Veselības ministrija sāks kampaņu "Pārbaudi veselību, valsts maksā!"
Iedzīvotāju atsaucība vēža profilaktisko pārbaužu veikšanai ir samērā neliela, atzīst Veselības ministrija.
Esi vesels
2012. gada 26. oktobris, 15:48

Veselības ministrija sāks kampaņu "Pārbaudi veselību, valsts maksā!"

Jauns.lv

Lai informētu iedzīvotājus par iespēju veikt valsts apmaksātas profilaktiskās pārbaudes un to veikšanas kārtību, Veselības ministrija (VM) sāks sociālo kampaņu "Pārbaudi veselību, valsts maksā!", informēja VM pārstāvis Oskars Šneiders.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Valsts apmaksāta vēža savlaicīgas atklāšanas programma, kuras ietvaros tiek veiktas dzemdes kakla vēža, krūts vēža un taisnās zarnas vēža profilaktiskās pārbaudes no valsts budžeta līdzekļiem, tiek īstenota kopš 2009.gada, tomēr iedzīvotāju atsaucība vēža profilaktisko pārbaužu veikšanai ir samērā neliela, atzīst ministrija.

"Lai arī ar katru gadu ir tendence palielināties izmeklējumus veikušo sieviešu skaitam, pārbaudes veic vidēji tikai trešdaļa uzaicinājumu saņēmušo personu. Tādēļ būtiski ir sabiedrībai aizdomāties par katra cilvēka personīgo atbildību pret savu veselību, ievērojot visus profilaktiskos pasākumus, lai samazinātu saslimšanas iespējas vai slimības gadījumā – ātrāk sāktu nepieciešamo ārstēšanu," uzsvēra Šneiders.

Plašāk par kampaņu VM informēs preses konferencē pirmdien, 29.oktobrī. Tajā piedalīsies veselības ministre Ingrīda Circene, par vēža saslimstības statistiku informēs Slimību profilakses un kontroles centra direktore Inga Šmate, par profilaktisko pārbaužu veikšanas kārtību un līdzšinējo iedzīvotāju atsaucību, dodoties uz izmeklējumiem, stāstīs Nacionālā veselības dienesta Ambulatoro pakalpojumu daļas vadītāja Līga Gaigala, par savlaicīgi atklātiem un izārstētiem vēža gadījumiem informēs biedrības "Europa Colon" vadītājs Uldis Vesers un biedrības "Vita" vadītāja Irīna Januma.

BNS / Foto: Shutterstock