Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Diēta pret saaukstēšanos. Ko ēst un dzert, lai nesaslimtu
foto: Pexels.com
Esi vesels

Diēta pret saaukstēšanos. Ko ēst un dzert, lai nesaslimtu

Jauns.lv

Izvēloties pareizās ēdamlietas, tu vari ne tikai ātrāk apkarot aukstuma sezonai tik raksturīgās kaites, bet pat izvairīties no tām. Saki "jā" jogurtam un skābpiena produktiem, riekstiem, olām un zivīm, bet atsakies no stipriem gaļas buljoniem, balto miltu produktiem un saldajām limonādēm.

Jā - dārzeņiem, augļiem, zaļumiem

Satur bioloģiski aktīvus elementus – minerālvielas un vitamīnus, tādēļ stiprina imunitāti. Protams, dārzeņus vari arī sutināt, taču labāk noderēs svaigie. Vislabākais profilakses līdzeklis pret sezonas vīrusu saslimšanām joprojām ir 5 – 9 augļi vai dārzeņi (aptuveni 500 g) dienā.

Jā - vistas gaļai bez ādas vai filejai

Olbaltumvielas ir šūnu būvniecības materiāls, tādēļ gaļa vajadzīga, lai atjaunotu vīrusu samaitātās šķiedras. Proti, ja rinovīnusa dēļ iekaisusi deguna gļotāda, olbaltumvielām bagāts uzturs palīdzēs tai atjaunoties ātrāk. Slimojot izvēlies liesus augstvērtīga olbaltuma produktus – vistu, tītaru, pupas, zirņus, soju.

Jā – jogurtam un skābpiena produktiem

Pētījumi pierāda – lietojot tikai vienu tasi jogurta dienā, iespējamība saslimt ar saaukstēšanās slimībām samazinās par 25%. Labās baktērijas rūpējas par zarnu mikrofloru, kas pavisam tieši ir atbildīga par organisma imūnspējām.

Jā - ūdenim un bezkofeīna dzērieniem

Slimojot jālieto daudz šķidruma, jo tā no organisma izvadīsi vīrusu blakusproduktus – toksīnus. Taču dzer ūdeni vai svaigas sulas, nevis kafiju vai melno tēju. Toties karsta zaļā tēja, kā arī zālīšu tējas ne tikai veldzēs, bet pat palīdzēs ātrāk tikt vaļā no slimības.

Jā – žāvētiem augļiem

Satur daudz kālija, kas spēcina sirdi. Varbūt pats produkts tā īsti nedziedinās saaukstēšanos, taču, ja regulāri ēdīsi žāvētas aprikozes, rozīnes un citus augļus, sirds slimību komplikāciju risks pēc vīrusu saslimšanām varētu būt mazāks.  

Jā - riekstiem

Bagāti ar nepiesātinātajām taukskābēm un E vitamīnu. Pozitīvi iespaidos tavu imūnsistēmu. Taču ar riekstiem neaizraujies – slimojot apēd ne vairāk kā piecus sešus riekstus dienā.

Jā - zivīm, olām, auzu pārslu biezputrai

Ar augsto cinka sastāvu stiprinās organisma aizsargspējas. Pētījumi ar uztura bagātinātājiem liecina, ka cinka preparātu lietošana vīrusu infekciju saslimšanu sākumposmā saīsina slimošanas laiku. Cinku satur arī rieksti un sēklas.

Nē - treknajiem un balto miltu produktiem

Slimojot palēninās vielmaiņa un gremošanas orgānu aktivitāte, tādēļ nepārslogo to, taupi organisma spēkus atveseļošanās procesam.

Nē - saldinātiem gāzētiem dzērieniem un sālij

Šie produkti nav vēlami arī tad, ja ziemas kaites tev gājušas secen. Visus kaitējumus, ko tie nodara organismam, nav vērts uzskaitīt. Rēķinies, ka sāls aiztur organismā šķidrumu, bet slimojot tas it nemaz nav vēlams – tad daudz jādzer, lai izskalotu no organisma vīrusu blakusproduktus.

Nē - stipriem gaļas buljoniem, cūkas un aitas gaļai

Trekna gaļa un koncentrēts buljons ir smags ēdiens, kura pārstrādei organisms tērē daudz spēka. Tas tam vairāk noderētu, lai cīnītos ar vīrusiem.

Nē - saldumiem

Noslogo organismu un veicina komplikāciju rašanos.

4 soļi, kā uzvarēt saaukstēšanos

1.    Organisma mobilizēšanās, lai sāktu cīņu pret vīrusiem, notiek virsnierēs, tāpēc vispirms aktivizē to darbību ar dažādu skābju palīdzību. Ēd citronus un dzērvenes!

2.    Kaujā pret infekciju būs vajadzīgi baltie asinsķermenīši, ko organisms būvē no augstvērtīgajām olbaltumvielām. Izvēlies liesu gaļu vai biezpienu!

3.    Karā iet bojā arī mierīgie iedzīvotāji, tādēļ organismam būs jāatjauno arī B1, B2 un folijskābes rezerves. Derēs rieksti, aknas, pētersīļi vai auzu pārslu biezputra.

4.    Šūnu kaujasspēju uzturēšanā un atjaunošanā svarīga loma ir antioksidantiem – A un C vitamīniem. Šo uzdevumu labi veic arī šķiedrvielas. Tas atrodams augļos un dārzeņos.


Aija Ose/ Foto: Shutterstock