Sāls lietošana nevis paaugstina, bet pazemina asinsspiedienu
Mums tiek stāstīts, ka asinsspiediena pazemināšanai ieteicams ierobežot sāls patēriņu uzturā, tomēr apjomīgs nesen veikts pētījums rāda, ka šis ieteikums ir maldinošs.
Cilvēkiem, kas ikdienā nepārsniedza ieteiktos 2,3 mg nātrija (aptuveni 6 g sāls), bija augstāks asinsspiediens, bet tiem, kas lietoja sāli vairāk, – zemāks.
“Mēs neredzējām pierādījumus, ka diēta ar ierobežotu nātrija līmeni ilgtermiņā pozitīvi ietekmētu asinsspiedienu. Mūsu atklājumi papildina arvien augošo pierādījumu skaitu, ka pašreizējās rekomendācijas par nātrija uzņemšanu varētu būt maldinošas,” teica Bostonas Universitātes medicīnas skolas vadošā pētniece Linna Mora (Lynn Moore).
Lai kontrolētu asinsspiedienu, ieteicams katru dienu uzņemt vairāk kālija, kalcija un magnija.
Izpētot diētu 2632 sieviešu un vīriešu ēšanas paradumus, kas bija 30–64 gadus veci, pētnieki atklāja, ka tiem, kas patērēja visvairāk kālija un nātrija, bija zemāks asinsspiediens.
No šīm divām vielām, pēc Moras domām, tieši kālijam, ko var uzņemt, ēdot avokado, spinātus, saldos kartupeļus, banānus un lietojot kokosriekstu ūdeni, ir vislielākā nozīme, lai uzturētu veselīgu asinsspiedienu. Spināti, mangoldi, mandeles un melnās pupiņas satur daudz magnija, bet kalcijs ir pienā, sierā, sojas pupiņās un riekstos.
Pētījums prezentēts Amerikas Uztura asociācijas gadskārtējās konferences eksperimentālās bioloģijas zinātniskajā sesijā, kas notika 2017. gada 25. aprīlī Čikāgā, Ilinoisā.