojumam un sezonai talasoterapijā papildus piedāvā veselības veicināšanas pasākumus, kas akcentē relaksāciju, labvēlīgas uztura režīma pārmaiņas un fiziskās aktivitātes. Tā var būt joga, psihoterapija, psiholoģiskās konsultācijas, pasīvā un aktīvā kustību terapija, profesionāla dietoloģija un masāžas. 

Kā jūra iedarbojas

Pagājušā gadsimta 70. gados franču zinātnieki pierādīja, ka jūras ūdens joni spēj iekļūt caur ādu, atjaunojot asins plazmas elektrolītu līmeni.

Tādējādi ar talasoterapijas metodēm var atjaunot kalcija, joda, magnija un vēl 53 citu mikroelementu rezerves, kas stresa, nepilnvērtīgas pārtikas un piesārņotas ārējās vides ietekmē regulāri izsīkst. Noskaidrots, ka īpaši aktīvi notiek kālija rezervju atjaunošana, kas ir svarīgi normālai kaulu audu attīstībai, kā arī skeleta kaulu un balsta sistēmas uzturēšanai.

Par to vēstīja jau 19. gadsimtā Itālijā izdotās brošūriņas, kurās reklamēja jūras kūrortus, skaidrojot, ka “pie mums sirmgalvjiem ir jaunekļu gaita, un gadu smagums nav pamanāms…” Nav pārsteigums, ka arī mūsdienās viena no biežākajām indikācijām talasoterapijai ir osteoporoze. Tiek arī atzīmēts – ja jūras ūdeni sasilda līdz +34 grādiem pēc Celsija, procesi notiek īpaši aktīvi. 

Jūras peldes iedarbība uz organismu tiek saistīta ar termiskiem, ķīmiskiem un mehāniskiem faktoriem. Termiskais saistās ar atdzesēšanu, jo jūras ūdens temperatūra ir zemāka nekā normāli ķermeņa temperatūra. Jo lielāka temperatūru starpība, jo spēcīgāka peldes fizioloģiskā iedarbība.

Mehāniskais faktors saistīts ar ūdens hidrostatisko spiedienu, kā arī nepieciešamību pārvarēt jūras viļņu pretestību. Tas ļauj būtiski uzlabot ādas elastību un muskuļu tonusu.

Ķīmisko iedarbību nosaka jūras ūdenī izšķīdušie sāļi un fitoncīdi, ko izdala jūraszāles. Tie iedarbojas uz ādu, izraisot receptoru atbildes reakciju. Jūras sāļi uzkrājas sviedru un tauku dziedzeros, tādēļ šie savienojumi ar sekojošo difūziju ādā nodrošina ilgstošu iedarbību un vienlaikus veicina labvēlīgu aero un helioterapijas efektu.

Uz organismu labvēlīgi iedarbojas arī jonizētais jūras gaiss un skaistās jūras un piekrastes ainavas.

Latvijas privilēģija

Latvijā talasoterapija ir oficiāli apstiprināta fizikālās medicīnas tehnoloģija. Taču Latvijas iedzīvotājiem ir dota laba iespēja baudīt jūras ūdens dziedinošo ietekmi, pat neizmantojot talasoterapijas centrus, jo mūsu zeme ir jūras ūdeņu apglāstīta. Baltijas jūras piekraste Latvijas teritorijā ir 496 kilometri, no tiem 308 kilometri ir Rīgas jūras līča daļa. Smilšaino pludmaļu kopgarums ir 240 kilometri.