1dienas
19stundas
39minūtes
43sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Viss par novājēšanas līdzekļiem. Ko tie sola, un kā ir patiesībā
Esi vesels

Viss par novājēšanas līdzekļiem. Ko tie sola, un kā ir patiesībā

Jauns.lv

Kuri novājēšanas līdzekļi ir iedarbīgi, un kuri tādi noteikti nav? Kritiski aplūkojam populārākos uztura bagātinātājus, kuri sola bez piepūles atbrīvot no liekajiem kilogramiem.

Jūs taču esat redzējuši popzvaigznes Britnijas Spīrsas fotogrāfijas pirms koncertturnejas Femme Fatale pirms diviem gadiem – viņas apaļumi spiestin spiežas laukā no drēbēm. Bet vai jūs ievērojāt, cik slaida viņa bija kļuvusi jau pēc trim mēnešiem? Britnija apgalvo, ka nometusi svaru, pateicoties labai diētai un brīnumainiem uztura bagātinātājiem, kuru sastāvā ir kāds kaktuss, kas aug Dienvidāfrikas tuksnesī.

Ne vien Britnija, arī Andželīna Džolija, Breds Pits, Eva Longorija un Dženifera Lopesa bezgalīgi tic dabiskiem uztura bagātinātājiem, kas sadedzina taukus tik ātri, ka slavenībām vairs nav jāsper vecie izmisuma soļi – jābadojas un jālieto nelicencēti medikamenti. Tagad zvaigznes bez lielas piepūles izskatās fotogēniski slaidas.

Uztura bagātinātāji, kuru sastāvā ir viseksotiskākie augi, Rietumos kļuvuši par pēdējā laika aizraušanos. Saskaņā ar amerikāņu pētījumu beidzot ir uzskaitīts, ka vairāk nekā trešā daļa pieaugušo, cenšoties atbrīvoties no liekā svara, ņem palīgā dabiskus novājēšanas līdzekļus. Aplūkosim, kā tie darbojas un cik droša ir to lietošana.

Kas tas ir: CLA ir konjugētā linolskābe, kas pieder polinepiesātinātām taukskābēm. Dabiski tā atrodama dzīvnieku gaļā un pienā. ASV Pārtikas un zāļu administrācija (FDA) konjugēto linolskābi nesen nosauca par kopumā atzīstamu un drošu līdzekli, kas nozīmē, ka to var lietot dažādos pārtikas produktos un dzērienos. Lielā daudzumā konjugētā linolskābe atrodama kultūristiem paredzētajos uztura bagātinātājos.

Solījums:

CLA veicina tauku sadalīšanu, samazina ķermeņa taukus un palielina muskuļu masu.

Pierādījums: pētījumi ar pelēm apliecināja, ka CLA nepārprotami iedarbojas – peles zaudēja ievērojamu daudzumu ķermeņa tauku un palielināja muskuļu masu, bet attiecībā uz cilvēkiem rezultāti nav tik viennozīmīgi. Viens pētījums liecina, ka, lietots jebkādā daudzumā, CLA palīdz zaudēt ķermeņa taukus, īpaši, ja deva ir 3,5 g dienā, bet kādā citā pētījumā apgalvots, ka pēc septiņu nedēļu kursa, lietojot 5 g CLA dienā, var iegūt nenozīmīgu rezultātu – nedaudz zaudēt ķermeņa taukus un nebūtiski palielināt muskuļu masu. Vēl kāds cits pētījums neuzrādīja nekādus vērā ņemamus rezultātus.

ASV pētnieki, mēģinot gūt jēgu no šīs pretrunīgās informācijas, summēja augstvērtīgāko pētījumu rezultātus un galu galā secināja, ka ikdienas deva ar 3 g CLA sniedz pieticīgu efektu – labākajā gadījumā samazinot nedaudz mazāk par desmito daļu kilograma nedēļā. Attiecīgi šim līdzeklim nav lielas ietekmes uz cilvēka ķermeņa svaru vai ķermeņa masas indeksu (ĶMI).

Piesardzība lietošanā: CLA šķiet relatīvi drošs. Visizplatītākā blakne ir nelieli gastrointestināli traucējumi, tomēr pastāv bažas, ka tad, ja cilvēkam ir pārāk liels svars, CLA lietošana var izraisīt vai saasināt insulīna rezistenci un tādējādi palielināt diabēta risku. Šis preparāts var arī pazemināt labā holesterīna (ABL) līmeni, veicināt iekaisumu un oksidatīvo stresu.

Kas tas ir:

līdzeklis, kas tiek pagatavots no nefermentētām kaltētām zaļās tējas lapām, kuru sastāvā ir aktīva sastāvdaļa katehīni. Zaļās tējas ekstrakts (ZTE) tiek uzskatīts par unikālu līdzekli, kas dod teju visus labumus, arī svara zudumu.

Solījums: veicina kaloriju un tauku vielmaiņu, kā arī, iedarbojoties uz simpātisko nervu sistēmu, samazina apetīti. Amerikā ZTE kļuvis par ceturto populārāko uztura bagātinātāju, ko lieto novājēšanas nolūkā.

Pierādījums:

pētījums, kurā salīdzinātas grupas, kas lietoja dažādas katehīnu devas, atklāja saistību starp zaļās tējas ekstrakta devu un iegūto efektu. Jo lielāka bija ZTE deva, jo lielāks svara, apkārtmēru un ķermeņa tauku zudums. Ar ZTE bagātu uztura bagātinātāju lietošana visu trīs ēdienreižu laikā palielina tauku sadegšanu, tas nozīmē, ka zaļā tēja veicina vielmaiņu, bet neietekmē sirdsdarbības ritmu, kā to parasti dara stimulējošas diētas tabletes.

Tomēr vispārēja šo pierādījumu analīze liecina, ka ieguvumi ir labākajā gadījumā pieticīgi. Turklāt katehīni iedarbojas tikai tad, ja dabiski zaļajā tējā klātesošais kofeīns netiek no tās atdalīts, tā vedinot domāt, ka tieši tas atbild par svara zaudēšanu.

Piesardzība lietošanā:

pārmērīga zaļās tējas patērēšana (vairāk nekā astoņas tasītes dienā) var izraisīt nelielas blaknes, to skaitā vēdersāpes, nelabumu un grēmas, taču pastāv satraucoša saistība starp zaļās tējas produktiem un aknu bojājumiem. Saskaņā ar ASV farmakopeju (farmaceitiskajiem noteikumiem) ZTE produkti ir droši, ja ir atrunāta to lietošana un tas tiek ievērots. Ja esat nolēmuši pamēģināt šo produktu, izvēlieties tikai atzītu zīmolu, lietojiet to, kā norādīts pamācībā, un nelietojiet uztura bagātinātāju tukšā dūšā.

Hūdija

Kas tas ir: Dienvidāfrikas Kalahari tuksneša vietējais augs Hoodia gordonii internetveikalos ir pieejams visos iespējamos veidos, sākot ar tabletēm un beidzot ar sīrupiem.

Solījums:

hūdija pretendē uz to, ka tā ir kolosāls apetītes slāpētājs. Kā rakstīts kādā mājaslapā, hūdija “liek izzust ēšanas kārei, pamatīgi samazina kaloriju uzņemšanu un liek zaudēt ķermeņa taukus”.

Pierādījums: par spīti milzīgajai popularitātei ārzemju slavenību vidū, plaši pieejamu pieradījumu par hūdijas pozitīvo iedarbību ir ārkārtīgi maz. Pēc 20 pētījumu gadiem zinātnieki definējuši, kas, pēc viņu domām, ir hūdijas efektivitātes pamatā – tiek uzskatīts, ka ekstrakts, ko nosauca par P57, stimulē smadzenēs sāta sajūtu. Taču līdz pat šim laikam nav nekādu kvalitātes pētījumu, kas to pierādītu.

Vienīgais pētījums, kas tīmeklī izmantots produkta atbalstam un kas atklāj, ka brīvprātīgie, kuri lietoja šo augu, uzņēma par 1000 kalorijām dienā mazāk nekā tie, kuri lietoja placebo, nekad netika publiskots, un to sponsorēja britu firma Phytopharm. Pētījumā piedalījās tikai 18 cilvēku, un Phytopharm pieder licence P57 ražošanai plašā mērogā.

Nopietnāk var ņemt vērā salīdzinājumu, kurā hūdiju pretnostatīja apetīti mazinošam medikamentam fenfluramīnam (tagad aizliegts sirds slimību risku dēļ). Hūdijas lietotāji zaudēja svaru, pateicoties tam, ka samazinājās pārtikas uzņemšana, turpretim medikaments izraisīja svara pieaugumu. Vēl kāds pētījums apliecināja, ka tad, ja P57 injicē tieši smadzenēs, ATF (adenozīntrifosforskābes) līmenis hipotalāmā palielinās (ATF kontrolē izsalkumu), taču šāds efekts nevar pretendēt uz secinājumu, ka hūdija mazina apetīti. Turklāt abos šajos pētījumos tika izmantotas žurkas, tāpēc rezultātus nevar attiecināt uz cilvēkiem.

Piesardzība lietošanā:

tā kā nav plašu pētījumu, kurus varētu saistīt ar hūdijas ietekmi uz cilvēkiem, pastāv tikai minējumi par šā uztura bagātinātāja drošību. Tāpat nav veida, kā noteikt preparātā izmantoto augu kvalitāti vai patiesās aktīvo sastāvdaļu procentuālās attiecības. Daži eksperti spriež, ka pasaulē vienkārši nav pietiekami daudz Hoodia gordonii augu, lai atskaitītos par visiem tirgū pieejamajiem produktiem, kuros tie ir izmantoti. Saskaņā ar Alkemists Pharmaceuticals neatkarīgā Kalifornijas laboratorijā veiktām pārbaudēm kādas divas trešdaļas ASV pārdoto hūdijas uztura bagātinātāju satur neidentificējamu Hoodia gordonii.

Hroms

Kas tas ir: šai dabiski sastopamajai minerālvielai ir būtiska loma gan ogļhidrātu un tauku vielmaiņā, gan insulīna aktivitātes regulēšanā. Visizplatītākā svara zaudēšanas līdzekļa forma ir hroma pikolināts.

Solījums:

saukts par brīnumaino minerālu, hroms, domājams, samazina apetīti, veicina vielmaiņu un šķeļ taukus.

Pierādījums: pētījumi ir dažādi. Neliela sieviešu grupa, kas B vitamīna niacīna sastāvā lietoja 600 mcg hroma pikolināta dienā, zaudēja taukus bez jebkādām blaknēm. (13) Taču, lietojot daudz lielāku – 1000 mg – devu dienā, hroma pikolināts gan mazināja izsalkumu, bet svara zudums astoņu nedēļu laikā bija neliels. Vēl cits pētījums, kurā lietoja šo uztura bagātinātāju, neuzrādīja nekādas svara pārmaiņas. Plašā visu pētījumu apskatā secināts, ka hroma pikolināta kā novājēšanas līdzekļa sniegtais labums ir visnotaļ pieticīgs – tas spēj piedāvāt iknedēļas svara zudumu vien 0,08–0,2 kg robežās.

Piesardzība lietošanā:

bažas radās 1995. gadā, kad kādā eksperimentā atklāja, ka ļoti liela hroma pikolināta koncentrācija mēģenē bojā hromosomas. Jāteic gan, ka hromosomas piederēja kāmīšiem. Uz cilvēkiem vai cilvēku šūnām hroma pikolināts šādu iespaidu nekad nav atstājis. Normāls uztura bagātinātāja daudzums – 50–300 mcg dienā – netiek uzskatīts par toksisku.

Kas tas ir: aminoskābei līdzīgs savienojums, kas atrodams sarkanajā gaļā un piena produktos un palīdz pārvērst taukus enerģijā. Mūsdienās L-karnitīns ir vairāku diētas un sportistu uztura produktu neatņemama sastāvdaļa.

Solījums:

pretendē uz to, ka sekmē svara zaudēšanu, galvenokārt tāpēc, ka veicina tauku vielmaiņu.

Pierādījums: kaut arī pārtikā sastopamais L-karnitīns sekmē tauku vielmaiņu, pierādījumu, ka šāda sastāva uztura bagātinātāji izraisa svara zudumu, ir visai maz. Kā Austrālijas pētnieku veiktaiss pētījums neuzrādīja nekādus rezultātus (19), tā datu pārskats līdz šim neatklāj nekādus pētījumus, kas pierādītu tā iedarbību.

Piesardzība lietošanā:

L-karnitīns kopumā tiek uzskatīts par drošu, tomēr daži cilvēki, kas to lietojuši, sūdzējušies par nelabumu un caureju.

Hidroksicitronskābe

Kas tas ir: Kambodžas garcīnijas augļu (Garcinia cambogia) aktīvo vielu hidroksicitronskābi (HCS) Dienvidaustrumāzijā lieto jau gadsimtiem ilgi. HCS spēj padarīt ēdienu sātīgāku, un to gan vienu pašu, gan kopā ar citiem komponentiem ļoti bieži piedāvā svara samazināšanas uztura bagātinātājos.

Solījums:

tiek uzskatīts, ka hidroksicitronskābe mazina apetīti un aizkavē dažu ogļhidrātu pārvēršanos taukos.

Pierādījums: daži vērā ņemami pētījumi atklāj, ka HCS var palielināt svara zudumu, samazināt apetīti, kavēt kaloriju uzņemšanu un stimulēt tauku sadedzināšanu, tomēr atsauksmes ir ļoti dažādas. Viens no lielākajiem līdz šim veiktajiem pētījumiem pierādījis, ka šāda iedarbība nepastāv. (24)

Efekts var būt atkarīgs no HCS devas un veida. Mazākās un lielākās devās HCS dažādu uztura bagātinātāju sastāvā ietekmēja apetīti un attiecīgi arī apēstā daudzumu, taču ņemiet vērā, ka šī konfrontācija veikta izmēģinājumā ar žurkām.

Piesardzības lietošanā: HCS var izraisīt galvassāpes, nelabumu un zarnu darbības traucējumus.

Piruvāts

Kas tas ir:

Piruvāts ir molekula, kas veidojas, noārdoties ogļhidrātiem, un piedalās organisma enerģētiskās molekulas – adenozīntrifosfāta (ATF) – formēšanā.

Solījums: pamatojoties uz pieņēmumu, ka piruvāts uzlabo ķermeņa spējas izmantot enerģiju un tādējādi veicina tauku samazināšanos un uzlabo ķermeņa uzbūvi, to pievieno novājēšanas un sporta uztura bagātinātājiem.

Pierādījums:

atšķirībā no daudziem citiem uztura bagātinātājiem šim ir patiešām vērā ņemami pierādījumi. Pētījumi apliecina, ka 22–44 g piruvāta dienā uzlabo maztauku diētas efektivitāti, savukārt mazāka deva – 6 g dienā – palīdz samazināt ķermeņa svaru un taukus, tiesa, ja uztura bagātinātāja lietošana tiek papildināta ar mērenu fizisku slodzi trīs reizes nedēļā.

Pat zinātniskais izdevums Journal of Obesity uzskata piruvātu par derīgu svara zaudēšanai, taču tas  mudina lasītājus paturēt prātā, ka pētījumi ir veikti īsu laika posmu. Mums nav ne jausmas, kas notiek, ja lietojat šo uztura bagātinātāju ilgtermiņā.

Piesardzība lietošanā:

kopumā atzīts, ka piruvātam ir laba panesamība, taču tas var izraisīt vēdersāpes, gāzu uzkrāšanos, vēdera uzpūšanos un caureju. Visnopietnākais jautājums ir par tā iedarbību uz holesterīna līmeni – pat mazās devās (10 g/dienā) piruvāts jau pēc mēneša samazina labā holesterīna (ABL) līmeni asinīs.

Avots: žurnāls Ko ārsti tev nestāsta / Foto: Shutterstock, Bulls press