foto: Shutterstock
D vitamīna trūkumu saista ar autismu
Sievietēm, kurām trūkst D vitamīna, ir daudzkārt lielāks risks dzemdēt autisku bērnu.
2017. gada 12. novembris, 12:38

D vitamīna trūkumu saista ar autismu

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

D vitamīna jeb tā sauktā saules vitamīna trūkums var veicināt autiskā spektra traucējumus. Kā norāda zinātnieki, sievietēm, kuras pirmā grūtniecības trimestra laikā lieto uztura bagātinātājus, kas satur D vitamīnu, ir mazāks risks laist pasaulē autisku bērnu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pēc Kvīnslendas Universitātes zinātnieku domām, mazulim, atrodoties mātes dzemdē, D vitamīns nepieciešams, lai attīstītos viņa smadzenes.

Pētnieki nesen atklājuši, ka sievietēm, kurām trūkst D vitamīna, ir daudzkārt lielāks risks dzemdēt autisku bērnu. Jaunos pētījumos, kas laboratorijas apstākļos veikti ar pelēm, atklāts, ka risku var samazināt, ja lieto uztura bagātinātājus.

Pētījumā izmantoja dzīvnieku pēcnācējus, un zinātnieki ievēroja, ka mazuļiem, kuru mātēm trūka D vitamīna, bija visas autismam raksturīgās pazīmes, piemēram, grūtības izveidot sociālus kontaktus un apgūt jaunu vielu. Savukārt mazuļiem, kuru mātes saņēma uztura bagātinātājus ar D vitamīnu, šādi simptomi netika novēroti.

Lai gan pats labākais D vitamīna avots ir saule, ziemeļvalstīs tā trūkst – jo sevišķi ziemas mēnešos –, un tāpēc ieteicams lietot uztura bagātinātājus.

Tiesa, sievietēm, kuras gaida mazuli, rūpīgi jāizvēlas D vitamīna veids. Zinātnieki brīdina, ka tā aktīvā forma var ietekmēt bērna kaulu attīstību.