
Arnis Krauze atzīst, ka uzticas senām pavārgrāmatām. Upeņu ievārījums "Uz veselību!"
“Pirms pāris gadiem bija liela upeņu raža, neļaus taču nobirt zemē, nolasīju un tikai tad sāku domāt, ko iesākt. Izlēmu vārīt upeņu ievārījumu," saka žurnālists Arnis Krauze. Viņš atklāj savu recepti un pastāsta triku, ko izmanto, vārot ievārījumu.
Arnis Krauze ogas nesteidz savārīt un salikt burkās, bet dod priekšroku saldēšanai. Saldētavā pārsvarā atrodas zemenes, jo – “kam gan negaršo zemenes”?! Taču, ja ogu ceri un krūmi līkst no ražas pārbagātības, viņš ķeras pie ievārījuma.
“Pirms pāris gadiem bija liela upeņu raža, neļaus taču nobirt zemē, nolasīju un tikai tad sāku domāt, ko iesākt. Izlēmu vārīt upeņu ievārījumu, ko vēlāk dāvāju draugiem uz Ziemassvētkiem, vēlot labu veselību. Esmu vārījis arī zemeņu ievārījumu. Nekādas īpašas receptes vai triku man nav, vienīgi tas, ka neizmantoju ievārījuma cukuru. Man patīk, ka ievārījums ir ar bērnības garšu, tāpēc uzticos senām pavārgrāmatām.”
Upeņu ievārījums "Uz veselību!"
1 litrs
4 stundas
Tev vajadzēs: 1 kg upeņu, 1 kg cukura, 1 glāzi ūdens.
Dari tā! Ogas noskalo un saber katlā. Pagatavo cukura sīrupu no ūdens un cukura. Karsto sīrupu pārlej ogām un uz lēnas uguns vāri aptuveni 10 minūtes. Ja nepieciešams, noputo. Noņem no uguns, atstāj 3 stundas atpūsties, tad uzvāri vēlreiz, pavāri aptuveni 10 minūtes un pildi burkās.