Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Neizgulēšanās ietekmē cilvēku uzvedību
foto: Shutterstock
Neizgulēšanās cilvēkam bieži neapzināti liek pieņemt riskantus lēmumus pat tad, ja tas viņam nav raksturīgi.
Esi vesels

Neizgulēšanās ietekmē cilvēku uzvedību

"Patiesā Dzīve"

Kā atzīmē The Daily Mail, neizgulēšanās cilvēkam bieži neapzināti liek pieņemt riskantus lēmumus pat tad, ja tas viņam nav raksturīgi. Īpaši šis risks palielinās, ja miega ilgums samazinās līdz piecām stundām.

Eksperimentā, kurā vajadzēja spēlēt azartspēli uz naudu, piedalījās 14 cilvēki. Brīvprātīgie gulēja piecas stundas naktī un pēc tam spēlēja. Bija iespēja pieņemt automātisko maksājumu (20 Šveices frankus) vai arī spēlēt uz summu līdz 100 frankiem. Jo riskantāka rīcība, jo augstāks risks zaudēt visu vai iegūt lielu naudas summu. 

Profesora Kristiana Baumana no Cīrihes universitātes komentārs par eksperimenta rezultātu: “Eksperiments pierādīja, ka neizgulēšanās ietekmē daži brīvprātīgie sāka biežāk riskēt, daži pat riskēja apzināti, taču šādu rīcību neuzskatīja par bīstamu, jo neapzinājās, ka viņu uzvedība ir izmainījusies.

Tas izskaidrojams ar to, ka neizguļoties samazinās lēnie smadzeņu aktivitātes viļņi smadzeņu prefrontālās daivas labajā pusē, bet šī zona ir tieši saistīta ar uzvedību, kas raksturīga cilvēkiem, kam patīk riskēt”.