1dienas
21stundas
42minūtes
56sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Arvien vairāk vēža slimnieku lūdz ziedot ārstēšanai
foto: Shutterstock
Vēža ārstēšana bieži ir ļoti dārga un ik mēnesi var izmaksāt daudzus tūkstošus eiro.
Esi vesels

Arvien vairāk vēža slimnieku lūdz ziedot ārstēšanai

Karlīna Timofejeva

Latvijā jau astoņus mēnešus darbojas tā sauktais zaļais koridors, lai vēža slimniekiem ātrāk noteiktu diagnozi un sāktu ārstēšanu, taču onkoloģisko pacientu skaits, kas lūdz ziedojumus ārstēšanai, turpina pieaugt, liecina Ziedot.lv apkopotā informācija.

Lai turpinātu onkoloģijas nozarē iecerētās pozitīvās pārmaiņas un vēža mirstības rādītājus izdotos samazināt atbilstoši attīstīto valstu līmenim, ar ziedotāju atbalstu vien ir par maz, tāpēc valstij vēža slimnieku ārstēšanai būtu jāatvēl ievērojami vairāk līdzekļu.
Ja 2014. gadā Ziedot.lv tika saņemti pieci ziedojumu lūgumi no onkoloģiskajiem pacientiem, 2016.gadā – jau 27, bet šogad pirmajos piecos mēnešos vien saņemti jau 27 lūgumi, stāsta Inese Danga, Ziedot.lv Sociālās palīdzības programmas vadītāja.
Kopumā pēdējo 3,5 gadu laikā ziedot.lv organizējis palīdzība sniegšanu 70 onkoloģiskajiem pacientiem par kopējo summu 703 706 eiro.
Ziedot.lv organizē ziedojumu piesaisti vēža slimniekiem, kam ārsti nozīmējuši ārstniecību, ko valsts apmaksā tikai daļēji vai neapmaksā vispār. Bieži tā ir ļoti dārga un ik mēnesi var izmaksāt daudzus tūkstošus eiro.
Kopumā lūgumiem pēc ziedojumiem ir tendence pieaugt, kas saistāms ar jaunu medikamentu ieviešanu Latvijā un valsts atbalsta trūkumu to saņemšanai, stāsta Inese Danga, Ziedot.lv Sociālās palīdzības programmas vadītāja.
 „Ziedot.lv pārsvarā vēršas ilgstoši sirgstoši onkoloģiskie pacienti, kuri saņēmuši valsts apmaksāto terapiju un tās iespējas ir izsmeltas, tādēļ viņiem nozīmēti jaunākās paaudzes medikamenti. Retāk vēršas pacienti, kuriem saslimšana konstatēta nesen, jo viņiem tiek piemērota valsts apmaksāta terapija,” skaidro. I.Danga.
Vienlaikus pieaug arī cilvēku paļaušanās uz līdzcilvēku atbalstu, tādēļ cilvēki aktīvāk vēršas Ziedot.lv. Cilvēku aktivitāti veicinājusi arī 2016. gada nogalē Latvijas Radio Pieci.lv rīkotais labdarības maratons “Dod pieci”, kas aktualizēja onkoloģijas tēmu, uzskata I.Danga.
Šogad onkoloģijas nozarei papildus no valsts budžeta ir atvēlēts 4,1 miljons eiro, rēķinot, ka pieaugs pacientu skaits sakarā ar zaļā koridora „iedarbināšanu”, kas vērtējams kā pozitīvs solis, jo ļauj veikt agrīnu diagnostiku un uzsākt savlaicīgu vēža slimnieku ārstēšanu. Taču par turpmākajos gados atvēlēto finansējumu onkoloģijas nozarei patlaban nekas nav zināms. Tas rada bažas, vai onkoloģijas jomā izdosies panākt reālus uzlabojumus – gan samazinot saslimstību un mirstību, gan uzlabojot ārstēšanas iespējas, kas Latvijā būtiski atpaliek ne tikai no attīstītajām ES valstīm, bet arī Lietuvas un Igaunijas.