Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Zemestauki jeb sēne, kas ir dziednieciska onkoloģiskajiem slimniekiem
foto: Shutterstock
Zemestauki (Phallus impudicus L.) ir ļoti vērtīga ēdama sēne, kam piemīt vēža pacientam svarīgas ārstnieciskas īpašības.
Dabasspēks

Zemestauki jeb sēne, kas ir dziednieciska onkoloģiskajiem slimniekiem

"100 Labi Padomi"

Ļoti daudzi cilvēki, kuriem vēža ārstēšanai jāveic ķīmija vai staru terapija, interesējas: vai drīkst papildus lietot zemestaukus vai kādus citus dabīgus produktus? Atbilde ir pozitīva: jā, drīkst.

Skaidro medicīnas zinātniski pētnieciskā centra Veselības laboratorija vadītājs, ārsts Sergejs Kuzņecovs. Veicis zemestauku pētījumus un ražo to sulu.

Zemestauki (Phallus impudicus L.) ir ļoti vērtīga ēdama sēne, kam piemīt vēža pacientam svarīgas ārstnieciskas īpašības – tā aktivizē organisma aizsardzības spējas pret ļaundabīgā audzēja un tā metastāžu attīstību, samazina ķīmijterapijas un staru terapijas blaknes, kā arī pēcoperācijas tūsku veidošanās risku.

Kādi ir zemestauku labie darbi?

■ Gan ķīmijterapijai, gan staru terapijai ir daudz blakņu, tāpēc pareizāk ir nevis sagaidīt blakņu izveidošanos, lai pēc tam tās ārstētu, bet uzreiz izmantot dabas produktus. Zemestauki palīdz ātrāk sadziedēt izveidojušās brūces, un tiem nav sliktas mijiedarbības ar medikamentiem, tāpēc vēža pacients tos var lietot papildus ārsta nozīmētajai ārstēšanai. Dabas līdzekļu izmantošana, lai novērstu blakņu veidošanos, jo tad cilvēks, piemēram, var turpināt zāļu lietošanu (saņemt mērķterapiju), kas blakņu dēļ dažreiz ir neiespējami.  

■ Starošanas un jo īpaši ķīmijterapijas laikā samazinās leikocītu un arī limfocītu daudzums asinīs, un šādās situācijās zemestauki izmantojami kā lielisks asins sastāva atjaunotājs.  

■ Zemestauki arī samazina trombocītu (par asins recēšanu atbildīgas šūnas) pielipšanu, un tas īpaši svarīgi, ja pastāv metastāžu risks. Tāpat kā organisms reaģē uz ievainojumu, kad trombocīti liek asinīm sarecēt, aizsargājot mūs pret noasiņošanu, arī onkoloģiskas saslimšanas gadījumā organisms saražo lielu daudzumu trombocītu (jo rodas iekaisuma reakcija, kas saistīta ar onkoloģiju). Taču, ja šo ķermenīšu ir pārāk daudz, asinsvados veidojas trombi, kas arī var pārnest slimās vēža šūnas uz veselajām organisma vietām, radot jaunas metastāzes. Zemestauki palīdz šķīdināt asinis, kurās ir daudz trombocītu.

■ Dzerot daudz šķidruma, ir risks, ka tas organismā samazinās ķīmijterapijas zāļu koncentrāciju. Neliels daudzums kāda dabīgā līdzekļa pret iekaisumu ķīmijas koncentrāciju nesamazinās.

■ Ja sievietei pēc krūšu mamogrāfijas radušās aizdomas par krūts vēzi un gaidāma biopsija, iesaku uzreiz lietot zemestaukus. Pat tad, ja biopsijā atradīs tikai adenomu (labdabīgs veidojums). Ja tomēr tas izrādīsies vēzis un gaidāma operācija, dziednieciskais līdzeklis jau būs stimulējis imunitāti un stiprinājis organismu.  

■ Ļoti daudzām sievietēm, kurām pēc biopsijas datiem atklāts hormonu (estrogēnu) atkarīgais krūts vēzis, cita starpā tā ārstēšanai jālieto zāles Tamoxifen, kas nomāc vai samazina estrogēnu bioloģiskos efektus (samazina slimības atgriešanās risku). Atbilstoši starptautiskiem standartiem lietošana ir apmēram piecus gadus ilga. Diemžēl šīs zāles
paātrina organisma novecošanās procesus (var ātrāk sākties menopauze) un arī citādi nodara pāri sievietes organismam. Pētījumos pierādīts, ka, lietojot tās kopā ar zemestaukiem, zāļu blaknes samazinās. Protams, tas nenozīmē, ka sieviete nu lietos zemestaukus un neies pie ārsta, nē, jāiet noteikti pārbaudīties pie ginekologa.

Kas, lietojot zemestaukus, jāliek aiz auss?

■ Zemestauki neaizvieto vēža pacientam nepieciešamās medicīniskās manipulācijas, piemēram, operāciju, ķīmijterapiju un citas (zemestaukiem nav tiešas iedarbības uz audzēja šūnām, bet netiešs ārstējošs efekts), taču ir labs līdzeklis uzturošai terapijai. Pasaulē uzskata, ka šāda terapija patiešām pagarina mūža ilgumu. Tā palīdz paildzināt remisiju – stāvokli bez vēža.

■ Pēc ļaundabīgās saslimšanas ārstēšanas noteikti nepieciešamas regulāras veselības pārbaudes, jo vēzis diemžēl ir tāda slimība, kas var atgriezties pēc gada, trim vai desmit. Protams, nez vai kāds cilvēks būs gatavs lietot zemestaukus gadiem ilgi, bet pēc operācijas vai pēc ārstēšanas kursa beigām kādu laiku gan tos ieteicams lietot.    
■ Zemestauku izvilkums un citi produkti paredzēti lietošanai tikai pieaugušajiem.

foto: Shutterstock

Kā pareizi sagatavot un lietot?

1. Zemestaukus izmanto tikai vistas olai līdzīgā bumbuļa (augļķermeņa) stadijā. Tad sēne vēl nav izlietojusi savu dzīvinošo enerģiju kātiņa un cepurītes veidošanai un sporu izplatīšanai. Izaugušā kociņā, kā liecina zinātniskie pētījumi, ārstniecībai nepieciešamās vielas jau praktiski ir zudušas. Bumbuli uzreiz ieteicams sagriezt vairākās daļās, lai tas vairs neturpinātu augt. Pat tad, ja sēnes kādu brīdi uzglabāsi ledusskapī vai pagrabā.

2. Izvilkuma pagatavošanai zemestauku bumbuļus sagriez lielākos vai sīkākos gabalos, liec burkā līdz pašai augšai un visu aplej ar kvalitatīvu degvīnu. Nostādini 21 dienu, bet, ja ļoti nepieciešams, vari to lietot pēc nedēļas vai divām nedēļām, kopš tas pagatavots. Izvilkums var glabāties ļoti ilgi, galvenais burku turēt tumšā vietā (ledusskapī nav obligāti jātur). Sākumā burkā būs tāda kā bieza masa, kas pakāpeniski kļūs šķidrāka.   

3. Degvīna vietā vari izmantot medu, kas arī darbojas kā lielisks konservants. Gatavo līdzīgi: ar sagrieztajiem zemestauku bumbuļiem piepilda burku un līdz augšai uzlej medu.

4. Veselības laboratorijā zemestauku sulu top ar fermentācijas metodi, kur speciālās lielās burkās pakāpeniski pusgada laikā vērtīgo bumbuļu želeja pārveidojas par šķidrumu (notiek fermentācija). Sēnes apvalki, miziņas paceļas burkas virspusē un veido tādu kā lielu korķi, zem kura veidojas tīra sula ar specifisku garšu. Rūgšanas procesā tā pamazām pārveidojas par sēņu vīnu (sastāvā etilspirts).

5. Zemestauku izvilkumu lieto tējkaroti uz pusglāzi silta ūdens vai zemestauku sulu pa 15–25 pilieniem trīs reizes dienā pirms ēšanas vai pēc ārsta norādījumiem, vidējā deva ir ēdamkarote dienā, atšķaidīta ar siltu ūdeni. Lietošanas kurss 10 dienas. Profilaktiski, ja ir nepieciešams, zemestauku produktus var lietot ilgstoši – pat gadu.