Diēta, kura derēs ne tikai mammai, bet visai ģimenei. 5 padomi + ēdienkartes paraugs
Šī diēta nav nekas sarežģīts un nepatīkams, tieši tāpēc pavasaris un vasara ir labākais laiks, kad sākt revidēt savas ģimenes ēšanas paradumus.
Esi vesels

Diēta, kura derēs ne tikai mammai, bet visai ģimenei. 5 padomi + ēdienkartes paraugs

Jauns.lv

Mēs lieliski zinām, cik grūti ir ēst veselīgi, ja ģimenei gatavojam sātīgu maltīti. Bieži vien „sagrēkot” sanāk arī pašai. Taču tev ir visas iespējas radināt pie veselīga uztura principiem visu ģimeni. Iesaka uztura speciāliste Lizete Māldere.

Šī diēta ir piemērota ikvienai draudzīgai ģimenei, kas domā par visu ģimenes locekļu labsajūtu. Tas nav nekas sarežģīts un nepatīkams, tieši tāpēc pavasaris un vasara ir labākais laiks, kad sākt revidēt savas ģimenes ēšanas paradumus!

Ievēro kārtību.

Noteikts ēšanas režīms ir veids, kā stiprināt ģimenes vērtības, uzturēt sevi formā un pozitīvā noskaņojumā. Vienmēr rūpējies, lai ik dienu tiek ieturētas 3–5 ēdienreizes ik pēc 2–3 stundām. Brokastīs, pusdienās un vakariņās, kas ir dienas svarīgākās ēdienreizes, pamatā izvēlies produktus no augu valsts (graudaugus un dārzeņus) un tad pēc izvēles tos papildini ar piena produktiem, gaļu, olām, zivīm vai pākšaugiem. Tā tu ievērosi uztura piramīdas galvenos pamatprincipus.

Pievērs uzmanību produktu daudzveidībai.

Katrs pārtikas produkts pēc sastāva ir savā veidā atšķirīgs un unikāls, tieši tāpat kā mūsu organisma prasības pēc uzturvielām. Seko līdzi produktiem, to kvalitātei un neļauj savai ģimenes ēdienkartei būt vienveidīgai.

Porciju izmēri.

Visam ir savs mērs, tāpat arī ēdiena daudzumam, ko ikdienā patērējam. Raugi, lai graudaugu, dārzeņu un augļu patēriņš būtu vislielākais un tikai pēc tam nāktu piena produkti, gaļa, olas, zivs, pākšaugi. Saldumu daudzumam ikdienas ēdienkartē jābūt vismazākajam.

Našķi – brīvdienās.

Brīvdienas vienmēr ir bijušas tās laimīgākās dienas... Labs risinājums, kā sevi un savu ģimeni uzturēt formā, ir kopīga vienošanās: saldumi un našķi atļauti tikai brīvdienās. Tas nodrošina uzturvielām bagātu ēdienkarti piecas dienas nedēļā un gardas nedēļas nogales.

Dzērienu izvēle.

Tikpat svarīgi, kā ēst, ir arī padzerties. Priekšroku sniedz nesaldinātiem dzērieniem – tējai vai ūdenim. Sulas, limonādes un alkoholiskie kokteiļi jau ir sava veida ēdieni, ar kuriem veldzēt slāpes nav ieteicams. Izrēķini – 0,35 ml x ķermeņa masa (kg) – un uzzini, cik liela ir katra ģimenes locekļa nepieciešamība pēc šķidruma.

Ēdienkartes paraugs:

Plkst. 7–8 brokastis: omlete, svaigu dārzeņu salāti, rudzu maizes šķēle.

Plkst. 10–11 otrās brokastis: banāns.

Plkst. 13–14 pusdienas: griķi ar svaigiem salātiem un zivi.

Plkst. 16–17 launags: pilngraudu kēkss.

Plkst. 19–20 vakariņas: dārzeņu un pilngraudu makaronu sacepums.


Žurnāls „100 Labi Padomi”/ Foto: Bulls Press