Bērnu aptaukošanās sākas jau mammas puncī
Interesanti, ka bērns no mātes tomēr nemanto liekā svara problēmas - jo aptaukošanos nosaka vairāku faktoru mijiedarbība.
Esi vesels
2017. gada 21. janvāris, 08:15

Bērnu aptaukošanās sākas jau mammas puncī

Jauns.lv

Apvienotajā Karalistē tāpat kā visā pasaulē pieaug bērnu skaits ar lieko svaru. Anglijā trešā daļa bērnu, kuru vecums nepārsniedz desmit gadus, cieš no aptaukošanās.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Britu zinātnieki nolēma veikt eksperimentu, kas ļautu labāk izprast šo problēmu, un secināja, ka aptaukošanās iedīgļi rodas laikā, kad mazulis vēl atrodas mātes vēderā. Pētījumā piedalījās vairāk nekā simts mazuļu. Topošās mātes tika sadalītas divās grupās: vienā bija sievietes, kurām nebija nekādu veselības problēmu, otrā – sievietes, kurām tika konstatēts cukura diabēts. Bērniem, kas piedzima otrās grupas mātēm, tika novērota tendence uz aptaukošanos. Piedzimšanas brīdī bērnu svars neatšķīrās un bija normāls, bet pēc dažiem mēnešiem ar cukura diabētu slimojošo māmiņu bērni sāka pieņemties svarā. Interesants ir pētnieku secinājums, ka bērns no mātes nemanto liekā svara problēmas. Aptaukošanos nosaka vairāku faktoru mijiedarbība. Tika pierādīts, ka aptaukošanās mehānisms tiek palaists grūtniecības laikā. Bērnu aptaukošanos var izraisīt arī, piemēram, viņu barošana, skatoties televizoru.

Žurnāls "Patiesā Dzīve" / Foto: Shutterstock